Elenia jatkaa Pirkanmaalla, Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla sähköverkon ilmajohtojen vierimetsien hoitoa

Yhteydenotot metsänomistajiin loppuvuoden aikana

Elenia jatkaa Pirkanmaalla, Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla sähköverkkonsa ilmajohtojen vierimetsien hoitoa harvennushakkuilla ja taimikkojen raivauksella. Suunnitelman mukaan yhtiö hoitaa vuoteen 2020 saakka vuosittain 1000 kilometriä sähköverkon vierimetsää. Sähköjohtojen johtoalueiden vierimetsien hoidolla ennaltaehkäistään sähkökatkoja.

”Vähennämme pitkävaikutteisesti ilmajohtojen läheisyydessä kasvavan puuston sähkölinjalle aiheuttamia riskejä. Puustoa käsitellään turvallisesti metsänhoitosuositusten mukaiseen kuntoon, jolloin hyvin hoidetun metsän tuotto paranee ja samalla se kasvaa hoitamatonta metsää paremmin kestämään lumen painoa ja tuulten riepotuksia”, kertoo projektivastaava Hanna-Leena Lepistö Eleniasta.

Urakoinnista Elenialle vastaa Pirkanmaalla ja Hämeessä Pirkanmaan Verkostopalvelu Oy, Keski-Suomessa Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi ja Otso Metsäpalvelut Oy sekä Pohjois-Pohjanmaalla MHY Keski-Suomi.

”Vuosien 2019-2020 hankkeet keskittyvät 20 kilovoltin sähköverkkoon. Hoidettavia johto-osuuksia on yhteensä noin 1000 kilometriä. Yhteydenotot metsänomistajiin hoidetaan loppuvuoden aikana. Harvennushakkuut ja taimikonhoito aloitetaan porrastetusti vuodenvaihteen molemmin puolin, ja ne jatkuvat vuoden 2020 loppuun saakka”, Lepistö jatkaa.

Hämeessä vierimetsiä hoidetaan kaikkiaan noin 30 kilometriä Hämeenlinnassa ja Padasjoella, ja Pirkanmaalla käsiteltävää linjaa on noin 250 kilometriä Pälkäneen, Ylöjärven ja Ikaalisten kuntien alueella.

Keski-Suomessa vierimetsiä tulee työn alle kaikkiaan noin 180 kilometriä Jyväskylän, Jämsän ja Kuhmoisten kunnissa ja noin 320 kilometriä Kannonkosken, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven ja Saarijärven alueella.

Pohjois-Pohjanmaalla sähköverkon vierimetsiä hoidetaan yhteensä noin 180 kilometriä Haapaveden, Kärsämäen ja Nivalan kunnissa.

”Nyt valituissa kohteissa on ollut myrskyjen tai lumikuormien aiheuttamia sähkökatkoja, niihin ei ole tulossa maakaapelointia lähivuosina ja alueella on laajalti kotitalouksia tai muuta sähkön käyttöä, Lepistö toteaa.

Ei kustannuksia metsänomistajalle

”Kasvustoa hoidetaan ilmajohtojen varsinaisen johtoalueen ulkopuolella. Siksi jokaiseen metsänomistajaan otetaan yhteys ensin kirjeellä, minkä jälkeen urakoitsijamme sopivat yksityiskohdista suorin yhteyksin”, Lepistö jatkaa.

Tähän mennessä Elenia on hoitanut sähköverkon vierimetsiä koko verkkoalueellaan yhteensä 2500 kilometriä. Yhteistyö metsänomistajien kanssa on sujunut hyvin.

Metsänomistajille tarjotaan mahdollisuutta osallistua yhteismyyntiin, jolloin he saavat kaadetuista puista kilpailukykyisen hinnan. Elenia suorittaa hakkuut ja taimikonhoidon kustannuksellaan eikä niistä synny metsänomistajalle kustannuksia. Hakkuut tehdään pääsääntöisesti koneellisesti ja taimikonhoito metsurityönä. Urakoitsijat valitsevat kohteeseen sopivan toteutustavan.

Johtoalueiden perusraivaus etenee jatkuvasti

Sähköverkon johtoalueiden raivaus on osa Elenian jatkuvaa sähköverkon perushuoltoa. Tänä vuonna Elenia raivaa sähköverkkonsa johtoalueita noin 6000 kilometriä. Raivauksista tiedotetaan paikallislehdissä ja Elenian verkkosivuilla. Raivauksiin ja vierimetsäkohteisiin voi tutustua osoitteessa: www.elenia.fi/sahko/raivauskartta

Lisätietoa: Hanna-Leena Lepistö, projektivastaava, Elenia Oy, puh. 040 7075 256.