Olet täällä

Sähköjen palautus ja verkon vikojen korjaus jatkuu läpi yön aamuun

Liisan päivän matalapaineen myrsky kulki kahtena rintama Suomen poikki lännestä itään, ja siirtyi pois Elenian verkkoalueelta illan aikana. Pahimmin myrsky vaurioitti Elenian verkkoa illan aikana Keski-Suomessa. Sähkökatkoja on ollut laajalti myös Pohjois-Pirkanmaalla ja Hämeessä sekä jonkin verran Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Pohjanmaalla myrskyn yhteydessä esiintyi salamointia, mikä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellista. Toisaalta vesisade muuttui jo illan aikana paikoin eteläisessä Suomessa rännäksi.

Elenian sähköverkossa vika-alueiden määrä on nousemassa yli 500 kohteen. Useissa tapauksissa yhdellä vika-alueella on useita, kaatuneiden puiden aiheuttamia verkkovaurioita. Merkittävä osa Liisa-myrskyn verkkovaurioista syntyi torstaipäivän ja -iltapäivän aikana eikä vikakohteiden vaurioista ole tietoa ennen kuin vikapartiot pääsevät niihin paikan päälle.

Yön aikana saamme sähköt monin paikoin päälle palauttamalla sähköjä verkon vaurioitumattomiin osiin. Varsinaiset verkkovauriot on kuitenkin työryhmien korjattava. Vika-alueiden runsaan määrän vuoksi työ jatkuu pitkälle perjantaipäivään. 

Asentajien työtä vaikeuttaa yön aikana pakastuva sää. Ajo- ja maasto-olosuhteet ovat tämän vuoksi hankalat, ja turvallisuus on otettava huomioon niin maastossa kuin liikenteessä. Ensin korjataan keskijännitteinen runkoverkko, jotta sähkönsyöttö saadaan toimiaan pienjänniteverkon suuntaan. Pienjänniteverkon vikoja korjaamme, kun edeltävä verkko on sähköissä.

Sähkökatkot ovat saaneet paikoin aikaan ongelmia matkapuhelinverkon toimintaan. Näitä alueita painotamme viankorjauksessa yhdessä muiden erityistä kiireellisyyttä vaativien kohteiden kanssa. Taajamissa sähköt ovat pääosin pysyneet päällä, kun vanhaa ilmajohtoverkkoa on tähän mennessä vuosikymmenen ajan uudistettu maakaapeloinnilla kestämään äärisäitä.

VAKAVA VAROITUS
Puiden poisto sähköjohdoilta ehdottomasti ammattilaisten työtä

Sekä sähköverkon raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä. Ainoastaan Elenian kumppaneiden ammattilaiset voivat poistaa sähköjohdoille kaatuneita puita. Turvallisuuden vuoksi johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sähköverkossa voi edelleen olla jännite päällä, ja tällöin tilanne voi olla hengenvaarallinen ennen kuin käyttökeskuksemme katkaisee johto-osuudelta jännitteen. Vikaantuneista sähköjohdoista on pysyttävä etäällä. Tee kohteesta ilmoitus vikapalveluumme numeroon 0800 100 100.

Tunnista nollavika

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 0800 100 100

• Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
• Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.
Palvelumme sähkökatkon aikana