Onnittelemme kumppaniamme: BirdLife Suomi täyttää 50 vuotta

Elenia onnittelee pitkäaikaista yhteistyökumppaniaan 50-vuotisesta työstä yhteisen ympäristömme ja linnustomme hyväksi. BirdLife Suomi ja Elenia ovat jo 10 vuoden ajan tehneet yhteistyötä Suomen kansallislinnun laulujoutsenen suojelussa. Tutustu BirdLife Suomen juhlavuotensa kunniaksi käynnistämään kuvakeräykseen, jolla haetaan kuvia lintuharrastuksesta vuonna 2023.

Huomenna tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta BirdLife Suomen synnystä. Perustava kokous pidettiin Lammin biologisella asemalla 20.1.1973, ja järjestö sai nimekseen Lintutieteellisten Yhdistysten Liitto (LYL). Perustajajäseniä olivat Suomen Lintutieteellinen Yhdistys sekä viisi paikallista lintuyhdistystä (Porin Lintutieteellinen Yhdistys, Porvoonseudun lintuyhdistys, Suomenselän lintumiehet, Tampereen Lintutieteellinen Yhdistys ja Turun Lintutieteellinen Yhdistys).

Kattojärjestö perustettiin, koska oli tarve luoda valtakunnallinen lintuhavaintojen keruujärjestelmä ja saada yhdysside tutkijoiden ja lintuharrastajien välille. Sääntöjen mukaan tarkoitus oli edistää lintuharrastusta ja -tutkimusta sekä luonnonsuojelua sekä harrastaa julkaisutoimintaa.

Vuonna 1992 LYL liittyi kansainvälisen luonnonsuojelujärjestön, ICBP:n (International Council for Bird Preservation), jäseneksi. ICBP on vuonna 1922 perustettu, maailman ensimmäinen kansainvälinen luonnonsuojelujärjestö. Vuonna 1993 se uudistui ja otti nimekseen BirdLife International. Kaksi vuotta myöhemmin LYL vaihtoi nimensä BirdLife Suomeksi.

Kuuden jäsenyhdistyksen ja 1 500 jäsenen järjestöstä BirdLife Suomi on kasvanut 30 jäsenyhdistyksen ja 27 000 jäsenen ja tukijan keskusjärjestöksi. Se kerää tietoa Suomen linnuston tilasta, jakaa tietoa linnuista ja lintuharrastuksesta, järjestää valtakunnallisia tapahtumia ja edistämää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja kestävää kehitystä.

BirdLife Suomen juhlavuotta vietetään monin tavoin. Jäsenyhdistykset järjestävät pitkin vuotta opastettuja retkiä, lintuiltoja, kursseja talkoita ja muita lintutapahtumia eri puolilla maata. Juhlavuoden kunniaksi on myös käynnistetty kuvakeräys, jolla haetaan kuvia lintuharrastuksesta vuonna 2023

Juhlavuoden kuvakeräys

Kaksi joutsenta iltataivaalla
Kuva: Matias Pasanen