Olet täällä

Myrskypuuskat voivat katkoa sähköjä illan ja yön aikana

Lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön aikana Suomen poikki kulkee myrskypuuskainen säärintama, joka voi illan ja alkuyön aikana katkoa sähköjä.

Sääennusteita on seurattu koko viikon ja Elenia on varautunut perjantaista lähtien lauantain myrskyisiin puuskiin.

Tuulet alkavat illan suussa rannikolta ja saavuttavat sisämaan illan mittaan. Elenian verkkoalueella myrskyisät puuskat aiheuttavat sähkökatkoja erityisesti Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Puuskatuulet jatkuvat koko illan sunnuntaiyön puolelle.

Säärintama tuo myrskyisän tuulen lisäksi lumi-, räntä- ja vesisadetta. Illan ja yön aikana työolosuhteet asentajille maastossa ovat erittäin haastavat tuulen, pimeän ja sateen vuoksi. Vikojen korjauksessa ei oteta turvallisuusriskejä.

Yön aikana Elenian käyttökeskus rajaa sähköverkon vika-alueita mahdollisimman pieneksi ja palauttaa sähköjä verkon vaurioitumattomiin osiin. Näille rajatuille vika-alueille, joilla sähköt on poikki, ohjataan työryhmiä sähkökatkojen korjaukseen jo yön aikana. Vikojen korjaus jatkuu sunnuntain puolella.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 020 690 911.
Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat. 

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan sähköiskun vaaran vuoksi. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Elenian nettisivuilta saa hyödyllistä tietoa miten varautua sähkökatkoon ja palvelusta sähkökatkotilanteessa.