Olet täällä

Traficomin Vuoden yhteisrakentamisteko -kilpailun voitto Reisjärven hankkeelle

Voiton toi R-Netin, Netplazan ja Elenian yhteistyön laajuus

Vuoden yhteisrakentamisteko -kilpailun ykköspalkinnon on voittanut Reisjärven yhteisrakentamishanke. Paikallinen kuituverkkoyhtiö R-Net, valokuituverkon suunnittelusta ja rakennuttamisesta vastannut Netplaza sekä sähköverkkoyhtiö Elenia rakensivat yhteistyössä valokuituverkkoa ja säävarmaa sähköverkkoa. Koko Reisjärven alueelle rakennettiin valokuituverkko. Samalla säävarman sähköverkon osuus nousi reilusta 10 prosentista yli 90 prosentin. Traficomin yhteisrakentamiskilpailun voittajat julkistettiin tiistaina Helsingissä.

Traficomin yhteisrakentamiskilpailuissa kisattiin kunta- ja yrityssarjassa. Tuomaristo perusteli Reisjärven hankkeen yrityssarjan ykkössijaa huomattavan korkealla yhteisrakentamisprosentilla. Merkittävää hankkeessa on myös se, että yhteisrakentaminen koskee koko kuntaa.

”Voitto tuntuu oikein hyvältä, sillä tässä hankkeessa jokainen rakennusmetri sovitettiin yhteen valokuidun ja sähkön osalta niin pitkälle kuin se on teknisesti mahdollista. Reisjärvellä valokuituverkkoa rakennettiin 190 kilometriä, joissa yhteiskaivantoa sähköverkon kanssa oli 154 kilometriä. Yhteisrakentamisprosentti nousi 82:een. Tällaiseen tulokseen päästään vain, kun suunnitelmat sovitetaan yhteen heti alussa, kertoo Netplazan liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivala.

Pohjois-Pohjanmaalla on puhuttu Reisjärven ihmeestä. Valokuitupeitto on hankealueilla poikkeuksellisen korkea, alueittain jopa yli 90 prosenttia. Tilausten määrään vaikutti yhteisrakentaminen Elenian kanssa. Sähköyhtiö on tehnyt tiivistä yhteistyötä kuituverkkoyhtiö R-Netin kanssa. Rakentamisen kumppanina hankkeessa Elenialla oli Eltel Networks. Netplazan rooli on ollut johtaa projektia.

”Yhteisrakentamiseen täytyy olla aito halu. Tavoitteenamme on tehdä yhteisrakentamista mahdollisimman laajasti teleyhtiöiden, kuntien ja niiden omistamien kuituyhtiöiden, osuuskuntien, kyläyhdistysten ja muiden kumppaneiden kanssa. Parhaisiin tuloksiin päästään, kun yhdistämme voimat jo hankesuunnitteluvaiheessa. Kaikki hyötyvät. Kustannuksia säästyy ja maat auki otettaessa rakentaminen häiritsee asukkaita vain kerran, toteaa rakennuttamisjohtaja Jarkko Kohtala sähköverkkoyhtiö Eleniasta.

Hankkeessa tärkeimpänä on ollut asiakkaan edun nostaminen koko yhteistyön kärkeen.

”Saavutettuina etuina on asiakaslähtöisyys, kun infratyöt tontilla tapahtuvat samanaikaisesti sen sijaan, että pihaa myllättäisiin useina vuosina peräkkäin”, summaa myös palkintotilaisuudessa R-Netin edustajana toiminut Matti Kangas.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin järjestämässä Vuoden yhteisrakentamisteko -kilpailussa etsittiin uusia toimintatapoja, joilla helpotetaan eri infraverkkojen yhteisrakentamista, säästetään rakentamiskustannuksia sekä lisätään yhteistyötä infratoimijoiden välillä.

”Saimme kilpailuun mukaan 21 upeaa hanketta, joissa on mukana kymmeniä toimijoita eri puolilta Suomea. Suomi on suuri maa ja yhteisrakentamisen edut ovat täällä ilmeiset. Yhteisrakentamisessa Suomi näyttää Euroopassa oikeaa suuntaa.”, iloitsee Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Päivi Peltola-Ojala.

Elenian rakennuttamisjohtaja Jarkko Kohtala, Netplazan liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivala, Netplazan pääsuunnittelija Jouni Vaara ja R-Netin edustaja Matti Kangas ottivat eilen vastaan Traficomin ykköspalkinnon Vuoden yhteisrakentamisteko -kilpailussa.