Sähkönku­lutuksen seuranta

Isä ja tyttö istuvat sohvalla ja molemmilla on tabletit kädessään.

Seuraa sähkönkulutustasi Elenia Aina -palvelussa

Elenia Aina -palvelussa hoidat sähköasioitasi silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Palvelussa voit seurata sähkönkulutustasi tai -tuotantoasi. Seuraamalla energiankäyttöäsi, voit saada aikaan säästöjä ja vähentää kasvihuonepäästöjä.

Näin otat käyttöösi Elenia Aina -palvelun

 1. Siirry osoitteeseen asiakas.elenia.fi/rekisteroidy ja rekisteröidy yksityiskäyttäjäksi
 2. Kirjaudu palveluun sähköpostiosoitteella ja salasanalla
 3. Tee vahva tunnistautuminen pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella
 4. Tarkista tietosi ja siirry Elenia Ainaan
 5. Kaikki on valmista ja pääset seuraamaan sähkönkulutustasi

Elenia Aina -palvelussa on käytössä vahva tunnistautuminen. Tutustu alla olevaan rekisteröitymisohjeeseen ja palvelun käyttöehtoihin.

AinaLab -testauspalvelu

AinaLab on testauspalvelu, jossa voit testata uusiin älykkäisiin sähkömittareihin perustuvia palveluita. Jos sinulle on jo asennettu uusi sähkömittari, voit AinaLabissa seurata sähkönkulutustasi jopa viiden minuutin jaksoissa. Ainalabissa voit myös hallita kuormanohjauksen asetuksia.

Näin otat käyttöösi Kulutusvahdin

 1. Kirjaudu Elenia Aina -palveluun. Kulutusvahti löytyy palvelun sivupalkista.
 2. Valitse Kulutusraja ja/tai Hälytysraja
 3. Siirrä liukukytkin Päällä-asentoon
 4. Valitse sopiva kulutusraja euroissa ja/tai hälytysrajan prosenttimäärä sekä passeli vertailuväli
 5. Paina lopuksi Päivitä tiedot -painiketta
 6. Tarkista vielä yhteystietosi, jotta saat hälytykset haluamallasi tavalla. Huomioi, että haluamasi yhteystieto tulee olla käyttäjäprofiilisi asetuksissa asetettuna ensisijaiseksi, jotta saat sen valittua Kulutusvahdissa.
Elenia Aina

Seuraa sähkönkulutustasi kätevästi

Voit seurata sähkönkulutustasi tunnin, päivän, viikon, kuukauden tai vaikka vuoden ajalta euroina tai kilowattitunteina. Näet kaikki Elenian verkossa olevat käyttöpaikkasi ja niiden sähkönkulutuksen tai -tuotannon seuranta on helppoa. Tutustu myös AinaLab-palveluumme!
Vinkkejä energian säästämiseen
Nainen lukee kirjettä

Laskut tallessa ja mahdollisuus eräpäivän siirtoon

Laskusi arkistoituvat palveluun selkeässä aikajärjestyksessä. Yksittäisten laskujen tarkastelu ja maksujen suunnittelu on helppoa, kun nähtävillä on laskujen maksutila ja tulossa olevat eräpäivät. Erääntymättömälle laskulle voit tehdä eräpäivän siirron kätevästi suoraan palvelussa.
Kirjaudu Elenia Aina -palveluun
Pimeässä sormet tabletilla ja kännykkä toisessa kädessä

Tietoa sähkökatkoista ja viestipalvelu käyttöön

Elenia Aina -palvelussa voit tilata maksuttoman viestipalvelun. Saat tekstiviestillä sekä halutessasi sähköpostitse ilmoituksen sähkökatkosta ja arvion korjausajasta.  Kun sähköt ovat taas päällä, saat uuden viestin. Palvelu on käytössä vuorokauden kuluessa tilauksesta. Palvelu lähettää viestin myös suunnitelluista huoltokatkoista käyttöpaikallasi. 
Tutustu sopimusehtoihin
Tietokoneen ruutu ja näppäimistö

Pidämme sinut ajan tasalla liittymäsi rakentamisesta

Haluamme tehdä sähköliittymän hankinnasta sinulle helppoa ja huoletonta. Tilattuasi sähköliittymän näet palvelussa, missä vaiheessa rakentaminen on, mitä tapahtuu seuraavaksi ja milloin on valmista. Jos tarvitset lisätietoja, palvelussa näet Elenian ja sähköliittymää rakentavan urakoitsijan yhteyshenkilösi.
Kirjaudu Elenia Aina -palveluun

Ota kulutusvahti käyttöön

Kulutusvahdissa asetat rajan sähkönkulutukselle tai muutoksille ja saat hälytyksen näihin perustuen. Voit tilata kuukausittaisen kulutusraportin sähköpostiisi.
Kirjaudu Elenia Aina -palveluun

Aurinkosähkölaskuri

Oletko pohtinut aurinkopaneelien hankkimista kotiisi? Nyt voit kätevästi arvioida aurinkosähkölaskurin avulla, millaisia hyötyjä aurinkopaneelit sinulle voivat tuoda. Elenia Aina -palvelun käyttäjänä saat samoilla tunnuksilla käyttöösi myös aurinkosähkölaskurimme.
Aurinkosähkölaskuriin

Sähköauton latauslaskuri

Pohditko sähköauton latausta kotona? Latauslaskurimme auttaa sinua selvittämään riittääkö kiinteistösi sähköliittymän kapasiteetti sähköauton lataukseen.
Latauslaskuriin

Ilmoita energiayhteisön perustamisesta

Energiayhteisöt ovat eri toimijoiden yhteenliittymiä, jotka hyödyntävät yhteistä omaa sähköntuotantoaan. Hyvityslaskenta on laskentamalli, jonka avulla taloyhtiön aurinkopaneelien tuotanto mitataan ja jaetaan asukkaille. Voit ilmoittaa meille hyvityslaskennan aloittamisesta Energiayhteisö -lomakkeella Elenia Aina -palvelussa.
Ilmoita energiayhteisö Elenia Ainassa

Ota käyttöösi Elenia Aina -palvelu

Hoida sähköasioitasi silloin kun sinulle parhaiten sopii. Helposti ja maksutta.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi palvelussa ei näy vahvan tunnistautumisen jälkeen asiakkuuksiani?

Tämä voi liittyä siihen, että asiakastietosi Elenian asiakastietojärjestelmässä ovat puutteelliset. Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme puh. 020 690 025. Jos haluat tarkastella palvelussa jonkun toisen henkilön tietoja, pyydämme toimittamaan häneltä vapaamuotoisen valtuutuksen asiakaspalveluumme.

Miten voin siirtää laskun eräpäivää?

Voit siirtää erääntymättömän laskun eräpäivää Elenia Aina -palvelussa Laskut-välilehdellä. Valitse haluamasi lasku ja paina valikon kautta siirrä eräpäivää. Jos käytössäsi on e-lasku, muistathan muuttaa laskun eräpäivän myös verkkopankissasi. Suoramaksulaskun maksupäivän siirto ei valitettavasti ole mahdollinen.

Miksi lasku ei aukea?

Kohdassa Laskutus paina Avaa lasku. Jos pdf-tiedosto ei avaudu, tarkista, onko tietokoneellesi asennettu Adobe Reader -ohjelma. Voit ladata ohjelman maksutta osoitteesta: Lataa Adobe Reader tästä

Miten näen kulutukseni euroina?

Syötä sähkönmyyntisopimuksesi hinnat kohtaan Käyttöpaikan asetukset  ja Energian hinta. Löydät ne sähkönmyyjäsi laskulta. Verkkopalveluhinnat päivittyvät automaattisesti. Valitse Kulutustiedot kohdassa Näytä kulutustiedot euroina.

Miksi palvelu ei näytä tämän päivän kulutustietojani?

Sähkönkulutustietojen päivittyminen kestää noin muutamasta tunnista kolmeen päivään.

Jos sinulle on jo asennettu uusi sähkömittari, voit Elenia Ainan AinaLab-palvelussa seurata sähkönkulutustasi jopa viiden minuutin jaksoissa. AinaLab on testauspalvelu, jossa voit testata uusiin älykkäisiin sähkömittareihin perustuvia palveluita.

Miten näen tuntikohtaiset kulutustietoni?

Kulutustiedot-kohdassa voit nähdä kulutuksesi tunneittain, kun valitset tarkastelukohteeksi päivän.

Olen unohtanut salasanani.

Tilaa uusi salasana kirjautumisruudun kohdasta Palauta salasana.

Mistä voin vaihtaa salasanani?

Valitse Käyttäjäprofiilin asetukset ja kohta Vaihda salasana.

Mitä tarkoittaa käyrä Lämpötila?

Voit seurata ulkolämpötilan vaikutusta kulutukseesi. Lämpötilatiedot haetaan käyttöpaikkaasi lähinnä olevalta lämpötilan mittausasemalta. Valitse Kulutustiedot ja paina aktiiviseksi teksti Lämpötila.

Mitä tarkoittaa vertailukulutus?

Voit nähdä muiden vastaavan tyyppisten käyttäjien energiankulutusta, kun syötät käyttöpaikkasi perustiedot Käyttöpaikan asetukset / Käyttöpaikan perustiedot. Voit seurata vertailutietoja Kulutustiedot-valikon alta kuukausi- ja viikkonäkymässä. Vertailutiedot ovat suuntaa antavia ja niihin vaikuttavat vertailupaikkakunta ja lämmitysmuoto.

Voinko tallentaa kulutustiedot koneelleni?

Voit tallentaa tiedot valitsemalla kulutustiedot-graafin alla kohdan Tallenna tiedostona.

Mikä on kulutusvahti?

Kulutusvahti on Elenian Ainan ominaisuus, jonka avulla pystyt seuraamaan käyttöpaikkasi sähkönkulutusta entistä tarkemmin. Näin pystyt vaikuttamaan paremmin sähkölaskusi suuruuteen sekä muuttamaan kulutustottumuksiasi. Kulutusvahti koostuu kahdesta eri toiminnallisuudesta: kulutusrajasta ja hälytysrajasta.

Mitä kulutusvahdilla voi tehdä?

Kulutusvahdilla voit määrittää itsellesi kulutusrajan ja hälytysrajan. Kulutusrajalla voit määritellä itsellesi kuukausikohtaisen euromääräisen rajan, jonka lähestyessä vahti lähettää valitsemaasi yhteydenottokanavaan viestin rajan lähestymisestä. Kulutusrajan avulla voit siis seurata tarkemmin sähkölaskusi muodostumista ja näin pystyt vaikuttamaan kuukausilaskuusi lähes reaaliaikaisesti.

Hälytysrajalla taas saat tiedon siitä, mikäli käyttöpaikkasi sähkönkulutuksessa tapahtuu yllättäviä muutoksia. Hälytysraja vertaa kahta edellistä mitattua ajanjaksoa ja ilmoittaa mikäli kulutuksesi on noussut tai laskenut näiden välillä äkillisesti. Näin voit saada tiedon esimerkiksi siitä, onko kesäasunnollasi sähkökäyttöinen lämmitys kytkeytynyt pois päältä talven paukkupakkasilla tai onko lämmityskattilassasi vielä polttoainetta jäljellä.

Käytän kulutusvahtia, katkeaako minulta sähköt kun kulutusraja ylittyy?

Ei katkea. Kulutusrajan lähestyessä saat sähköpostiisi tai puhelinnumeroosi viestin rajan lähestymisestä. Rajan ylittyessä saat uuden viestin, jossa kerrotaan rajan ylityksestä. Kulutusrajalla ei siis ole sähköjen katkeamiseen vaikutusta.

Mitä teen, kun kulutusvahdin hälytysraja lähettää viestin?

Tarkasta, onko sähkön kulutuksessasi ollut suuria muutoksia lähipäivien aikana, joka voisi selittää kulutuksen laskua tai nousua. Tällaisia muutoksia voi aiheuttaa esimerkiksi lämpötilan voimakkaat vaihtelut, uusi kodinkone tai tavallista pidempi saunominen. Mikäli kulutustottumuksesi on säilynyt ennallaan niin voit olla tarvittaessa yhteydessä Elenian asiakaspalveluun.