Olet täällä

Rauli-myrsky riepotti rankasti – Ilmatieteen laitoksen mukaan poikkeuksellinen kesämyrsky sijoittuu Top10:een

Ilmatieteen laitoksen mukaan Rauli-myrsky on osoittautunut vaikutuksiltaan poikkeuksellisen voimakkaaksi kesämyrskyksi. Myrsky sijoittuu viimeisen parinkymmenen vuoden myrskyjen TOP10:n joukkoon.

Rauli-myrskyn kovimmat puuskat riehuivat koko päivän myrskylukemissa. Ilmatieteen laitos kertoo, että myrskytuhoissa näkyy vuodenajan vaikutus selvästi. Lehdessä olevat puut ja paikoin tavanomaista märempi maaperä ovat edesauttaneet puiden kaatumista. Lisäksi myrskyn pahin vaihe sattui päiväsaikaan, jolloin auringon lämpö lisäsi puuskaisuutta. Myrskytuulten laajuus ja pitkä kesto johtivat sähkönjakelun suurhäiriötilanteen syntyyn.

Rauli-myrsky katkoi lauantaina sähköjä koko eteläisessä Suomessa. Sähkökatkoja on ollut erittäin laajalti länsirannikolta aina Suomen itärajalle sekä pohjoisessa Suomessa, kaikkiaan yli 200 kunnassa. Pahimmillaan koko Suomessa on ollut sähköttä noin 200 000 taloutta.

Elenian alueella Rauli-myrsky katkoi sähköjä kaikissa Elenian verkkoalueen maakunnissa Keski-Suomessa, Pirkanmaalla, Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Pahimmillaan Elenian asiakkaita oli sähköttä noin 100 000.

Helikopterit tarkastavat verkkovaurioita sunnuntaiaamusta alkaen

Pitkään kestänyt myrskyisä tuuli on vakavasti viivästyttänyt viankorjauksen alkua. Sähköverkon vikaantuneet alueet on ennen varsinaista viankorjausta aina ensin rajattava eroon kunnossa olevasta verkkoalueesta. Tätä vika-alueiden rajausta on koko päivän hidastanut se, että myrsky on aiheuttanut jatkuvasti uusia sähkökatkoja.

Laajamittaiseen sähköverkon vaurioiden korjaukseen sekä verkolla kaatuneiden puiden raivaukseen päästään vasta yön ja aamun aikana. Viankorjaus jatkuu läpi yön ja aamusta alkavat sähköverkon helikopteritarkastukset, joiden perusteella arvioidaan miten pitkään Rauli-myrskyn vaurioiden korjaaminen kestää.

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sahko/sahkokatkotilanne

Koko Suomen sähkökatkotilanteen näet tästä: www.sahkokatkokartta.fi

Sähkökatkokartalta näkyvät niiden sähköverkkoyhtiöiden sähkökatkot, jotka tarjoavat tietoa katkoista karttapalveluna. Kaikilla karttapalvelua ei vielä ole. Pääsääntöisesti sähkökatkokartoilla näkyvät keskijänniteverkossa olevat sähkökatkot. Elenia ja osa yhtiöistä näyttää lisäksi tiedossa olevat pienjänniteverkon sähkökatkot.

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.