Valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja starttaa Energiansäästöviikolla

Tällä viikolla starttaa Motivan käynnistämänä valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja osana kansallista Energiansäästöviikkoa. Myös Elenia osallistuu kampanjaan ja Energiansäästöviikkoon. Astetta alemmas -kampanja tarjoaa vinkkejä arjen energiansäästöön ja sähkön käytön vähentämiseen niin kotona kuin työssä. Yhdessä onnistumme!

Varaudutaan yhdessä vastuullisesti

Koko Suomessa varaudutaan parhaillaan siihen, että alkavalla talvikaudella sähköstä saattaa tulla pulaa. Käytettävissä olevaan sähkön määrään voivat vaikuttaa esimerkiksi talvella tuulettomat pakkasjaksot, pohjoismaisen vesivoimalla tuotetun sähkön tarjonta, sähkön tuotantolaitosten huolto- tai käyttökatkokset sekä Keski-Euroopan sähkönkäytön tilanteet.

Jos sähköstä tulisi pulaa, on Suomessa valmiudet kantaverkko Figridin ohjauksessa ja käskytyksessä sähkönjakeluyhtiöillä rajoittaa sähkönkäyttöä sähkönjakelun keskeytyksin. Hallitut sähkökatkot kestäisivät noin kaksi tuntia kerrallaan ja kiertäisivät alueittain sähköverkkoyhtiöiden verkkoalueilla eri puolilla Suomea.

Yhdessä voimme vaikuttaa sähkön riittävyyteen ja säästöön kiinnittämällä huomiota omiin arjen tottumuksiimme sekä sähkönkäytön tapoihimme ja ajankohtaan.

Tiedätkö, paljonko käytät sähköä? Ota käyttöön Elenia Aina – ja tiedät

Elenian asiakkaana voit seurata sähkönkulutustasi maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa. Näet kulutuksesi euroina tai kilowattitunteina tunnin, päivän, viikon, kuukauden tai vaikka vuoden ajalta. Huomaat kulutushuiput tai -notkahdukset. Voit myös tilata kuukausittaisen kulutusraportin sähköpostiin.

Astetta alemmas – tule mukaan!

Astetta alemmas on Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyökampanja.

Näin Motiva kertoo kampanjasta:

Astetta alemmas - Energiansäästö alkaa nyt
Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat aiheuttaneet laajoja vaikutuksia energian saatavuuteen ja hintaan. Suomi ja koko Eurooppa etsivät nyt tehokkaita ja nopeavaikutteisia keinoja energiansäästöön ja samalla fossiilisista energialähteistä irtautumiseen.

Syksyllä alkavassa Astetta alemmas -kampanjassa kannustetaan jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 % suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Tavoite on kaikille yhteinen kotona, liikenteessä, työpaikoilla ja oppilaitoksissa.

Energiansäästö on pieniä arjen tekoja, näistä on helppo aloitta

  • Astetta alempi huonelämpötila
  • Astetta kevyempi kaasujalka
  • Astetta lyhyempi suihku
  • Astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa

Kampanja käynnistyy lokakuussa ja jatkuu koko lämmityskauden

Astetta alemmas -kampanja alkaa täydellä teholla 10.10.2022 Energiansäästöviikolla. Energiansäästöviikko tukee 100-prosenttisesti Astetta alemmas -kampanjaa poikkeuksellisesti koko lämmityskauden ajan. Kutsumme kaikki suomalaiset yritykset, kunnat ja kaupungit, maakuntaliitot, järjestöt, oppilaitokset ja koulut viemään eteenpäin kampanjan ydinviestejä.

Lue lisää:

Tutustu energiansäästövinkkeihimme
Astetta alemmas -kampanjan verkkosivut
Ota käyttöön Elenia Aina