Tervetuloa sähkön pientuottajaksi

Aurinkopaneelit omakotitalon katolla

Kiitos kun olet ilmoittanut pientuotantosi liittämisestä Elenian sähköverkkoon. Näin voimme varmistaa sähköturvallisuuden eri tilanteissa. Aurinkoisina päivinä tuotantosi voi ylittää kiinteistösi tarpeen. Tällöin voit syöttää ylijäämäsähkön sähköverkkoon, kun teet myynnistä sopimuksen valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.

Muistilista uudelle sähköntuottajalle

Mittarin ohjelmointi

Saat tekstiviestillä laitteistollesi käyttöönottoluvan. Mittarisi on ohjelmoitu mittaamaan myös sähkö, jota et itse käytä. Jos tuotat sähköä yli oman tarpeesi, ylijäämäsähkö siirtyy sähköverkkoon. Voit seurata verkkoon siirtyneen sähkön määrää Elenia Aina -palvelussa.

Miten teet ylijäämäsähkön myyntisopimuksen?

Sait käyttöönottoluvan yhteydessä käyttöpaikkatunnuksen, jonne kirjautuu ylijäämätuotantosi. Tehtyäsi sähkönmyyjäsi kanssa sopimuksen ylijäämäsähkön myynnistä saat hyödyn tuottamastasi sähköstä. Voit vertailla sähkönmyyntiyhtiöitä, jotka ostavat kuluttajien tuottamaa sähköä Energiaviraston ylläpitämällä Sähkön hinta -sivulla.

Työt verkossa ja erotuskytkin

Yleistietolomakkeella saimme tietoa tuotantolaitteistosi erotuskytkimen sijainnista. Tämä tieto on meille tärkeää turvallisuuden takaamiseksi. Turvataksemme asentajien työskentelyn sähköverkossa erotamme tuotantolaitteistot sähköverkosta silloin, kun teemme alueella huolto- ja kunnossapitotöitä. Myös vikatilanteissa kytkemme ensin erotuskytkimillä tuotantolaitteistot irti sähköverkosta, jonka jälkeen teemme viankorjaustöitä.

Elenia Aina

Elenia Aina on Elenian asiakkaiden oma sähköisten palveluiden kokonaisuus, jossa voit muun muassa seurata sähkönkäyttöäsi sekä verkkoon päin siirtyvää tuotantoasi. Löydät palvelusta myös sähkölaskusi arkistoituina.

Netotus

Vuoden 2023 alusta tuotantosi ja kulutuksesi netotetaan siten, että yhden mittausjakson aikana tapahtunut tuotanto ja kulutus muodostavat kokonaisuuden riippumatta siitä, millä vaiheella tai millä mittausjakson hetkellä sähkö on tuotettu tai kulutettu.

Tuotantolaitoksen laajennus

Jos suunnittelet myöhemmin lisääväsi tuotantolaitoksen tehoa tai esimerkiksi akustoja, ilmoitathan muutoksista ajoissa yleistietolomakkeella, jotta laitteiston käyttö on turvallista myös jatkossa.