Olet täällä

Arlan luomumaitotuotteet valmistuvat nyt kotimaisella biokaasulla

Hämeenlinnan Osuusmeijeri ja Gasum ovat solmineet sopimuksen biokaasun hyödyntämisestä Arlan luomumaitotuotteissa. Tästä lähtien luomumaitotuotteet valmistetaan täysin kotimaisella ja päästöttömällä energialla. Elenia Lämpö toimittaa biokaasun Hämeenlinnan Osuusmeijerille.

Arlalle luomutuotteita valmistava Hämeenlinnan Osuusmeijeri on alkanut hyödyntää tuotteidensa valmistuksessa biokaasua. Biokaasua käytetään jatkossa niin luomumaitojen kuin luomupiimän ja -kermankin valmistusprosessissa. Nämä tuotteet tunnistaa kaupan hyllyltä myös niiden kylkiä koristavasta biokaasumerkistä.

”Hämeenlinnan Osuusmeijeri panostaa ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin ja biokaasun käyttöönotto luomumaitotuotteiden valmistuksessa oli luonteva askel. Kiertotalousnäkökulma, jossa sivuvirtojen energia saadaan talteen ja uudelleen käyttöön, oli myös merkittävä tekijä biokaasun käyttöönottopäätöksessä”, kertoo Hämeenlinnan Osuusmeijerin laatu- ja ympäristöpäällikkö Anne Isokangas.

”Tavoitteemme käyttää tulevaisuudessa uusiutuvia energianlähteitä ovat korkealla ja tämä sopimus on askeleena pieni mutta sitäkin merkityksellisempi. Uskomme, että uusiutuvan energian käyttö tuotteen valmistusprosessissa on merkityksellinen myös luomutuotteiden kuluttajille”, kertoo Arlan tuoteryhmäpäällikkö Sanna Heikfolk.

Syksystä eteenpäin Hämeenlinnan Osuusmeijerin käyttämä biokaasu valmistetaan sekä maitotuotteiden tuotannossa syntyneistä, että mahdollisista asiakaspalautuksista syntyvistä sivuvirroista. Nämä hyödyntämättömät virrat kuljetetaan Riihimäelle avautuvaan biokaasulaitokseen, jossa niistä jalostetaan meijerin käyttöön biokaasua. Hämeenlinnan Osuusmeijerille biokaasun toimittaa Elenia Lämpö Oy, joka tarjoaa asiakkaillensa monipuolisia, ympäristölle ystävällisiä ja asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin vastaavia energiaratkaisuja.

”On todella hienoa, että suuri meijerialan toimija panostaa näin vahvasti biokaasuun. Hämeenlinnan Osuusmeijerin ratkaisu siirtyä biokaasuun voi vaikuttaa jopa puolentoista miljoonan suomalaisen ostopäätöksiin. Nykyisen trendin mukaan kuluttajat haluavat maitotuotteensa ympäristöystävällisesti, ja meijerit ovat nyt selkeästi vastaamassa tähän kysyntään”, sanoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan myynnin yksikön päällikkö Jani Arala.

Gasumin biokaasu on täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettu kotimainen biopolttoaine, jota syötetään kaasuverkkoon Espoosta, Kouvolasta ja Lahdesta, sekä tästä syksystä eteenpäin myös Riihimäen uudesta biokaasulaitoksesta. Biokaasu on monikäyttöinen energianlähde, jota myydään teollisuudelle, palveluita tarjoaville yrityksille, lämmön- ja voimantuotantoon, liesikäyttöön kotitalouksille ja ravintoloille sekä maantieliikenteen polttoaineeksi.

 

Lisätietoja:
Jani Arala, yksikön päällikkö, myynti, biokaasuratkaisut, Gasum Oy
puh. 044 054 8583, etunimi.sukunimi(a)gasum.fi

Anne Isokangas, laatu- ja ympäristöpäällikkö, Hämeenlinnan Osuusmeijeri
puh. 040 513 8196, etunimi.sukunimi(a)hmlosuusmeijeri.fi

Tero Holappa, asiakkuus- ja kehitysjohtaja, Elenia Lämpö Oy
puh. 040 776 2097, etunimi.sukunimi(a)elenia.fi

 

Energiayhtiö Gasum on suomalainen kaasualan (maa- ja biokaasu) asiantuntija, joka rakentaa siltaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa maalla ja merellä. Gasum edistää kestävän energiatalouden syntyä lisäämällä kotimaisen biokaasun tarjontaa, kehittämällä pohjoismaista kaasuekosysteemiä ja huolehtimalla kaasun hintakilpailukyvystä. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua ja jalostaa biokaasua sekä siirtää ja toimittaa niitä monipuolisesti energiantuotantoon, teollisuudelle, kotitalouksille ja maa- ja meriliikenteelle. Gasum on Suomen johtava biokaasun tarjoaja. Gasum käsittelee jätteitä ja tuottaa biokaasua seitsemässä biokaasulaitoksessa, jotka sijaitsevat Turussa, Vehmaalla, Honkajoella, Huittisissa, Kuopiossa, Oulussa ja loppuvuodesta 2016 myös Riihimäellä. Yhtiö syöttää biokaasua kaasuverkostoon Espoosta, Kouvolasta, Lahdesta ja 2016 alkaen myös Riihimäeltä. Gasumin tytäryhtiö Skangas on nesteytetyn maakaasun (LNG) pohjoismainen osaaja, joka jatkaa LNG:n aseman ja infrastruktuurin vahvistamista ja uusien kaasuratkaisuiden hyödyntämistä entistä laajemmin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Skangasilla on LNG-terminaalit Norjan Ørassa ja Ruotsin Lysekilissä. Suomen ensimmäinen LNG-tuontiterminaali valmistuu Poriin 2016. Gasum-konsernissa työskentelee noin 300 henkeä, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli 915 milj. euroa. 'PUHTAASTI LUONNONKAASULLA' – GASUM.FI

Arla Oy on paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä ja osa maidontuottajien omistamaa kansainvälistä Arla Foodsia. Arlan 630 suomalaista maidontuottajaa sijaitsevat kaikkialla Suomessa aina Muoniosta Ylivieskaan ja Skåldön saarelle Tammisaaressa. Arla on reilu ja rehti kumppani niin tuottajille kuin asiakkaille. Yritys tarjoaa luonnollisia makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen. www.arla.fi

Hämeenlinnan Osuusmeijeri on v. 1926 perustettu maidontuottajien omistama osuuskuntamuotoinen yritys. Maito on ravinteikas osa päivittäistä ruokavaliota ja luonnollinen osa elämää. Hämeenlinnan Osuusmeijeri jalostaa raikkaat maitotuotteet vuosikymmenten kokemuksella, toimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti asiakkaiden tarpeet huomioon ottaen. Hämeen sydämestä tulevat tuotteet myydään ja markkinoidaan suomalaisille yhteistyössä Arlan kanssa. Antoisan yhteistyön jatkuessa etsimme jatkuvasti uusia polkuja ja ratkaisuja, jotta voimme vastata kysyntään monipuolisella tuoretuotevalikoimalla. www.hmlosuusmeijeri.fi 

Elenia Lämpö Oy tarjoaa asiakkaidensa tarpeisiin ympäristömyönteisiä, vaivattomia ja kilpailukykyisiä lämmitysratkaisuja. Tuotamme kaukolämpöä ja sähköä sekä myymme ja jakelemme kaukolämpöä ja maakaasua. Varmistaaksemme asiakkaillemme luotettavan lämmön toimituksen uudistamme ja ylläpidämme verkostojamme sekä tuotantolaitoksiamme säännöllisesti. Kehitämme toimintaamme kasvattamalla edelleen kotimaisten polttoaineiden osuutta tuotannossamme ja parantamalla energiatehokkuuttamme. Yhtiön toiminta-aluetta ovat Häme, Keski-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa ja Heinola. www.elenia.fi