Olet täällä

Poikkeuksellisen laaja ja pitkäkestoinen myrsky iskemässä - Elenia varautunut keskiviikkoyönä alkavaan rytinään

Syksyn toistaiseksi voimakkain matalapainemyrsky on iskemässä Suomeen keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Myrsky jatkuu sääennusteiden mukaan koko torstain.

Myrskyn varsin poikkeuksellinen tuulen suunta pohjoisesta saa aikaan sähkökatkoja normaaleja enemmän. Myrskytuulet kaatavat ja repivät puita katkoen sähköjä. Koko Suomessa on lehdet puissa ja alkusyksyn sateiden jäljiltä maa on hyvin märkää, minkä vuoksi puustovaurioita on tulossa laajalti.

Myrsky alkaa aiheuttamaan sähkökatkoja keskiviikon ja torstain välisestä yöstä alkaen. Elenian verkkoalueella sähkökatkoja tulee ensimmäisenä Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Torstain aikana sähkökatkot laajenevat Pirkanmaalle ja Hämeeseen.

Elenia on yhdessä kumppaneidensa kanssa varautunut myrskyyn maanantaista alkaen. Tiistain aikana olemme käyneet läpi kaikki varautumiseen liittyvät toimenpiteet. Sähkökatkojen korjausta johtaa Elenian käyttökeskus. Urakoitsijoidemme asentajat kalustoineen ovat valmiudessa viankorjaukseen. Sähkökatkokartat näyttävät sähkökatkotilanteen reaaliaikaisesti.

Asiakkaiden on varauduttava pitkiinkin sähkökatkoihin erityisesti haja-asutusalueilla Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

Sähkökatkojen alkaessa keskitymme alkuvaiheessa vika-alueiden rajaamiseen käyttökeskuksessa tehtävin sähköverkon ohjauksin. Käytönvalvojamme palauttavat sähköjä verkon vaurioitumattomiin osiin kaukokäyttölaittein ja tämän jälkeen asentajat rajaavat vika-alueet yhä pienemmiksi maastossa olosuhteiden niin salliessa.

Maastossa korjaustyöt alkavat, kun työ ei vaaranna maastossa työskentelevien asentajien turvallisuutta. Sähköverkkoon on tämän hetken sääennusteen toteutuessa tulossa laajalti vaurioita, joita kaatuvat puut ja repeytyneet oksat aiheuttavat. Sähköjä palautetaan taajamista haja-asutusalueille päin tavoitteena saada sähköt mahdollisimman isoille asiakasmäärille. Osa katkoista voi kuitenkin kestää pitkään.

Sekä asentajat korjaustöissä että korjausurakkaa läpivievä Elenian oma henkilöstö hoitavat korjaustyöt vastuullisesti koronan turvamääräykset huomioon ottaen. Koronan vaatimaan työskentelyyn on tältä vuodelta kaikilla tähän työhön osallistuvilla kuukausien kokemus.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 0800 100 100
• Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
• Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.
• Asiakkaamme voivat tilata maksuttoman tekstiviestipalvelun sähkökatkoista suoraan matkapuhelimeensa Elenia Aina -palvelun avulla.

Näin varaudut sähkökatkoon
Palvelumme sähkökatkon aikana

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä. Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.