Olet täällä

Raskas lumikuorma on kaatanut tuhansia puita Elenian sähköverkolle

Ilmatieteen laitoksen päivystyksen mukaan eilen alkanut ja yön jatkunut märän lumentulo on osunut pahiten suoraan Elenian alueelle ja erityisesti Pirkanmaalle.

Yöllä maastossa vikoja korjanneet asentajat kertovat lumen painavan metsistä tuhansittain puita sähköjohdoille. Aamuun mennessä Elenian sähköverkossa on pelkästään keskijännitteisessä runkoverkossa pitkälle toistasataa vika-aluetta, joilla on puita sähköjohdolla vika-alueita kohden kymmenittäin ja sadoittain.

Massiivisimmat lumimäärät ovat sataneet erityisesti Kangasalle, Orivedelle, Juupajoelle, Jämsään ja Mänttä-Vilppulaan. Esimerkiksi Juupajoella lunta on tullut 27 senttimetriä, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen päivystyksestä. Muita pahiten raskaasta lumikuormasta kärsiviä alueita ovat esimerkiksi Lempäälä, Akaa ja Ruovesi.

Aamulla seitsemältä Elenian asiakkaita oli sähköttä Pirkanmaalla lähes 20 000, Kanta-Hämeessä noin 6000 ja Keski-Suomessa yli 2500.

Liikkuminen teillä ja maastossa on hidasta ja hankalaa lumimäärän vuoksi. Lunta on laajoilla alueilla Pirkanmaalla parikymmentä senttiä ja yli. Maastosta kerrotaan, että teiltäkin joudutaan raivaamaan puustoa ennen kuin sähköverkon vikapaikoille päästään.

Lauantaipäivän aikana lunta tulee edelleen lisää. Lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä lumentulo voi Elenian alueella runsastua Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lämpötila pysyttelee kahta puolen nollan, mikä hankaloittaa tilannetta. Lumisade on edelleen märkää ja raskasta ja lumi tarttuu puihin lujaa. Ilmatieteen laitoksen päivystyksen arvion mukaan lämpötila nousee reippaasti plussalle vasta tiistaina päivällä. Vasta kunnon lämpöasteet pudottavat lumen puista.

Ennakoimme erittäin haastavaa viankorjausurakkaa koko viikonlopulle. Uusia sähkökatkoja syntyy koko viikonlopun. Puut antavat periksi jo tähän mennessä tulleesta lumesta yhä uusissa paikoissa ja lunta tulee myös lisää. Sähköverkon korjausolosuhteet ovat hyvin haastavat. Sähköverkon helikopteritarkastuksia ei päästä tekemään ennen kuin lumisade lakkaa.


Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta
Kaikkien yhtiöiden sähkökatkoista saa kokonaiskuvan täältä: http://sahko.hylly.org/#/nyt
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: www.energia.fi/hairiokartta

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.
Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.