Poikkeuksellisen ankaran helteen aikaan saama ukkonen katkoi sähköjä

Pääkaupunkiseudulta sisämaahan vyörynyt ukkonen saavutti Elenian verkkoalueen noin puoli neljän aikaan iltapäivällä. Salamoinnin lisäksi ukkonen toi myrskypuuskia, jotka katkoivat sähköjä parin tunnin ajan Elenian verkossa Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla sekä Keski-Suomessa. Lisäksi toinen ukkosrintama etenee Keski-Suomen länsiosissa aiheuttaen sähkökatkoja seuraavien tuntien aikana.

Nyt illansuussa käyttökeskuksemme palauttaa verkonohjauksella sähköjä verkon vaurioitumattomiin osiin, minkä jälkeen työ jatkuu työryhmien työnä maastossa sähköverkon vikakohteissa. Illan mittaan säästä riippuen uusia yksittäisiä vikoja voi tulla, jos vaurioituneita puita kaatuu verkolle.

Osa sähkökatkoista voi kestää tunteja sen mukaan kuinka pahaa jälkeä ukkonen tuulenpuuskineen ja salamoineen on sähköverkkoon aiheuttanut. Viime päivien poikkeuksellisen helteisen sään vuoksi olemme olleet jatkuvassa valmiudessa ukkosiin. Nyt ukkonen purkautui myös Elenian alueella saaden aikaan verkkovaurioita, joiden korjaus on menossa.

Huolenpitoa erityisryhmille pitkissä sähkökatkoissa

Haluamme varmistaa esimerkiksi terveydentilan tai ikääntymisen vuoksi erityistarpeita omaavien asiakkaidemme varautumisen ja tiedonsaannin sähkökatkoissa.

Tarjoamme ympäri vuorokauden palvelevan päivystyslinjan sekä kohdennettua tiedottamista sähkönjakelun laajoissa häiriötilanteissa. Palvelulupauksella tarjoamme ohjepaketin sähkökatkoihin varautumisessa, varautumisviestin ennen laajoja suurhäiriötilanteita ja erillisen puhelinlinjan sähkökatkotilanteesta kysymiseen.

Ilmoita, jos sinä tai läheisesi tarvitsette ohjeet pitkiin sähkökatkoihin varautumisessa ja opastavaa tietoa sähkökatkon aikana. Tutustu palvelulupaukseemme täällä ja liity mukaan täältä.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri puh. 0800 100 100

• Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
• Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.
 Näin varaudut sähkökatkoon
• Toimi näin sähkökatkon sattuessa

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.