Elenia uudistaa 80 kilometriä sähköverkkoa säävarmaksi Jämsässä, samalla alueelle vedetään valokuitu

Elenia on aloittamassa ensi keväänä sähköverkkouudistukset Jämsässä kahdella työmaalla, joilla rakennetaan suojaan säiden ääri-ilmiöiltä yhteensä reilut 80 kilometriä sähköverkkoa. Samalla alueelle vedetään valokuituyhteydet. Sähköverkon ja valokuituverkon rakentaminen samaan aikaan säästää sekä kustannuksia että aikaa, kun maat otetaan auki vain kertaalleen. Rakennustyöt valmistuvat ensi vuoden loppuun mennessä.

Elenian sähköverkon uudistusurakat alkavat Jämsän seudulla Alhojärven-Nytkymen ja Kähön-Juvakan työmailla huhtikuussa 2023. Sähköverkkoa uudistetaan säävarmaksi turvaan myrskyiltä ja tuiskuilta kahdella työmaalla maakaapeloinnilla, mikä parantaa sähkönjakelun varmuutta alueella merkittävästi.

− Sähköjohtojen maakaapelointi poistaa alueella koettuja sääilmiöistä johtuvia sähkökatkoja. Rakentaminen alkaa huhtikuussa 2023. Paikalla on kaksi urakointitiimiä ja molempia työmaita viedään eteenpäin samaan aikaan. Uusi sähköverkko on valmis vuoden 2023 loppuun mennessä, kertoo projektipäällikkö Jari Keinänen Elenialta.

− Vanhojen ilmajohtojen purku alkaa seuraavan vuoden alussa. Purkutyöt valmistuvat heinäkuun 2024 loppuun mennessä, Keinänen jatkaa.

Samaan aikaan alueelle vedetään valokuituyhteydet, joista vastaa ElmoNet Oy. Valokuitu parantaa tietoliikenneyhteyksiä esimerkiksi etätyötä varten. Rakennusurakoitsijana projekteissa toimii KNK Networks.

Yli 80 kilometriä uutta sähkökaapelia

Työmaiden alueella on sekä vakituista että vapaa-ajan asutusta. Verkonuudistukset vaikuttavat välillisesti pariin tuhanteen sähkönkäytön kohteeseen.

20 kilovoltin keskijännitteistä runkoverkon kaapelia vedetään maihin yhteensä 36 kilometriä ja pienjännitekaapelia 45 kilometriä. Vanhojen pylväsmuuntamoiden tilalle tulee lähes 40 uutta, ympäristöystävällistä puistomuuntamoa, joihin vaihtelevat säät eivät vaikuta samaan tapaan kuin poistuviin pylväsmuuntamoihin.

− Alueella on varsin peltoista maisemaa ja kaivuutöitä tehdään pitkälti teiden varsilla. Vanhan nelostien yli mennään töiden edetessä pari kertaa. Tavoitteemme on hoitaa rakentaminen niin, että niistä ei tule peltotöille haittaa, Keinänen sanoo.

Urakointitiimien parikymmentä ammattilaista asuvat alueella rakennusprojektien ajan.