Laskut ja maksaminen

Apilankukka lähikuvassa

Olemme mukana edistämässä ilmastonmuutoksen torjuntaa ja kannustamme asiakkaitamme ottamaan käyttöön sähköisiä laskutustapoja. Kätevimmin hoidat jokapäiväisiä laskutusasioitasi Elenia Aina -palvelussa.

Uudistimme laskun

Uudistimme laskun. Näet nyt entistä selkeämmin verkkopalvelumaksun sekä verojen osuuden laskustasi. Tutustu esimerkkilaskuun sekä laskun lukuohjeeseen:

Esimerkkikuva uudistetun laskun ensimmäisestä sivusta.
Laskun ja asiakkaan tiedot (1)

Oman asiakkuutesi ja laskun tunnistukseen liittyvät tiedot ovat laskun yläosassa (1). Nämä tiedot nopeuttavat asiointiasi, jos olet yhteydessä asiakaspalveluun. Täältä löydät myös käyttöpaikan tiedot.

Laskun summaerittely (2)

Laskun summaerittelystä (2) näet selkeästi, mistä laskusi muodostuu.

Sähkövero muodostuu sähkön valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Sähkövero tilitetään täysimääräisenä valtiolle. Huoltovarmuusmaksulla valtio kattaa varautumisesta ja häiriötilanteista koituvia kustannuksia.

Arvonlisävero maksetaan verkkopalvelusta ja sähköverosta.

Veroton summa on Elenian verkkopalvelumaksu, jolla huolehdimme sähkönjakelusta, sähköverkon rakentamisesta ja kunnossapidosta, sähkön mittauksesta sekä asiakkaiden palvelusta.

Maksettavaa kertoo verkkopalvelumaksun ja verojen yhteissumman.

Maksutiedot (3)

Laskusi maksutiedot (3) löydät tuttuun tapaan laskun alareunasta. Helpottaaksesi laskun maksamista, voit myös tilata e-laskun, jolloin saat laskun suoraan verkkopankkiisi. E-laskun saat tilattua omasta verkkopankistasi tai Elenia Ainassa.

Sopimustiedot (4)

Täältä näet käyttöpaikan sekä sähköverkkosopimuksesi tiedot (4). Voit myös tarkistaa arvion sähkönkulutuksestasi vuositasolla.

Kulutus- ja hintaerittely (5)

Tästä näet laskusi ajanjakson sekä tarkemman erittelyn palveluista ja verojen osuudesta (5). Määrä kertoo toteutuneen kulutuksen kilowattitunteina, ja yksikköhinta arvonlisäverollisen hinnan yhdelle kilowattitunnille. Erittelystä näet myös valtiolle tilitettävän arvonlisäveron osuuden.

Perusmaksu
Perusmaksu maksetaan kuukausittain riippumatta käytetyn sähkön määrästä. Perusmaksulla katetaan sähköverkkopalveluiden ylläpitämisen kustannukset.

Siirto eli verkkopalvelumaksu
Elenian verkkopalvelumaksu, jolla huolehdimme sähkönjakelusta, sähköverkon rakentamisesta ja kunnossapidosta, sähkön mittauksesta sekä asiakkaiden palvelusta.

Sähkövero muodostuu sähkön valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Sähkövero tilitetään täysimääräisenä valtiolle. Huoltovarmuusmaksulla valtio kattaa varautumisesta ja häiriötilanteista koituvia kustannuksia.

Laskuerittelysivulla veroton summa on verkkopalvelumaksun ja sähköveron yhteissumma ilman arvonlisäveroa.

Esimerkkikuva uudistetun laskun toisesta sivusta.

Parrakas nuori mies kuuntelee musiikkia korituolissa.

Ota käyttöön kätevä e-lasku!

Suosittelemme e-laskua sinulle, jolla on käytössä verkkopankkitunnukset. E-lasku on helppo ja turvallinen tapa maksaa laskuja. Tee e-laskusopimus oman pankkisi kanssa tai tee tilaus Elenia Ainassa.
Kirjaudu Elenia Ainaan

Kivra - uusi sähköinen laskutuspalvelu

Meillä on käytössä digipostipalvelu Kivra. Kivra on ilmainen palvelu, jolla voi vastaanottaa ja maksaa laskut turvallisena digipostina. Digiposti saapuu perille nopeasti, jolloin sinulle jää enemmän maksuaikaa.
Lue lisää Kivrasta
Elenialaisia työssä neuvotteluhuoneessa

Verkkolasku yritykselle

Yrityksen verkkolaskutuksen käyttöönotto edellyttää sopimusta verkkopalveluita tarjoavan operaattorin tai pankin kanssa. Ilmoita meille yrityksesi verkkolaskutiedot ja sovi ensimmäisen verkkolaskun lähetyksestä sähköpostitse laskutus@elenia.fi .
Lähetä sähköpostia
Nainen makaa lattialla tabletti kädessä

Laskut tallessa ja mahdollisuus eräpäivän siirtoon

Laskusi arkistoituvat palveluun selkeässä aikajärjestyksessä. Yksittäisten laskujen tarkastelu ja maksujen suunnittelu on helppoa, kun nähtävillä on laskujen maksutila ja tulossa olevat eräpäivät. Voit myös muuttaa laskutusosoitettasi. Erääntymättömälle laskulle voit tehdä eräpäivän siirron kätevästi suoraan palvelussa.
Kirjaudu Elenia Ainaan

Usein kysytyt kysymykset

Miten voin siirtää laskuni eräpäivää?

Hae erääntymättömälle laskulle lisää maksuaikaa valitsemallasi tavalla

  1. Voit siirtää laskusi eräpäivää Elenia Aina -palvelussa tai täyttämällä oheisen lomakkeen. Muutospyyntö on tehtävä ennen Ropo Capitalin lähettämää maksukehotusta. Maksukehotus lähetetään maksamattomasta laskusta eräpäivän jälkeen, jos eräpäivää ei ole siirretty.
  2. Jos käytössäsi on e-lasku, tee muutos myös verkkopankissasi.
  3. Suoramaksun maksupäivää ei voi siirtää.
  4. Voit siirtää eräpäivää enintään 14 päivää alkuperäisestä eräpäivästä.
  5. Eräpäivän siirrosta perimme korkoa korkolain mukaan.

Mistä sähkölaskuni muodostuu?

Paikallisena verkkoyhtiönäsi Elenia laskuttaa verkkopalvelusta. Verkkopalvelulasku muodostuu seuraavasti:

1. Verkkopalvelumaksu. Verkkopalvelumaksuilla Elenia huolehtii sähkön jakelusta, sähköverkon rakentamisesta ja kunnossapidosta, sähkön mittauksesta, asiakaspalvelusta sekä 24h -vikapäivystyksestä.

2. Sähkövero. Elenia laskuttaa sähköveron verkkopalvelumaksun yhteydessä ja tilittää sen täysimääräisenä valtiolle. Sähkövero sisältää myös huoltovarmuusmaksun, jolla katetaan varautumisesta ja häiriötilanteista valtiolle koituvia kustannuksia. Lue lisää sähköverosta .

3. Arvonlisävero. Arvonlisäveroa maksetaan sähkön jakelusta ja sähköverosta.

Voinko muuttaa laskutusväliä?

Laskutus tapahtuu 12 tai 6 kertaa vuodessa ja perustuu todelliseen kulutukseen. Voit muuttaa laskutusväliä Elenia Aina –palvelussa kohdassa Ota yhteyttä/Laskutustietojen muutos.

Voinko itse tarkastaa laskutustietojani ja maksutilannettani?

Elenia Aina –palvelussa kohdassa Laskutus voit selailla laskujasi ja tarkistaa maksutilanteen. Jos olet maksanut laskusi eräpäivän jälkeen, on laskusta saattanut jo lähteä maksumuistutus.

Laskuni on erääntynyt, miten toimin?

Jos et vielä ole saanut maksumuistutusta Ropo Capitalilta, maksa lasku pikimmiten alkuperäisen laskun maksutiedoilla. Korkolain mukainen viivästyskorko peritään seuraavalla laskulla.

Sain kirjeen Ropo Capitalilta, miten toimin?

Yhteistyökumppanimme Ropo Capital lähettää huomautuslaskun alkuperäisen eräpäivän jälkeen ja palvelee siihen liittyen. Jos sinulla on kysyttävää huomautuslaskusta, ole yhteydessä Ropo Capitaliin. Huomautuslaskun jälkeen maksumenettelyistä voi sopia ainoastaan heidän kanssaan. Yhteystiedot löydät Ropo Capitalin huomautuslaskulta. Voit myös hoitaa asiasi kätevästi suoraan Ropo Online -palvelun kautta.

Sain hyvityslaskun, mitä teen?

Minulta on katkaistu sähköt maksamattomien laskujen vuoksi. Miten saan sähköt takaisin?

Erääntyneiden laskujen maksumenettelyistä vastaa yhteistyökumppanimme Ropo Capital. Jos sinulta on katkaistu sähköt laskujesi erääntymisen vuoksi, sovi maksumenettelyistä ja sähköjen takaisinkytkennästä yhdessä Ropo Capitalin kanssa. Voit myös hoitaa asiasi kätevästi suoraan Ropo Online -palvelun kautta.

Yhteydenottosi jälkeen Ropo Capital on meihin yhteydessä, ja kytkemme sähköt takaisin heiltä saamamme tiedon perusteella.

Kytkennät suoritamme Elenian asiakaspalvelun aukioloaikojen mukaisesti. Asiakaspalvelumme aukioloajat voit tarkistaa täältä.