Olet täällä

Riittääkö lämpöä? Kyllä riittää.

Odotettavissa huomenna: pakkasta reilut 20 astetta, tuuli pohjoisen puolelta 4 m/s. Hämeenlinnan kaukolämmön tuotannossa tämä sääennuste tarkoittaa lukuisia toimenpiteitä, jotta lämpöä riittää olohuoneisiin.

- Kyllä pakkasten tuleminen aina vähän jännittää, tunnustaa Elenia Lämmön voimalaitospäällikkö Eki Muranen.

Kaukolämpö on periaatteessa yksinkertainen asia: lämmitetään vettä ja toimitetaan se talojen patteriverkoston hyödynnettäväksi. Käytännössä asia on huomattavasti monimutkaisempi. Koko järjestelmä koostuu riittävästä määrästä polttoainetta, toimintakykyisistä kattiloista sekä putkiverkostosta, joka johtaa lämpimän veden oikeaan osoitteeseen. Tämän kaiken takana on organisaatio, jonka ammattilaiset huolehtivat vuorokauden ympäri, että kaikki osa-alueet toimivat ja jos ei toimi, heillä on valmiina suunnitelma B.

Yli 30 rekkaa päivässä

Esimerkiksi tuo reilu 20 asteen pakkanen tietää tuotannonsuunnitteluun vilskettä. Täysi rekka kippaa siiloihin puuhaketta tai turvetta ennakkoaikataulun mukaan yli 30 kertaa päivän aikana. Vanajan voimalaitoksen lisäksi käyttöön otetaan lisäkaukolämpöä eri puolilla kaupunkia olevista kaukolämpökeskuksista.

- Kaikkiaan hallittavia yksiköitä on lähes 40. Esimerkiksi 25 asteen pakkanen tarkoittaa, että noin 80 % tuotantokapasiteetista on käytössä, ja 30 asteen pakkasilla tarvitaan jo koko kapasiteetti. Mutta senkin jälkeen meillä on vielä varavoimaa reservissä, joten lämpöä riittää kyllä. Luotettavuus onkin yksi kaukolämmön monista eduista, Muranen selvittää.

Elenia Lämmön Vanajan voimalaitos on keskus, josta toimitetaan peruslämpö Hämeenlinnan kaukolämpöverkostoon. Lisäksi laitos tuottaa myös sähköä tukkumarkkinoille. Lammilla, Turengissa, Tervakoskella sekä Akaassa Elenialla on erilliset kaukolämpöverkot, joita niitäkin kuitenkin valvotaan Hämeenlinnasta.

- Valvomossa on miehitys paikalla ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Lisäksi päivystäjämme ovat valmiudessa, jos jotain poikkeavaa ilmenee, Muranen tarkentaa.

Hiilineutraalia tuotantoa

Hämeenlinnassa tuotettava kaukolämpö on hyvin hiilineutraalia, sillä se tuotetaan pääosin puuhakkeella, johon sekoitetaan noin 30 % turvetta. Päästöt savukaasujen puhdistuslaitteineen alittavat jo nyt reilusti EU:n tuleville vuosille asettamat päästörajat. Myös Lammilla, Turengissa sekä Akaassa kaukolämpö tuotetaan pääasiassa puuhakkeella.

Järjestelmän ylläpito edellyttää jatkuvaa huoltoa sekä korvaus- ja uusinvestointeja. Esimerkiksi viime vuonna Moreenin alueella korvattiin vanha kaukolämpökeskus kokonaan uudella kaukolämpökeskuksella sekä Visamäkeen siirrettiin peruskorjattu kaukolämpökeskus. Kaukolämpöverkostolla tehdään säännöllistä uudistustyötä verkoston kunnossapitämiseksi.

- Suuria lämpökatkoja ei viime vuosien aikana ole kaukolämmön toimituksissa ollut, ja teemme kaikkemme, että niitä ei tulekaan, Muranen lupaa.