Sunnuntain puuskatuulien sähkökatkoja korjauksessa

Sunnuntain kovapuuskaiset tuulet tavoittivat Elenian verkkoalueen Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla aamupäivällä ja puoliltapäivin. Tuulet kovenevat puuskissa myrskyisiksi sunnuntain aikana myös Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Puuskien tuulennopeudet nousevat sisämaassakin reilusti yli 20 metriin sekunnissa, mikä kaataa ja repii puita sähköjä katkoen.

Myrskyisä tuuli riepottaa puustoa koko sunnuntai-iltapäivän aina iltaan saakka, ja sähkökatkoja tulee Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalle, Keski-Suomeen sekä Pirkanmaalle. Korjaamme yhdessä kumppaneittemme kanssa sähkökatkoja sitä mukaa, kun niitä iltapäivän ja alkuillan aikana tulee. Todennäköisesti kovimmat tuulet eivät ulotu Kanta- ja Päijät-Hämeeseen, mutta säärintaman eteneminen voi vaihdella ja muuttua.

Ilmajohdolle kaatuneen puun tai lentäneen oksan katkaistessa sähköt voi katkoalue olla lyhytkestoisesti laajakin. Sähköverkon automaatio ja Elenian käyttökeskuksen käytönvalvojat rajaavat varsinaisen vikaantuneen verkon alueen mahdollisimman pieneksi, jolloin sähköt saadaan palautettua nopeasti sähköverkon vikaantumattomiin osiin. Verkon vauriot korjataan ensin keskijännitteisessä runkoverkossa ja sen jälkeen edelleen pienjänniteverkossa sähkön syöttösuunnan mukaan.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri puh. 0800 100 100

• Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
• Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.
Näin varaudut sähkökatkoon
Palvelumme sähkökatkon aikana

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.