Olet täällä

BirdLife yhteistyö

Kansallislintu suojelussa yhteistyönä BirdLifen kanssa

Meille ainutlaatuinen luonto on sydämenasia. Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella sähköverkkoa on ilmajohtoina, jotka voivat olla vaaraksi joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla. Tehokas keino estää törmäyksiä on kirkasväristen varoituspallojen asentaminen sähkölinjoihin. Linnut huomaavat pallot ja väistäessään palloja ne väistävät samalla sähkölinjan. Lintupallot asennetaan sähköverkkoon noin 10 - 20 metrin välein.

Yhteistyö lintuharrastajien, paikallisten asukkaiden sekä BirdLife Suomen kanssa on auttanut meitä tunnistamaan vaarapaikat joutsenten suosimilla pesimä- ja levähdyspaikoilla.  Olemme tehneet järjestelmällistä joutsenten suojelua vuodesta 2007 lähtien ja se on osa sertifioitua ympäristötyötämme. Yhteismäärältään lintupalloja on verkossamme nyt reilusti yli 3 000.  

Pitkällä aikavälillä lopullinen ratkaisu on sähköverkon maakaapelointi, jota teemme jatkuvasti sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi. Luontokin hyötyy, kun sähkönjakelu haja-asutusalueilla uudistuu säävarmaksi. Tänä vuonna maakaapeloimme sähköjohtoja yli 3 000 kilometriä.

Suomen noin 80 verkkoyhtiön sähköverkosta ilmajohtoja on noin kaksi kolmannesta. Suomen laulujoutsenkanta on elpynyt hyvin ja BirdLife Suomen mukaan laulujoutsenia pesii Lapista etelärannikolle saakka noin 10 000 paria. Yhdessä BirdLife Suomen kanssa pidämme parempaa huolta, että kansallislintumme voi hyvin.

Katso video lintupallojen asennuksesta

 

Katso video joutsenten paluumuuttopuuhista ja niiden seuraamisesta
Videolla haastateltavana luontoasiantuntija Panu Villanen.

 

Ryhdy BirdLife Suomen vuositukijaksi

Tule mukaan tukemaan BirdLifen työtä lintujen hyväksi. Yhteistyö paikallisten asukkaiden kanssa on tärkeää. Yhteistyötä teemme myös kumppanimme BirdLife Suomen kanssa. Aktiivisilta lintuharrastajilta saamme asiantuntevaa tietoa joutsenien lentoreiteistä, joilla sähköverkko voi olla riskinä näille upeille linnuille. Joutsenten suojelu on osa sertifioitua ympäristötyötämme.

100 joutsenta -kuvakilpailu 2017

BirdLife Suomen ja Elenian yhteiseen 100 joutsenta -kuvataidekilpailuun osallistui yli tuhat kuvaa Suomen kansallislinnusta laulujoutsenesta.  Lue lisää kisasta
Kaikki kilpailutyöt ovat näyttelynä täällä

Kirjoita joutsenet lentoon -kirjoituskilpailu 2015

BirdLife Suomen ja Elenian joutsenaiheiseen kirjoituskilpailuun tuli 218 työtä kolmessa eri sarjassa. Lue palkitut kirjoitukset Tiira-lehden artikkelista (pdf)

Bongaa joutsen kameralla -valokuvakilpailu 2013

BirdLife Suomen ja Elenian Bongaa joutsen kameralla -valokuvauskilpailuun osallistui lähes 650 joutsenten ystävää ja kuvia kertyi yli tuhat. Katso näyttely kisan kuvista

1