Varttitase ja siirtyminen 15 minuutin mittaukseen

Sähkömarkkinat siirtyivät Suomessa 15 minuutin taseselvitysjakson käyttöön 22.5.2023 alkaen. Aikaisemmin taseselvitys on tehty tunnin tarkkuudella.

Sähkömarkkinoiden taseselvityksen muutoksen taustalla vaikuttaa uusiutuvien energiantuotantomuotojen, erityisesti tuuli- ja aurinkovoiman lisääntyminen sähköjärjestelmässä. Tämän takia sähköntuotanto vaihtelee aiempaa enemmän sääolosuhteiden mukaan, joten myös sähkömarkkinoilta edellytetään entistä reaaliaikaisempaa tehotasapainon hallintaa. Varttitase on osa Euroopan laajuista energiamurrosta ja sähköjärjestelmän kehitystyötä, ja mahdollistaa pidemmällä aikavälillä yhteiseurooppalaisten sähkömarkkinoiden kehittymisen.

Sähköverkkoyhtiöt ovat velvoitettuja lähettämään sähkömarkkinoille 15 minuutin mittaustietoa suurista sähkönmittauksista sekä kaikista yksityisasiakkaiden 15 minuutin mittaustarkkuuteen pystyvistä sähkömittareista. Elenian verkkoalueella tällaisia sähkömittareita ovat sähkönkulutuksen mittausuudistuksessa käytettävät, älykkäät Aidonin mittarit, ja niiden osalta 15 minuutin mittaustiedon lähetykset sähkömarkkinoille käynnistetään kesän aikana.

Elenia uudistaa sähkönkulutuksen mittausta ja vaihtaa yli 400 000 asiakkailleen uudet, älykkäät sähkömittarit vuosien 2021-2025 välillä. Lue lisää sähkönkulutuksen mittausuudistuksesta.

Varttitase ei edellytä toimenpiteitä Elenian asiakkailta, ja sähkölaskutus perustuu jatkossakin kilowattitunteihin. Sen sijaan pientuotannon netotus muuttuu siten, että jatkossa netotus tapahtuu automaattisesti 15 minuutin sisällä aiemman yhden tunnin sijaan.

Tutustu sähkönkulutuksen mittausuudistukseen.