Olet täällä

Sähköjä joudutaan katkaisemaan lumikuormaisten puiden poiston vuoksi

Elenian sähköverkossa on jatkunut koko tammikuun ajan lumikuormaisten puiden poisto sähköverkon vierimetsistä. Sekä lehti- että havupuita taipuu lumikuormien painosta johtoalueiden lähimetsästä verkoille uhaten sähkönjakelua. Tauotta jo viikkoja jatkuneilla helikopterilennoilla on kartoitettu satoja alueita, joilla lumikuormainen puusto uhkaa sähköverkkoa. Puita on verkon vierimetsissä kaadettu tuhansittain.

Osassa lumisten alueiden puuston poistoa joudumme katkaisemaan verkosta sähköt työnteon ajaksi. Näitä työhön kuuluvia sähkönjakelun keskeytyksiä on tehty ja joudutaan edelleen tekemään Pohjois-Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Helikopterilentojen pääpaino on tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina Pohjois-Pirkanmaalla alueilla Orivesi, Ruovesi, Mänttä-Vilppula ja Juupajoki. Lumikuorma-alueiden kartoitukset painottuvat keskiviikkona ja torstaina Keski-Suomessa Laukaalle, Pihtiputaalle ja Viitasaarelle.

Lumen ja jään paino puustossa karttunut koko ajan. Toistuvat lumisateet kasvattavat lumikuormaa puustossa, aiheuttavat vaihtelevasti sähkökatkoja ja taivuttavat yhä uusia puita johtoalueelle. Työtilanne maastossa on haastava lumisten olosuhteiden takia.

Säävaurioiden ennaltaehkäisyä raivauksin ja vierimetsien hoidolla
Maakaapeloinnin rinnalla ilmajohtoverkon säävarmuutta parantaa säännöllinen verkon raivaus sekä vierimetsien hoito. Harvennushakkuut ja taimikkojen raivaukset sähköverkon johtoalueiden vierimetsissä ehkäisevät ennalta myrskyjen ja lumikuormien vaurioita sähköverkolle ja vähentävät säävaurioiden aiheuttamia sähkökatkoja.

Sähköverkon johtoalueiden raivaus on osa Elenian jatkuvaa sähköverkon perushuoltoa. Vuosittain Elenia raivaa sähköverkon johtoalueita tuhansia kilometrejä, esimerkiksi viime vuonna lähes 6000 kilometriä.

Ilmoita sähköverkkoa uhkaavasta vikapaikasta
Palvelemme vuorokauden ympäri. Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 020 690 911.

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.
Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.