Uudistetussa Elenia Säävarma -karttapalvelussa voit nyt myös antaa palautetta

Uudistettu Elenia Säävarma -karttapalvelu antaa aiempaa paremmin tietoa sähköverkon rakennushankkeista ja niiden työvaiheista. Nyt voit myös antaa palautetta sähköverkon rakentamisesta suoraan karttapalvelussa.

Kartan osoitehaun avulla saat kätevästi tietoa haluamastasi kohteesta. Kartta näyttää rakentamishankkeet sekä alueittain että johtoreitteinä. Nähdäksesi johtoreitin zoomaa karttaa lähelle.  Kohdetta klikkaamalla saat kartalla esiin tiedot rakennushankkeesta, muun muassa valmistumisajan ja urakoitsijan.

Rakennusprojektien työvaiheet on kuvattu kartalla eri väreillä. Mukana on myös tietoa mitä sähköverkon rakentamisen eri vaiheissa teemme.

Halutessasi antaa meille palautetta tulevat rakennushankkeen nimi ja projektitunnus automaattisesti kartalta palautelomakkeeseen karttaa klikkaamalla.

Elenia Säävarma -karttaa voi käyttää myös mobiilissa, jossa on lähes samat ominaisuudet ja työkalut kuin työpöytäversiossa.

Tutustu Elenia Säävarma -karttapalveluun tästä.

Elenia uudistaa ja rakentaa uutta verkkoa säävarmaksi maakaapeloimalla. Maan alla verkko on turvassa myrskyiltä, ukkosilta ja lumikuormilta. Elenialla on sähköverkkoa 76 000 kilometriä, josta säävarmaa on nyt 60 prosenttia.

Näin sähköverkon rakennuskohteen työt etenevät

1. Maastosuunnittelu

Kaapelointihankkeen alussa suunnitellaan alustava reitti. Kumppanimme maastosuunnittelija tarkentaa reittiä ja suunnittelee sen yhdessä maanomistajan kanssa siten, että maasto-olosuhteet tulevat huomioitua parhaalla tavalla. Maanomistajien kanssa tehdään kirjalliset johtoalueen käyttöoikeussopimukset. Maakaapelit asennetaan vähintään 70 sentin syvyyteen. Jos vaadittu asennussyvyys ei ole mahdollinen, suojataan kaapeli suojakourulla, suojaputkella tai betonoimalla.

Ennen kaivutöitä selvitämme mahdollisten mukaan tulevien yhteistyökumppaneiden, kuten kuntien ja teleoperaattoreiden tarpeet. On yhteinen etu, että samalla kertaa rakennetaan muutakin perusinfraa ja säästetään kustannuksia.

2. Rakennustyöt

Seuraavaksi teemme verkon maanrakennustyöt sekä sähkökaapeleiden ja -laitteiden asennukset. Tavoitteena on, että rakennushankkeemme aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa ja ovat ehdottomasti turvallisia.

Työn edetessä voi aiheutua lyhyitä liikennekeskeytyksiä. Hoidamme liikennejärjestelyt turvallisuusmääräyksiä noudattaen sopien niistä paikallisten tahojen ja pelastusviranomaisten kanssa. Huolehdimme työmaiden turvallisuudesta, siisteydestä, materiaalien kierrätyksestä ja työn jälkeen maisemoinnista.

3. Verkon käyttöönotto

Kytkemme käyttöön uuden sähköverkon sitä mukaa, kun maanrakennus- ja sähkötyöt etenevät. Kun uusi verkko on otettu käyttöön, siirretään alueen asiakkaat uuden verkon piiriin. Uuteen verkkoon siirtämisestä aiheutuu asiakkaille lyhyt sähkökatko, josta ilmoitamme etukäteen.

4. Ilmajohtoverkon purku ja jälkien viimeistely

Vanha ilmajohtoverkko ja pylväät poistetaan rakennushankkeen päätteeksi, kun kaikki hankkeeseen osallistuneet osapuolet, esimerkiksi kunta ja teleoperaattori, ovat purkaneet ilmajohtonsa pylväistä. Ilmajohtoverkon purkutöillä tasaamme rakentamisen vuosittaista kausivaihtelua ja ajoitamme ne yleensä talviaikaan. Huonokuntoiset pylväät toimitamme tuhottaviksi.

Verkosta poistetut muut komponentit kierrätetään joko uusiokäyttöön sähköverkossa, esimerkiksi ilmajohtoverkon viankorjaukseen tai uusiokäytettäväksi materiaaliksi.