Kodin sähkötur­vallisuus

Nuori mies ja tiskikone

Sähkölaitteiden huolellisella käytöllä ja huollolla varmistat sähköturvallisen kodin

Varmista sähkön turvallinen käyttö kotona. Sähkö tulee kotiisi oman verkkopalveluyhtiösi sähköverkosta liittymisjohtoa pitkin sähköpääkeskukseen, jossa ovat sähkömittari, pääkytkin, sulakkeet ja suojalaitteet, kuten vikavirtasuojakytkin. Keskuksen kytkimestä voit kytkeä koko asunnon sähköt pois sähkötöitä tai sulakkeen vaihtoa varten.

Mies tekee kahvia

Hanki turvallisia sähkölaitteita

Osta vain CE-merkittyjä sähkölaitteita, jotka on tarkoitettu käytettäväksi Suomen sähköverkossa (230 V / 50 HZ). Eri kodin laitteissa on automaattinen virrankatkaisu, esimerkiksi kahvinkeittimissä tai liesissä. Voit myös liittää sähkölaitteen pistorasiaan, jossa on ajastin. Hanki palohälytin riittävän moneen huoneeseen.  Tarkista kuukausittain, että hälyttimen pattereissa on virtaa ja se toimii.

Sähkölaitteiden hankinta
Lapset katselevat tablettaja, äiti siivoaa

Suojaa sähkölaitteet lapsilta ja lemmikeiltä

Irrota sähkölaitteiden pistotulpat pistorasioista, kun laitetta ei käytetä. Käytä suojuksia pistorasioissa ja jatkojohdoissa. Huolehdi, että liedessä on liesilukko ja -suoja. Säilytä sähkölaitteet lasten ulottumattomissa ja huomioi myös lemmikkieläimet, jotka voivat purra sähköjohdon rikki. Opeta lapselle kodin sähkölaitteiden käyttöä heti pienestä pitäen.

Nuori mies avaa uunin luukun keittiössä.

Noudata käyttö- ja huolto-ohjeita

Sähkön käyttö on turvallista, kun asennat ja käytät sähkölaitteita oikein. Suurin osa onnettomuuksista johtuu viallisista tai virheellisesti korjatuista laitteista, huolimattomuudesta tai lasten leikeistä. Turvalliseen käyttöön kuuluu kodin laitteiden säännöllinen puhdistus, esimerkiksi jääkaapin taustan imurointi kerran vuodessa ja liesituulettimen rasvasuodattimen pesu.

Huollata vialliset sähkölaitteet ammattilaisella, sillä itse tehdyt viritykset eivät ole turvallisia. Teetä sähkötyöt sähköalan ammattilaisilla. Pieniä sähkötöitä saa tehdä myös tavallinen sähkönkäyttäjä, jos osaa tehdä ne oikein ja turvallisesti, esimerkiksi valaisimen asennuksen sokeripalalla. Osaavia sähköalan ammattilaisia voit etsiä esimerkiksi Löydä sähkömies -palvelusta.

Löydä sähkömies

Vinkkejä turvalliseen arkeen

  • Käytä ulkona ja kosteissa tiloissa vain laitteita, jotka ovat kosteussuojattuja.
  • Huollata rikkinäiset sähkölaitteet valtuutetulla huoltoliikkeellä.
  • Älä jätä kodinkoneita päälle ilman valvontaa, sammuta liesi heti ruuanlaiton loputtua.
  • Pyyhi sähkölaitteesi säännöllisesti pölystä ja huolehdi laitteiden riittävästä ilmankierrosta.
  • Selvitä vikatilanteita varten missä kotisi pääkytkin, sulakkeet ja vikavirtasuojain sijaitsevat.
  • Älä kuivata pyykkiä kiukaan tai sähköpattereiden päällä.
  • Pidä sammutuspeitto helposti tavoitettavissa.