EleniaGO yhdistää ulkoliikuntaan innostavan kännykkäpelin ja tekoälyn osaksi sähköverkon kunnossapitoa

Onko iltalenkillä tai koiraa ulkoiluttaessa silmiin osunut joskus sähköverkon jakokaappi tai muuntamo, jota lumiaura on kolhaissut, routa runnonut tai aurinko rapisuttanut? Nyt ei tarvitse olla insinööri osallistuakseen pitämään huolta sähkön saannin sujuvuudesta. Maksuton EleniaGO-kännykkäpeli kannustaa ulkoliikunnan yhteydessä napsimaan kuvia sähköverkon pömpeleistä. Kuvia ottamalla ansaitsee palkintoja, vaikkapa puun istutuksen ilmastotekona.

”Idea pelistä syntyi aktiivisten asiakkaidemme esimerkistä heidän ilmoittaessaan meille verkkopömpeleiden vaurioista. Nyt EleniaGO yhdistää mukavan ulkoliikunnan, kännykkäpelin ja tekoälyn osaksi sähköverkon kunnossapitoa. Kiitos huolta pitävien asiakkaittemme”, kiittää Elenian kumppanuus- ja innovaatiopäällikkö Harri Salomäki.

EleniaGO:n ideoitsijalla Harri Salomäellä on sovellusta testatessa kertynyt maastopyörään yllättävästi kilometrejä.

Salomäki kokosi idean ympärille tiimin Elenian omista sekä mobiilisovellusyritys SuperAppin asiantuntijoista. Tiimi irrotteli villillä ajatustenlennolla, yhdisti pilvi- ja tekoälyteknologiaa sekä sähköverkon karttatietoja ja paketoi pohdinnat ratkaisuksi, kaikkien pelattavaksi kännykkäpeliksi.

”Yksi ajan ilmiöistä on joukkoistaminen, tavallisemmin sanottuna ihmisten osallistaminen yhdessä tekemiseen. Peliä kehittäessämme iski korona ja ymmärsimme, että olemme luomassa turvallista tapaa touhuta yhdessä, vaikkapa perheille. Ulkona voi liikkua turvallisen etäällä toisista ja samalla osallistua pitämään huolta hauskalla tavalla arjen sujuvuudesta. Sähkö kun on läsnä turvaamassa arkemme sujumista etätöissäkin”, Salomäki pohtii.

Kuvia ottamalla ja haasteita suorittamalla pelaaja ansaitsee pisteitä, joilla voi lunastaa palkintoja tai pisteet voi lahjoittaa ilmastotyöhön. Lahjoitetuilla pisteillä Elenia istuttaa puuntaimia verkkouudistusten yhteydessä ilmajohtoverkon alta vapautuville maille. Taimien istutus työllistää paikallisia nuoria 4H:n Taimiteko-hankkeessa.

Elenialla on sähköverkkoa yli 75 500 kilometriä viidessä maakunnassa, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla noin sadassa kunnassa. Peli on kaikkien pelattavissa Elenian verkkoalueella.

”Verkossamme toimii yli 25 000 pylväs- ja puistomuuntamoa ja lähes 60 000 jakokaappia. Se on valtava määrä. Näiden säännöllinen tarkastuskierto vie vuosia. Eri syistä muuntamot ja jakokaapit voivat saada vaurioita. Lumituiskussa lumiaura voi tönätä jakokaappia, aurinko rapistaa muuntamoiden maalia ja merkintöjä tai routa kallistaa jakokaappeja. Nämä vauriot ovat pelissä leikkisästi tihulaisten aiheuttamia”, Salomäki kertoo.

”Pelissä Matti Megawatin, Milli Ampeerin ja Aimo Voltin opastuksella ulkonaliikkujat voivat kuvia ottamalla auttaa meitä pitämään huolta näistä tärkeistä laitteista. Jos vastaan tulisi aivan akuutti vika tai turvallisuuspuute, on EleniaGO:ssa myös vikapalvelunumeromme 0800 100 100. Soittamalla tiedon ongelmasta saa meille heti perille, ja näin tulisikin aina tehdä”, Salomäki sanoo.

Pelissä otetut valokuvat tallentuvat Elenian tietokantaan, josta kuvatunnistuksen tekoälyä hyödyntämällä niitä voidaan analysoida.

”Kuvien avulla pystymme seuraamaan verkkokomponenttien kuntoa, kohdistamaan kunnossapitoa, varautumaan vikatilanteissa oikeilla varaosilla ja työvälineillä sekä suunnittelemaan sähköverkon rakentamista ja uudistamista entistä paremmin. Jokainen kuva auttaa ehkäisemään sähkökatkoja ja suojelemaan sähkön häiriötöntä kulkua”, Salomäki toteaa.

Pelaajan on rekisteröityessään tutustuttava turvallisuusohjeisiin liikkumisesta sähköverkon läheisyydessä. EleniaGO on pelattavissa Elenian verkkoalueella. Pelin voi ladata Google Play kaupasta tai App storesta.

SuperApp on suomalainen kasvuyritys, joka tekee räätälöityjä mobiilisovelluksia. SuperApp mahdollistaa yrityksille oman mobiilisovelluksen hankkimisen helposti ja kustannustehokkaasti. Vuonna 2015 perustettu yritys työllistää noin 20 henkilöä, ja sillä on toimistot Helsingissä ja Lahdessa. Deloitte listasi SuperAppin Suomen 14. nopeiten kasvavaksi teknologiayritykseksi vuonna 2020. Lue lisää: www.superapp.fi 

Elenia on Suomen toiseksi suurin sähköverkkoyhtiö, joka palvelee 432 000 asiakasta Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Palvelut tuotamme yhteistyössä kumppaniyhtiöittemme kanssa. Huolehdimme sähköverkon toimivuudesta, rakennamme sähköverkkoa ja -liittymiä, mittaamme asiakkaittemme sähkönkulutuksen ja toimitamme energiatiedot sähkönmyyjille. Uudistamme ikääntyvää sähköverkkoa säävarmaksi ja kehitämme älykkään sähköverkon ratkaisuja. Palveluliiketoimintamme tarjoaa energiayhtiöille asiakaspalvelua ja sähkömarkkinoihin liittyviä monipuolisia palveluita, vastaa Elenian hankinnasta ja rakennuttamisesta sekä rakentaa valokuituverkkoa ja -liittymiä. Asiakasyritystemme kautta palvelemme yli miljoonaa energia-alan asiakasta Suomessa. Rakennamme myös valokuituverkkoa asiakkaiden ja kehittyvän yhteiskunnan tarpeisiin.