Aurinkosähkö ja sähkön pientuotanto

Mies kantaa aurinkopaneelia ja tyttö kävelee vierellä.

Aurinkosähköä ekologisesti

Voit tuottaa sähköä itse omaan käyttöösi ekologisesti hyödyntämällä aurinkopaneeleita. Tuotetun sähkön käytät kotisi sähkölaitteissa tai sähkölämmityksessä.

Liitä aurinkosi turvallisesti sähköverkkoon

Tarvitsemme tiedon Elenian verkkoon tulevasta sähkön pientuotannosta, jotta voimme mitata verkkoon tuottamasi sähkön sekä varmistaa turvallisuuden verkon vikatilanteissa. Tee meille ilmoitus verkkoon kytkettävästä aurinkosähkölaitteistostasi Pientuotannon yleistietolomakkeella. Käsittelemme ilmoituksesi ja vahvistamme luvan laitteistosi kytkemiseksi sähköverkkoon.

Aurinkopaneelit voi liittää suoraan olemassa olevaan sähköliittymään Elenian kytkentäluvalla silloin, kun sähköverkkoa ei tarvitse vahvistaa aurinkotuotannon tehon vuoksi. Jos liittymispisteen oikosulkuvirta ei ole riittävä, on meidän vahvistettava verkkoa ennen kytkentäluvan antamista. Tämä on hyvä varmistaa jo suunnitteluvaiheessa yli 6,9 kVA pientuotannon osalta.

Huomioitavaa 50kW ja sitä suurempien laitteistojen osalta:

  • Alan ohjeistuksen mukaisesti taajuuden muutosnopeuden tunnistavaa suojalaitetta saa käyttää vain alle 50 kW voimalaitoksen suojauksessa. Jos tuotantolaitteesi on yli 50 kW, varmistathan asian laitetoimittajaltasi.
  • Useamman kuin yhden invertterin järjestelmässä, jonka teho on yhteensä 50kW tai suurempi käytetään keskitettyä suojausta.     

Alla on esimerkki pientuotannon yleistietolomakkeen täyttämisestä.  Tarvitset lomakkeen täyttämiseen Elenian käyttöpaikkatunnuksesi.

Aurinkopaneeleiden käyttöönotto

  1. Jos olet jo päättänyt sopivan laitteiston, varmista meiltä ennen hankintaa, että aurinkopaneelilaitteisto on liitettävissä sähköverkkoon.
  2. Tilaa laitteisto ja asennus sähköasentajalta.
  3. Asentajasi tekee käyttöönottotarkastuspöytäkirjan. Säilytä pöytäkirja.
  4. Täytä tai pyydä sähköasentajaasi täyttämään Pientuotannon yleistietolomake ja lähetä se tästä.
  5. Saat meiltä käyttöönottoluvan ja tuotannon käyttöpaikkatunnuksen tekstiviestillä sekä vahvistusilmoituksen kirjeitse.
  6. Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Sopimus on oltava voimassa, vaikka et juuri nyt myisikään ylijäämäsähköä.
  7. Ota aurinkopaneelilaitteisto käyttöön.

Ylijäämäsähkön myynti

Kun järjestelmäsi on kytketty sähköverkkoon, voit myydä aurinkopaneeleidesi tuottamaa ylijäämäsähköä syöttämällä ylijäämäsähkön verkkoomme. Saat meiltä vahvistusilmoituksen ja tuotannon käyttöpaikkatunnuksen. Muista tehdä myynnistä sopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Sähkönmyyjiä voit vertailla esimerkiksi Energiaviraston sivuilla www.sahkonhinta.fi.

Pientuotannon netotus

Netotus on verkosta otetun ja verkkoon syötetyn sähkön laskemista yhteen mittausjakson aikana. Kun kohteessa ostetaan ja tuotetaan sähköä samanaikaisesti, tuotettu sähkö vähentää suoraan ostettavan sähkön määrää. Netotus toteutetaan vain kohteissa, joiden sähkön tuotantoteho on alle 100 kVA. Netotus edellyttää myös, että kohteessa on voimassa sekä sähkön myynti- että ostosopimus sähkönmyyjän kanssa. Elenian asiakkaille netotus tulee käyttöön automaattisesti vuoden 2023 alussa. Asiakkaanamme voit seurata kulutetun sähkön määrää Elenia Aina -palvelussa.

Käytännön esimerkki netotuksesta
Sähköä kuluu tunnin aikana 2 kWh, ja samaan aikaan 4 kW aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa täydellä teholla 4 kWh. Netotuksen jälkeen kyseisen tunnin kulutus on 0 kWh ja tuotanto 2 kWh. Seuraavan tunnin aikana saunan lämmitys nostaa sähkönkulutuksen 8 kWh:iin ja sadesään vuoksi sähköntuotanto laskee 0,5 kWh:iin. Netotuksen jälkeen kyseisen tunnin kulutus on 7,5 kWh ja tuotanto 0 kWh.

Hinnastot, ehdot ja ohjeet

Pienvoimalaitokset, joiden nimellisteho on enintään 100 kVA jäävät sähköverotuksen ulkopuolelle.

Vastauksia kysymyksiin

Mitä on aurinkosähkö?

Aurinkosähköä tuotetaan auringon avulla. Aurinkopaneelit muuntavat auringon säteilyä sähköksi, joka johdetaan sähköä kuluttavien laitteiden käyttöön, sähköverkkoon tai varastoidaan akkuihin.

Mitä hyötyä aurinkosähköstä on?

Sähkön kulutuksen kasvaessa tarvitaan uusia tapoja tuottaa energiaa ja vähentää päästöjä. Aurinko on puhdas ja uusiutuva energianlähde.

Milloin aurinkopaneelilaitteistosta pitää ilmoittaa Elenialle?

Kun kohteeseen, jossa on Elenian sähköliittymä kytketään aurinkopaneelit, kytkeytyy tuotantolaitteisto samalla Elenian verkkoon. Tämä edellyttää käyttöönottolupaa Elenialta. Tarvitsemme tiedon Elenian verkkoon tulevasta sähkön pientuotannosta, jotta voimme varmistaa turvallisuuden myös verkon vikatilanteissa. Ilmoitusta ei tarvita, jos kohdetta ei ole liitetty sähköverkkoon.

Miksi aurinkopaneelit kytketään Elenian sähköverkkoon?

Aurinkopaneelit on tarkoitettu tuottamaan sähköä omakotitaloasujan tarpeeseen korvaamaan osa ostosähköstä. Sähköverkkoon kytkeminen mahdollistaa oman tuotannon ylijäämän myymisen sähkön myyntiyhtiölle.

Mitä tarkoittaa verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä?

Kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä vähemmän kuin kulutetaan, puuttuva sähkö saadaan sähköverkosta. Kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kuin kulutetaan, ylimääräinen sähkö johdetaan sähköverkkoon. Verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä ei tarvitse sähkövarastona toimivia akkuja.

Miten Elenian mittarit mittaavat sähkönkulutuksen ja -tuotannon?

Elenian mittarit eivät netota tuotantoa ja kulutusta ajallisesti, eivätkä vaiheiden välisesti.

Maksanko perusmaksun Elenialle, jos otan käyttööni aurinkopaneelit?

Perusmaksu ja siirtomaksu veloitetaan normaalisti. Yli 49,99 kW laitteistosta veloitamme tuotetun sähkön siirrosta verkkoon.

Mitä aurinkosähköjärjestelmälle tapahtuu sähkökatkon aikana?

Aurinkosähköjärjestelmä kytkeytyy turvallisuussyistä pois käytöstä.

Pitääkö mittari vaihtaa, jos otan käyttöön aurinkopaneelit?

Mittaria ei tarvitse vaihtaa. Ohjelmoimme mittarin etänä mittaaman mahdollisen tuotannon ylijäämäsähkön.

Näenkö sähköntuotantoni Elenia Ainasta?

Näet Elenia Ainasta verkkoon siirtyneen sähköenergian. Itse tuottamasi kokonaisenergian voit tarkistaa esimerkiksi invertteristäsi (voit selvittää laitteiston toimittajaltasi kuinka tämä tapahtuu).  Kokonaistuotannon ja verkkoon siirtyneen energian erotus kertoo itse käyttämäsi energian määrän.

Lisätietoja saat asiakaspalvelultamme, puh. 020 690 025. Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön.

Video: Kuhmalahden kyläkauppias valitsi aurinkopaneelit ekologisuuden vuoksi

Avaa sisältö uudessa ikkunassa