Olet täällä

Punainen helikopteri kuvaa Elenian sähköverkkoa juhannuksena

Helikopteri tallentaa 3D-kuva-aineistoa Elenian sähköverkon ympärivuotista tarkastusta varten. Ilmakuvat ja laserkeilaukset ovat tehokas ja luotettava tapa tarkastaa sähköverkon kuntoa. Jos sää sallii, kuvataan juhannusviikonvaihteessa lähes 500 kilometriä sähköverkkoa. Kaikkiaan Elenia kuvaa sähköverkkoaan tänä kesänä melkein 8000 kilometriä.

Matalalla sähköverkon yläpuolella lentävässä helikopterissa on erilaista kuva-aineistoa, muun muassa 3D-kuvaa tallentavia kameroita. Kamerat tallentavat sekä tarkkaa lähikuvaa sähköverkosta että laajaa kokokuvaa johtokatualueesta. Laserkeilauksella saadaan erittäin tarkkoja kuvia esimerkiksi puuston etäisyyksistä sähköverkkoon.
Myös sähköpylväiden latvojen ja pylväsmuuntamoiden tarkastaminen on jalan tehtävään tarkastukseen verrattuna helpompaa. Työ nopeutuu, kun asentajat ja metsurit voivat lähteä valmiit työohjeet mukanaan laittamaan puutteet kuntoon.

Kuva-aineistoa voidaan lentää uudelleen tietokoneella ja tutkia sähköverkkoa tarkasti. Ilmakuvat tuovat esiin yksityiskohtia, joita aiemmin maasta tehdyissä tarkastuksissa ei ole nähty lainkaan. Sähköverkon alla tai läheisyydessä paljastuu tavaraa, jotka voivat aiheuttaa turvallisuusriskin. Näistä otetaan yhteys omistajaan ja opastetaan turvalliseen työskentelyyn sähköverkon läheisyydessä. 

Kuvauksilla tarkastetaan myös sähköverkon kuntoa. Tietokonetallennetun kuva-aineiston hyödyntäminen on tehostanut sähköverkon ylläpitoa ja turvallisuutta.
Elenian urakoitsijat tarkastajat analysoivat kuva-aineiston ja tekevät työohjeet kohteen raivaus- ja kunnostustöistä kuvineen suoraan työryhmille. Vuodenaika ja säät eivät rajoita työtä, sillä kuva-aineiston avulla voi tehdä tarkastusta tauotta. Kuvien perusteella Elenia parantaa sähkönjakelun varmuutta.

   

Kuva 1: Sähköverkon lentotarkastus- ja kuvaushelikopteri

Kuva 2: Juhannusviikonlopuksi suunniteltu sähköverkon lentokuvausreitti sään salliessa