Olet täällä

Sähköverkkoyhtiö Elenia: Sunnuntain ja alkuviikon lumentulo aiheuttaa sähkökatkoja

Sääennusteiden mukaan sunnuntaina ja ensi viikon alussa on tulossa lisää lunta. Vuoden vaihteen Aapeli-myrkystä lähtien on tammikuun lumisateissa puustoon kertynyt raskas lumikuorma, joka on aiheuttanut koko tammikuun ongelmia sähkönjakeluun. Jopa talviliikunnan harrastajia on varoitettu lumikuorman vaarallisuudesta maastossa.

Nyt uudet lumipyryt lisäävät lumen painoa puustossa entisestään. Lumi painaa lehtipuita ja jopa täysikasvuista havumetsää niin pahasti, että sähköverkolle taipuvat ja katkeavat puut aiheuttavat häiriöitä sähkönjakeluun ja katkovat sähköjä viikonloppuna ja alkuviikosta.

Elenia ennakoi vikoja sähköverkkoon sunnuntain ja maanantain aikana erityisesti Päijät-Hämeeseen, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen. Sähkökatkot kestävät olosuhteiden takia todennäköisesti useita tunteja. Työ maastossa on erittäin raskasta ja hidasta, koska lunta on jo nyt paljon ja sitä on tulossa runsaasti lisää.

Elenia on varautunut uusiin lumisateisiin. Lähipäiviksi sähkökatkojen hoitoon on valmistautunut sekä Elenian oma että yhtiön kumppaneiden henkilöstöä. Varautumisessa on mukana satoja ammattilaisia sekä monenlaista kalustoa helikoptereista metsämotoihin.

Sähköverkon vierimetsistä kaatuu puita johdoille
Tammikuussa Elenia on poistanut sähköverkkoa uhkaavia puita arviolta vähintään 20 000 eri puolilla verkkoaluettaan. Erityisen vaikea tilanne on ollut Pohjois-Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Lumikuormia sähköverkon läheisyydessä on kartoitettu jatkuvasti helikopterilennoin, jotka ovat tehokkain keino selvittää missä tarvitaan työryhmiä sähköverkkoa uhkaavien verkon vierimetsien raivaukseen. Lumiset puut taipuvat sähköverkoille johtoalueiden vierimetsistä, joissa puun poistoa voidaan tehdä, kun sähkönjakelu on uhattuna. Puuston raivausta on tehty myös sahahelikoptereilla.

Säävaurioiden ennaltaehkäisyä raivauksin ja vierimetsien hoidolla
Maakaapeloinnin rinnalla ilmajohtoverkon säävarmuutta parantaa säännöllinen verkon raivaus sekä vierimetsien hoito. Harvennushakkuut ja taimikkojen raivaukset sähköverkon johtoalueiden vierimetsissä ehkäisevät ennalta myrskyjen ja lumikuormien vaurioita sähköverkolle ja vähentävät säävaurioiden aiheuttamia sähkökatkoja.
Sähköverkon johtoalueiden raivaus on osa Elenian jatkuvaa sähköverkon perushuoltoa. Vuosittain Elenia raivaa sähköverkon johtoalueita tuhansia kilometrejä, esimerkiksi viime vuonna lähes 6000 kilometriä.

Säävarman maakaapeliverkon rakentaminen etenee
Elenia on vuodesta 2009 lähtien uudistanut ikääntyvää sähköverkkoa säävarmaksi maakaapeliverkoksi. Myös sähköverkko on ikääntymässä käyttöikänsä päähän monen muun yhteiskunnan perusinfran tapaan. Elenian aloittaessa säävarman verkon uudistukset vuosikymmen sitten oli yhtiön verkosta maakaapeloituna alle 20 %. Nyt osuus on 45 % ja 75% vuonna 2028.

Elenian investoinnit sähkönjakelun säävarmuuteen vuodesta 2012 tämän vuoden loppuun nousevat noin 900 miljoonaan euroon. Tänä vuonna Elenia uusii vanhaa verkkoa 145 miljoonalla eurolla.

Ilmoita sähköverkkoa uhkaavasta vikapaikasta 020 690 911
Palvelemme vuorokauden ympäri. Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri.
Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme 
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat
Asiakkaamme voivat tilata maksuttoman tekstiviestipalvelun sähkökatkoista suoraan matkapuhelimeensa Elenia Aina -palvelun avulla.

Näin varaudut sähkökatkoon 
Palvelumme sähkökatkon aikana

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.
Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.