Olet täällä

Suojasää muuttaa entistä painavammaksi puuston lumikuormaa katkoen sähköjä

Perjantain aikana sää on muuttunut suojaisaksi ja leuto sää muuttaa puuston lumikuormaa entistä painavammaksi. Puita taipuu ja katkeaa sähköverkoille johtoalueiden vierimetsistä. Isojen kuusien latvoja on katkeillut ja katkonut pudotessaan myös sähköjohtoja.

Talven lumikuormista on muodostunut poikkeuksellisen pitkäkestoinen. Vaikein tilanne sähkökatkoineen on Elenian verkkoalueella Keski-Suomessa sekä Pohjois-Pirkanmaalla. Sähkökatkoja esiintyy myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä lämpötila painuu hieman pakkasen puolelle ja lauantaina on uudelleen suojaa. Ilmatieteenlaitoksen mukaan viikonlopun sateet tulevat lumena, räntänä ja vesisateena. Nopeimmin tilannetta helpottaisi usean asteen suojasää ja vesisade. Jos näin ei käy, jatkuu tilanne edelleen.

Olosuhteet maastotyölle todella raskaat
Maasto-olosuhteet työnteolle ovat todella vaikeat. Lumisessa metsässä liikkuminen on hidasta, ja lumitaakasta notkuvia puita on turvallisuuden vuoksi varottava. Lumikuormaisten puiden kaato on suoritettava huolellisesti, jonka vuoksi viankorjaus sähkökatkoissa kestää normaalia kauemmin. Osaan kohteista pääsee perille vain moottorikelkoilla ja telamönkijöillä.

Sähkökatkojen korjaus jatkuu ympäri vuorokauden kunnes kaikki katkot on korjattu. Puustoa raivataan koko ajan käyttäen erilaista kalustoa lumikelkoista helikoptereihin ja metsämotoihin.

Sähköverkon vierimetsistä puita johdoille
Lumiset puut taipuvat sähköverkoille johtoalueiden vierimetsistä, joissa voimme tehdä puun poistoa, kun sähkönjakelu on uhattuna. Työtä varten verkosta katkaistaan sähkö, jos puu on kosketuksissa verkkoon tai jos on mahdollisuus, että se kaatuessaan uhkaa verkkoa.

Tähän mennessä Elenian verkkoalueella on poistettu sähköverkkoa uhkaavia puita 25 000 kappaletta. Lumikuormia sähköverkon läheisyydessä on kartoitettu jatkuvasti helikopterilennoin, jotka ovat tehokkain keino selvittää missä työryhmiä tarvitaan. Puuston raivausta on tehty myös sahahelikoptereilla.

Maakaapeloinnin rinnalla ilmajohtoverkon varmuutta parantaa säännöllinen verkon raivaus sekä vierimetsien hoito. Tämä työ on osa Elenian jatkuvaa sähköverkon perushuoltoa. Vuosittain raivaamme sähköverkon johtoalueita tuhansia kilometrejä, esimerkiksi viime vuonna lähes 6000 kilometriä.

Ilmoita sähköverkkoa uhkaavasta vikapaikasta 020 690 911
Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri.

Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat
Asiakkaamme voivat tilata maksuttoman tekstiviestipalvelun sähkökatkoista suoraan matkapuhelimeensa Elenia Aina -palvelun avulla.

Näin varaudut sähkökatkoon
Palvelumme sähkökatkon aikana

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Kuva Jämsästä: Antti ja Jussi, Elite Group