Olet täällä

Talvimyrsky Aapeli on katkonut sähköjä laajalti

Vikojen vakavuus selviää päivän mittaan
Raju talvimyrsky lumipyryineen on aiheuttanut sähköverkkoon vika-alueita lähes koko Elenian verkkoalueella. Pahiten myrsky on koetellut Elenian sähköverkkoa Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä. Erityisesti Pohjois-Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa lunta on tullut paljon ja olosuhteet ovat erittäin hankalat.

Eilisestä illasta tähän aamupäivään mennessä sähköverkkoon on tullut yli 200 keskijännitteisen runkoverkon vika-aluetta. Sähköjohdoille on kaatunut puita ja lumikuormat painavat puita verkolle katkoen sähköjä. Sähköttömien asiakkaiden määrä oli pahimmillaan yöllä kolmen aikaan, jolloin ilman sähköä oli yli 38 000 taloutta.

Sääennusteen pohjalta ennakoimme uusia sähkökatkoja syntyvän edelleen keskiviikkopäivän aikana.

Sähköverkkoa ohjaava käyttökeskus keskittyi yöllä vika-alueiden paikantamiseen ja rajaamiseen sekä palauttamaan sähköt mahdollisimman suurelle osalle asiakkaista sähköverkon kauko-ohjauksen avulla. Sähköverkon vikojen korjaustyöhön on päästy laajamittaisesti päivän valjettua. Yöllä olosuhteet korjaustöille olivat turvallisuussyistä liian vaikeat.

Nyt korjaustöiden edetessä saamme tarkempaa tietoa vika-alueista ja vikojen laajuudesta. Päivän ja illan aikana korjaustyö keskittyy keskijännitteisen runkoverkkoon, jotta sähkönsyöttö saadaan toimimaan runkoverkosta pienjänniteverkkoon. Kun runkoverkkoa saadaan kuntoon, jatkuu viankorjaus asiakkaita lähinnä olevassa pienjänniteverkossa.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 020 690 911
Soita vikapalveluun erityisesti, kun tiedät vian aiheuttajan, esimerkiksi sähkölinjalle kaatuneen puun.

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: energia.fi/hairiokartta

Varoitus
Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan sähköiskun vaaran vuoksi. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Elenian nettisivuilta saa hyödyllistä tietoa miten varautua sähkökatkoon  ja palvelusta sähkökatkotilanteessa.