Datahubin käyttöönotto aiheuttaa palveluissa väliaikaisia muutoksia helmikuussa

Kansallinen, kantaverkkoyhtiö Fingridin toteuttama sähkömarkkinoiden datahub-palvelu otetaan käyttöön nyt helmikuussa 2022. Datahubin käyttöönotto vaatii sekä sähkönmyynti- että verkkopalveluyhtiöiltä käyttöönoton aikana erilaisia toimenpiteitä, joiden vaikutukset heijastuvat palveluihin. Tutustu millaisia palvelumuutoksia datahubin käyttöönotto väliaikaisesti aiheuttaa.

Datahub on kehitetty selkeyttämään ja nopeuttamaan sähkömarkkinoiden tiedonvaihtoa. Se parantaa sähkönkäyttäjien, sähkönmyyjien ja verkkopalveluyhtiöiden toiminnan sujuvuutta. Erilaiset sähkönkäyttöön liittyvät tiedot ja tapahtumat siirtyvät yhteen järjestelmään, ja ne ovat kaikkien tietoon oikeutettujen osapuolten saatavilla tasapuolisesti ja ajantasaisesti.

Suomen kaikki sähkönmyyjät ja sähkönsiirtoyhtiöt ottavat Datahubin käyttöön helmikuussa 2022. Käyttöönoton vuoksi palveluissamme on joitain muutoksia helmikuun aikana.

Muutoksia palveluissamme Datahubin käyttöönoton ajalla 9.2 - 21.2.2022

  • Liittymämyynnin soittoaikoja ei voi varata ajalle 9.2.–11.2.
  • Asiakaspalvelussa voi mahdollisesti olla viiveitä ajalla 9.2.–21.2.
  • Kulutustiedot eivät päivity Elenia Aina -palvelussa ajalla 9.2.–21.2. Kulutustiedot päivittyvät ajan tasalle Datahubin käyttöönoton jälkeen.
  • Elenia Aina -palvelussa ei voi tehdä muutoksia asiakastietoihin tai siirtää laskun eräpäivää ajalla 9.2–21.2. Myöskään Ota yhteyttä -lomake ei ole tällä ajalla käytössä.
  • Osalla asiakkaistamme helmikuun laskutus siirtyy käyttöönoton jälkeiselle ajalle 22.2.2022 alkaen.
  • Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisesti suljettuna 19.2.2022.

Sähkön käyttöpaikkojen tunnukset uudistuvat
Datahub-palvelun käyttöönoton yhteydessä asiakkaiden sähkönkäyttöpaikkojen tunnukset uudistuvat 18-numeroiseksi käyttöpaikkatunnuksiksi. Uudet tunnukset tulevat käyttöön automaattisesti eikä asiakkaan tarvitse tehdä mitään.

Asiakastiedon käsittely datahubissa
Elenia saa jatkossa lainmukaisesti asiakkaan tietoja suoraan datahubista ja vastaavasti antaa sinne asiakasta koskevaa tietoa, mm. sähkönkulutuksen mittaustiedot. Asiakastietojen päivityksen päävastuu on datahubin käyttöönoton jälkeen sähkönmyyjällä. Näihin tietoihin kuuluvat nimi, henkilötunnus, postiosoite sekä puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite. Elenian päivitetyn tietosuojaselosteen löydät täältä.

Lisätietoa datahubista täältä sekä Fingridin sivuilta.