Olet täällä

Valtion Eläkerahasto, Allianz sekä Macquarie Infrastructure and Real Assets ostavat Elenian

Valtion Eläkerahasto (VER), Allianz Capital Partners (ACP) Allianz Groupin puolesta sekä Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) ovat hankkimassa omistukseensa Elenia-konsernin. GS Infrastructure Partners, 3i ja Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ovat sopineet yrityskaupasta, jolla ne myyvät Elenia-konsernin uusille omistajille. Eleniaan kuuluvat Suomen toiseksi suurin sähköverkkoyhtiö sekä lämpö- ja asiakaspalveluliiketoimintaa.

GS Infrastructure Partners, 3i, ja Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen hankkivat Elenian omistukseensa tammikuussa 2012. Elenia Oy:llä on sähköverkkoa lähes 69 000 kilometriä, josta maakaapeloituna 40 prosenttia. Sähköverkkoyhtiönä Elenia palvelee 420 000 kotitalous-, yritys ja yhteiskunta-asiakasta Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Sen markkinaosuus on noin 12 prosenttia. Elenia Lämpö Oy omistaa ja operoi 16 lämpöverkkoa Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Heinolassa. Lämpöpalveluilla on noin 85 000 loppukäyttäjää ja lämpöverkkoa lähes 500 kilometriä.

Elenia on investoinut tammikuusta 2012 tähän päivään säävarmaan sähköverkkoon yli 600 miljoonaan euroa vahvistaakseen sähkönjakelun varmuutta asiakkailleen koko verkkoalueellaan. Elenia on nostanut kuudessa vuodessa sähköverkkonsa maakaapelointiasteen 23 prosentista nykyiseen 40 prosenttiin. Lämmöntuotannossa kotimaisten polttoaineiden osuus on noin 90 prosenttia kokonaispolttoainekäytöstä ja hiilineutraalien polttoaineiden osuus on noussut lähes 70 prosenttiin.

“Toivotamme tervetulleeksi Valtion Eläkerahaston, ACP:n ja MIRA:n Elenian uusiksi omistajiksi. On hienoa jatkaa yhteistyössä heidän kanssaan säävarman sähköverkon sekä digitaalisten palveluittemme kehittämisessä”, toteaa Elenia Oy:n toimitusjohtaja Tapani Liuhala

”Samalla haluan kiittää omistajiamme heidän tuestaan näiden kuuden vuoden aikana. Heidän kokemuksensa ja sitoutumisensa Elenian korkeaan investointitasoon ovat tehneet meille mahdolliseksi kasvun ja toimintamme jatkuvan uudistamisen. Jatkamme asiakkaittemme palvelua sekä liiketoimintamme ja sähköverkkomme kehittämistä suunnitellusti. Elenialla on merkittävä rooli Suomen perusinfran kehittäjänä ja tämä työmme jatkuu yhdessä uusien omistajien kanssa”, toimitusjohtaja Liuhala jatkaa. 

“Kuuden vuoden aikana omistajat ovat luoneet Elenialle vankan pohjan toimia kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla erityisesti pitkän aikavälin säävarman sähköverkon investointiohjelmaa varten. Elenia on tuplannut säävarman sähköverkkonsa määrän, mikä on merkinnyt laajasti työtä Elenian monipuoliselle kumppaniverkostolle”, sanoo Elenia Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Rajala. 

”Elenia on Suomessa älykkään sähköverkon suunnannäyttäjä, joka on jatkuvasti kehittänyt asiakaspalveluaan ja monipuolisia digitaalisia palveluita asiakkailleen. Kansainväliset taloudelliset resurssit ovat taanneet Elenialle sen johtavan aseman Suomessa verkkopalveluiden edelläkävijänä”, Rajala lisää.

Lisätietoa: Tapani Liuhala, toimitusjohtaja, Elenia Oy, puh. +358 40 033 1130