Olet täällä

Sahahelikopteri poistaa Päijät-Hämeessä ja Karkkilassa lumista puustoa sähköjohtojen reunametsistä

Elenia poistaa Päijät-Hämeessä ja Karkkilassa sähköjohtojen reunametsistä lumista puustoa helikopterisahauksin. Poikkeuksellisen runsasluminen talvi on kasvattanut lumikertymää puustossa, ja erityisesti lehtipuita taipuu nyt lumen painosta sähköjohdoille johtokatujen ulkopuolelta. Elenian sähköverkossa lumikuormaisimmat alueet ovat Päijänteen länsipuoli ja Lammi-Karkkila välinen alue.

Sähköverkon reunametsien lumikuormaista puustoa on raivattu jo tammikuulta lähtien. Sahahelikopterit poistavat tällä viikolla uhkaavia puita Karkkilan ja Padasjoen alueilla. Aiemmin lumitilanteen tarkastuslentoja on tehty mm. Padasjoella, Kuhmoisissa, Vääksyssä, Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Karkkilassa. Uhkaavien puiden raivaukset jatkuvat näillä alueilla toistaiseksi.

Pakkassää on saanut lumen lujaa kiinni puustoon eikä lumi enää putoa itsestään. Helikopterisahauksessa katkotaan sähkölinjaa uhkaavia puita niin, etteivät puut taivu sähköjohdoille ja aiheuta sähkökatkoa.

Töitä tekevät asentajat ja metsurit, jotka hyödyntäen tarkastuslentojen tietoja ja lumiseen maastoon sopivaa kalustoa poistavat sahatut latvat ja oksat linjoilta. Näin ne eivät katkaise sähköjohtoa tai aiheuta muita vikoja sähkölinjoille. Työn edetessä sähköt saatetaan katkaista joksikin aikaa turvallisen puun poiston varmistamiseksi.
Puiden poistojen vaatimat sähkökatkot ovat lyhyitä ja niiden työnohjaus sujuu maastoryhmien ja Elenian käyttökeskuksen yhteistyönä.

– Pahoittelemme Padasjoen alueella tästä tilanteesta johtuvia sähkökatkoja. Teemme nyt ennakoivaa työtä mahdollisia suojakelejä ajatellen, jotta vältymme isommilta ongelmilta, vakuuttaa käyttöpäällikkö Heikki Paananen.

Suoja tekee lumesta vielä painavampaa ja riskinä on, että myös havupuut alkavat taipua linjoille.

– Tavallisesti lumisinta on pohjoisempana, mutta tänä vuonna tammikuun tuuliset myräkät tiputtivat sieltä suunnasta lumet erityisesti lehtipuista. Padasjoella ja lähialueilla näin ei ole ja lumikuormatilanne on huolestuttava. Johtokadun ulkopuolisille alueille voimme mennä ilman maanomistajan lupaa vain puun uhatessa sähkönjakelua.

Viimeaikaiset lyhyet ”räpsyt” ovat johtuneet lumikuorman aiheuttamista vioista. Niiden osalta toimii verkon automatiikka katkaisten sähköt lyhyesti pitkän sähkökatkon välttämiseksi.  Maakaapeliverkkokaan ei ole täysin suojassa sähkökatkoksilta, sillä maakaapeliin voi vaikuttaa samaan syöttöön kytketyn ilmajohtoverkon viat. Näissä tilanteissa pitkiä katkoja ei ole odotettavissa, sillä sähkönjakelu on nopeasti palautettavissa kaapeliverkon asiakkaille.