Olet täällä

Valio-myrsky katkoo sähköjä erityisesti Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa

Valio-myrsky on iltapäivän aikana saapunut Suomeen Pohjanmaan rannikon suunnalta. Myrskypuuskat ovat jo katkoneet sähköjä Elenian verkkoalueella Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskytuulet ovat illan ja lähes koko yön aikana vaarallisen voimakkaita laajoilla alueilla erityisesti keskisessä, mutta myös eteläisessä Suomessa. Ennakoimme myrskyn aiheuttavan Elenian verkkoalueella laajalti sähkökatkoja puuskatuulien kaataessa puita.

Viankorjaus etenee sitä mukaa, kun asentajien työ maastossa on turvallista. Valoisan aikaan korjaustyöt etenevät vielä hyvin, mutta myrskyn repiessä puustoa pimeän aikaan ei asentajien turvallisuudessa oteta riskejä. Laajamittaisesti sähköverkon vaurioiden korjaus etenee yön jälkeen tehokkaammin päivän valjetessa.

Myrsky jatkuu illan ja yön aikana pitkään ja tämän vuoksi sähköt voivat katketa uudelleen myös alueilla, jossa ne on kertaalleen korjattu. Kaatuvat puut ja sähkölinjoille lentävät oksat voivat katkoa sähköjä useita kertoja. Elenian alueella sähkökatkoihin kannattaa varautua erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa sekä myös Pirkanmaalla ja Hämeen maakunnissa.

Ennakoimme, että lauantaiaamun valjetessa Elenian verkkoalueella Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa voi olla laajoja sähkökatkoja. Sähköttömiä alueita voi olla myös Pirkanmaalla ja Hämeen maakunnissa.

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta
Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: energia.fi/hairiokartta
Muiden yhtiöiden sähkökatkot http://sahko.hylly.org/#/nyt

Varoitus

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.