Olet täällä

Tykkylumialue keskellä Elenian sähköverkkoa

Viikonlopun lumisateet perjantaista sunnuntaiaamuun ovat saaneet aikaan tykkylumen alueita keskelle Elenian sähköverkkoa Pirkanmaalle, Keski-Suomeen ja Hämeeseen.

Aluksi märkänä satanut lumi jäätyi myöhemmin lumisateen jatkuessa ja lämpötilan pudottua pakkaselle. Tykkyyntynyt lumi on puissa raskaana painona kiinni lujaa. Lumenpainosta puut kaatuvat johtoalueiden ulkopuolelta sähköjohdoille ja myös uusia puita taipuu lumen painosta.

Sähköverkossamme on arviolta noin 1300 kilometriä keskijännitteistä runkoverkkoa sähköttä ja tällä alueella asiakkaita klo 10.30 noin 11 000. Sähköverkossa on pitkiä johto-osuuksia, joilla on asiakkaita johtopituuteen nähden harvassa tai etäällä. Kun kilometrin verran verkkoa saadaan lumisista puista vapaaksi, keskimäärin 10 asiakasta saa sähköt. Taajamista vaikein tilanne on Länkipohjassa.

Maastossa on töissä satoja asentajia, päivän mittaan yli 400. Käytössä on 10 helikopteria ja lukuisia metsämonitoimikoneita eli motoja. Asentajat kertovat maastosta, että useilla alueilla puustoa on metsästä kaatunut roikkumaan sähköjohdoille paikoitellen lähes jokaiselle pylväsvälille.

Keskijännitteisen runkoverkon korjaus kestää arviomme mukaan ainakin maanantain ja tiistain. Pienjänniteverkon vikoja tulee työn alle sitä mukaa, kun sähkönsyöttö runkoverkosta saadaan toimimaan.  

Kuvan lähde: Ilmatieteen laitoksen karttapalvelu, tilanne maanantaiaamuna.

Sähkökatkokartoilta tilannetietoa

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sahkokatkokartta
Kaikkien yhtiöiden sähkökatkoista saa kokonaiskuvan täältä: http://sahko.hylly.org/#/nyt
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: www.energia.fi/hairiokartta

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.
Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.