Olet täällä

Sähkökatkojen korjaus jatkuu perjantaille, todennäköisesti lauantaillekin

Aila-myrskyn puuskat jatkuvat edelleen myöhään torstai-iltana paikoin Keski-Suomessa, Pirkanmaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Valtaosin matalapainemyrsky on siirtynyt ja siirtymässä Elenian alueelta kaakkoon. Tämän hetken tiedon mukaan myrsky on laantumassa myöhäisillan aikana. Myrskytuulet jatkuivat sekä iltapäivällä että illalla pidempään kuin sääennusteiden mukaan oli ennakoitavissa. 

Viimeisen kymmenen vuoden aikana emme ole kokeneet myrskyä, joka olisi näin laajasti kattanut Elenian koko verkkoalueen yhtä pitkäkestoisesti. Kaikkiaan syysmyrsky on viimeisen vuorokauden aikana riepottanut puustoa ja rikkonut sähköverkkoa linjan Oulu – Kainuu koko eteläpuolisessa Suomessa kymmenien verkkoyhtiöiden alueella.

Aila-myrsky alkoi Elenian alueella keskiviikkoiltana Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla. Se ulottui Keski-Suomeen aamuyöstä ja edelleen aamusta Pirkanmaalle ja Hämeeseen. Koko päivän ajan myrsky on kaatanut ja repinyt puita aiheuttaen jatkuvasti yhä uusia sähkökatkoja.

Iltayöhön mennessä Aila-myrsky on saanut aikaan Elenian verkossa tähän mennessä yli 500 vika-aluetta, joilla voi olla useita eri vikapaikkoja. Korjaustyöt etenevät siten, että ensin asentajat korjaavat keskijännitteisen runkoverkon viat, minkä jälkeen työ jatkuu pienjänniteverkon korjauksilla. Runkoverkon viat ovat tiedossamme verkkojärjestelmissämme. Pienjänniteverkon vioista tulee asiakkailta jatkuvasti vikapalvelupuhelimeen uusia ilmoituksia.

Sähköverkon vaurioituneita ja vikaantuneita alueita on rajattu koko päivä eroon vaurioitumattomasta verkosta ja palautettu sähköjä päälle. Tähän vika-alueiden rajaukseen ovat osallistuneet myös työryhmät maastossa Elenian käyttökeskuksen ohjauksessa. Torstaipäivän aikana työturvallisuuden takaamiseksi ei verkon korjauksissa päästy täysin etenemään. Asentajien turvallisuudesta ei tingitä.  

Perjantaille helikopterit valmiina verkon lentotarkastuksiin

Huomiselle perjantaille olemme varanneet viisi helikopteria kartoittamaan sähköverkon vaurioita Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä. Helikopterilennoilla voidaan suoraan verkkokarttoihin merkitä vikakohteita, mikä tehostaa työryhmien ohjausta korjauskohteisiin.

Töitä jatketaan maastossa yön yli, vaikka pimeydessä työ sujuu hankalammin ja hitaammin kuin päivänvalossa. Yöllä työryhmät pääosin saavat lepotauon ja ovat valmiina heti aamun sarastaessa jatkamaan verkon korjausta ja puiden poistoa verkolta. Vianrajaus jatkuu läpi yön tauotta ja monin paikoin saadaan näin sähköt päälle.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 0800 100 100

Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Raivaus- ja korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.