Olet täällä

Yli 100 uutta lintupalloa Elenian sähköverkkoon tänä vuonna


Kansallislintu suojelussa yhteistyönä BirdLifen kanssa

Elenia on tänä vuonna asentanut yhteensä yli 100 uutta lintupalloa sähköverkkoonsa Orivedellä, Urjalassa, Evijärvellä, Siikajoella, Ylöjärvellä, Pihtiputaalla, Viitasaarella, Hattulassa ja Hämeenlinnassa. Yhteismäärältään lintupalloja on Elenian verkossa nyt jo reilusti yli 3 000. Lintupallot asennetaan sähköverkkoon noin 10 - 20 metrin välein.

Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella suuri osa sähköverkosta on edelleen ilmajohtoina. Ilmassa sähköjohdot voivat olla vaaraksi joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla. Tehokas keino estää törmäyksiä on kirkasväristen varoituspallojen asentaminen sähkölinjoihin. Linnut huomaavat pallot ja väistäessään palloja ne väistävät myös sähkölinjan.

Yhteistyö lintuharrastajien, paikallisten asukkaiden sekä BirdLife Suomen kanssa on auttanut meitä tunnistamaan vaarapaikat joutsenten suosimilla pesimä- ja levähdyspaikoilla. Järjestelmällistä joutsenten suojelua olemme tehneet vuodesta 2007 lähtien. Joutsenten suojelu on osa sertifioitua ympäristötyötämme. 

Pitkällä aikavälillä lopullinen ratkaisu on sähköverkon maakaapelointi, jota teemme jatkuvasti sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi. Luonto hyötyy samalla, kun sähkönjakelu haja-asutusalueilla uudistuu säävarmaksi. Tänä vuonna maakaapeloimme sähköjohtoja 3 000 kilometriä.

Suomen laulujoutsenkanta on elpynyt hyvin ja BirdLife Suomen mukaan laulujoutsenia pesii Lapista etelärannikolle saakka noin 10 000 paria. Yhdessä BirdLife Suomen kanssa pidämme parempaa huolta, että kansallislintumme voi hyvin.