Varsinainen matalapainerintama puuskineen seuraamassa Liisa-myrskyn ensimmäistä riepotusta

Marrasmyrskyn aamupäivän saderintaman tuulet olivat nopeudeltaan tämän vuoden kovimpia sisämaassa, ja kaatuneet puut ovat katkoneet sähköjä laajalti eteläisessä Suomessa. Liisa-myrskyn matalapaineen päärintama on ylittämässä eteläisen Suomen lännestä itään loppuiltapäivän ja alkuillan aikana. Sen mukana myrskypuuskat katkovat sähköjä edelleen.

Sähkökatkoja  on Elenian verkossa Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Samoille alueille osuvat myös myrskyn puuskat iltapäivällä ja sähkökatkoja on odotettavissa lisää.  Rajaamme sähköverkon vika-alueita ja palautamme sähköjä verkon vaurioitumattomiin osiin mahdollisimman laajalti. Asentajat tekevät maastossa verkon korjaustöitä tuulitilanteen niin salliessa työturvallisuudesta tinkimättä.

Myrskytuuli ja pimeä hidastaa sähköjen palauttamista

Asentajien työolosuhteiden vaarallisuus voi hidastaa sähköjen palauttamista. Työtä vaikeuttaa myrskyisän tuulen sekä valoisan ajan lyhyyden lisäksi yöstä alkava sään pakastuminen. Niin liikenne- kuin maasto-olosuhteet ovat pakastumisen vuoksi hankalat ja turvallisuus on otettava huomioon.

Ensi yönä työ keskittyy sähköjen palauttamiseen verkon vikaantumattomiin osiin. Sähköt on palautettava ensin keskijännitteiseen runkoverkkoon, jotta sähkönsyöttö saadaan toimiaan pienjänniteverkon suuntaan. Pienjänniteverkon vikoja korjaamme, kun edeltävä verkko on sähköissä.

Puiden poisto sähköjohdoilta ehdottomasti ammattilaisten työtä

Turvallisuuden vuoksi sähköjohdoille kaatuneita puita voivat ehdottomasti poistaa vain ammattilaiset. Sähköverkolla olevia puita ei saa itse raivata. Tällaisissa tilanteissa on pysyttävä etäällä verkon puuvaurioista turvallisuuden vuoksi. Tee ilmoitus verkolta poistettavista puista vikapalvelunumeroomme 0800 100 100.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri numerossa 0800 100 100

• Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
• Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.
Palvelumme sähkökatkon aikana

Varoitukset

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.
Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.