Aurinkosähkö ja sähkön pientuotanto

Mies kantaa aurinkopaneelia ja tyttö kävelee vierellä.

Aurinkosähköä ekologisesti

Voit tuottaa sähköä itse omaan käyttöösi ekologisesti hyödyntämällä aurinkopaneeleita. Tuotetun sähkön käytät kotisi sähkölaitteissa tai sähkölämmityksessä. Laitteiden yhteisteho on tällöin enintään 100 kVA.

Liitä aurinkosi turvallisesti sähköverkkoon

Tarvitsemme tiedon Elenian verkkoon tulevasta sähkön pientuotannosta, jotta voimme varmistaa turvallisuuden verkon vikatilanteissa. Tee meille ilmoitus verkkoon kytkettävästä aurinkosähkölaitteistostasi. Käsittelemme ilmoituksesi ja vahvistamme luvan laitteistosi kytkemiseksi sähköverkkoon.

Aurinkopaneelit voidaan liittää olemassa olevaan sähköliittymään, jos sähköverkkoa ei tarvitse vahvistaa. Jos liittymispisteen oikosulkuvirta ei ole riittävä, verkkoa on vahvistettava. Tämä on hyvä varmistaa jo suunnitteluvaiheessa yli 6,9 kVA pientuotannon osalta. Alan ohjeistuksen mukaisesti taajuuden muutosnopeuden tunnistavaa suojalaitetta saa käyttää vain alle 50 kW voimalaitoksen suojauksessa. Jos tuotantolaitteesi on yli 50kW, varmistathan asian laitetoimittajaltasi.      

Alla on esimerkki pientuotannon yleistietolomakkeen täyttämisestä.  Tarvitset lomakkeen täyttämiseen Elenian asiakasnumerosi, joka löytyy laskultasi.

Aurinkopaneeleiden käyttöönotto

  1. Varmista ennen hankintaa, että aurinkopaneelilaitteisto on liitettävissä sähköverkkoon.
  2. Tilaa asennus sähköasentajalta.
  3. Asentajasi tekee käyttöönottotarkastuspöytäkirjan. Säilytä pöytäkirja.
  4. Täytä Pientuotannon yleistietolomake ja lähetä se meille.
  5. Saat meiltä käyttöönottoluvan tekstiviestillä ja vahvistusilmoituksen kirjeitse.
  6. Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Sopimus on oltava voimassa, vaikka et juuri nyt myisikään ylijäämäsähköä.
  7. Ota aurinkopaneelilaitteisto käyttöön.

Ylijäämäsähkön myynti

Aurinkopaneeleiden tuottamaa ylijäämäsähköä on mahdollista myydä, kun järjestelmä on kytketty sähköverkkoon. Voit syöttää ylijäämäsähkön Elenian verkkoon ja tehdä myynnistä sopimuksen sähkönmyyjäsi kanssa. Saat meiltä vahvistusilmoituksen ja tuotannon käyttöpaikkatunnuksen. Sähkönmyyntiyhtiöitä voi vertailla esimerkiksi Energiaviraston sivuilla.

Lisätietoja saat asiakaspalvelultamme, puh. 020 690 025. Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön.

Sopimusehdot ja hinnastot

Energiateollisuus ry:n ohjeita 

Pienvoimalaitokset, joiden nimellisteho on enintään 100 kVA jäävät sähköverotuksen ulkopuolelle.

Video: Kuhmalahden kyläkauppias valitsi aurinkopaneelit ekologisuuden vuoksi

Avaa sisältö uudessa ikkunassa

Vastauksia kysymyksiin

Mitä on aurinkosähkö?

Aurinkosähköä tuotetaan auringon avulla. Aurinkopaneelit muuntavat auringon säteilyä sähköksi, joka johdetaan sähköä kuluttavien laitteiden käyttöön, sähköverkkoon tai varastoidaan akkuihin.

Mitä hyötyä aurinkosähköstä on?

Sähkön kulutuksen kasvaessa tarvitaan uusia tapoja tuottaa energiaa ja vähentää päästöjä. Aurinko on puhdas ja uusiutuva energianlähde.

Milloin aurinkopaneelilaitteistosta pitää ilmoittaa Elenialle?

Kun kohteeseen, jossa on Elenian sähköliittymä kytketään aurinkopaneelit, kytkeytyy tuotantolaitteisto samalla Elenian verkkoon. Tämä edellyttää käyttöönottolupaa Elenialta. Tarvitsemme tiedon Elenian verkkoon tulevasta sähkön pientuotannosta, jotta voimme varmistaa turvallisuuden myös verkon vikatilanteissa. Ilmoitusta ei tarvita, jos kohdetta ei ole liitetty sähköverkkoon.

Miksi aurinkopaneelit kytketään Elenian sähköverkkoon?

Aurinkopaneelit on tarkoitettu tuottamaan sähköä omakotitaloasujan tarpeeseen korvaamaan osa ostosähköstä. Sähköverkkoon kytkeminen mahdollistaa oman tuotannon ylijäämän myymisen sähkön myyntiyhtiölle.

Mitä tarkoittaa verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä?

Kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä vähemmän kuin kulutetaan, puuttuva sähkö saadaan sähköverkosta. Kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kuin kulutetaan, ylimääräinen sähkö johdetaan sähköverkkoon. Verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä ei tarvitse sähkövarastona toimivia akkuja.

Miten Elenian mittarit mittaavat sähkönkulutuksen ja -tuotannon?

Elenian mittarit eivät netota tuotantoa ja kulutusta ajallisesti, eivätkä vaiheiden välisesti.

Maksanko perusmaksun Elenialle, jos otan käyttööni aurinkopaneelit?

Perusmaksu ja siirtomaksu veloitetaan normaalisti. Yli 49,99 kW laitteistosta veloitamme tuotetun sähkön siirrosta verkkoon.

Mitä aurinkosähköjärjestelmälle tapahtuu sähkökatkon aikana?

Aurinkosähköjärjestelmä kytkeytyy turvallisuussyistä pois käytöstä.

Pitääkö mittari vaihtaa, jos otan käyttöön aurinkopaneelit?

Mittaria ei tarvitse vaihtaa. Ohjelmoimme mittarin etänä mittaaman mahdollisen tuotannon ylijäämäsähkön.

Näenkö sähköntuotantoni Elenia Ainasta?

Näet Elenia Ainasta verkkoon siirtyneen sähköenergian. Itse tuottamasi kokonaisenergian voit tarkistaa esimerkiksi invertteristäsi (voit selvittää laitteiston toimittajaltasi kuinka tämä tapahtuu).  Kokonaistuotannon ja verkkoon siirtyneen energian erotus kertoo itse käyttämäsi energian määrän.