Olet täällä

Energiansäästövinkit

VINKKEJÄ

ENERGIAN SÄÄSTÄMISEEN

 

JOULUKUUN VINKKI

Jouluvalojen sähkönkulutus

Suosi ledejä jouluvalaistuksessa

Jos olet hankkimassa jouluvalosarjoja, kannattaa valita led-valot. Niiden kulutus on perinteisiä valosarjoja vähäisempi. Ledvalosarjoissa teho on useimmiten 0,5-6 wattia. Valosarjassa olevien lamppujen määrä kertoo usein sarjan tehosta. Erikokoiset valosarjat voivat olla teholtaan esimerkiksi:

  • 8 lampun sarjan teho 0,5 W
  • 30 lampun sarjan teho 2,4 W
  • 80 lampun sarjan teho 6 W

Ajastimen käyttö ei tuo säästöä pienitehoisen led-valosarjan käyttöön. Jos jouluvalosarjan teho on yli 6 wattia, kannattaa valo kytkeä ajastimeen.

Ajastinta kannattaa käyttää erityisesti vanhojen koristevalojen kanssa. Jos ajastinta ei ole, on itse muistettava sammuttaa koristevalo yöksi ja kotoa poissaolon ajaksi. Perinteisten valosarjojen teho alkaa usein 21 wattista, mutta saattaa olla jopa 100 wattia, joten niiden käyttö on huomattavasti kalliimpaa kuin uusien ledisarjojen.

Lähde: www.motiva.fi

Seuraa sähkönkäyttöäsi Elenia Aina -palvelussa

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet viimeaikaisen sähkön kulutuksesi, yhteenvedon aiempien vuosien kulutuksesta, uusimmat laskusi sekä eri sähkönmyyjien hintavertailun. Ja paljon muuta. Rekisteröidy tästä

LÄMMITYS

Sopivalla lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöllä voi säästyä sähköä mukavasti.

Huonelämpötila

Lämpömittarilla oikea huonelämpötila

Helpoin tapa seurata sisälämpötilaa on hankkia lämpömittari. Se kannattaa sijoittaa huoneiden väliselle sisäseinälle, ei ulkoseinälle, jossa veto voi vaikuttaa siihen. Sopiva huonelämpötila on 19-22 °C. Hieman vähempi on parempi.

Asteen lasku voi säästää satasen

Jos kotonasi on sähkölämmitys, saattaa sähkönkulutuksesta peräti puolet mennä lämmitykseen.  Huonelämpötilan yhden asteen lasku voi säästää jopa 5 % lämmityskuluissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 2 000 euron vuosittaisessa sähkölaskussa sadan euron säästöä.  Asteen pudotukseen tottuu pian. Aloita asteen pudotuksella makuuhuoneessa, viileässä nukut paremmin. Villasukat lämmittävät ja sohvalla on mukava käpertyä viltin sisään.

Sopiva lämpö varpaille ja kukkarolle

Lattialämmityksen lämpötilan tuntee paitsi paljaissa varpaissa myös sähkölaskussa. Kylpyhuoneen ja muiden pesutilojen lämmitys voi olla kodin suurimpia sähkösyöppöjä. Kannattaa huolehtia, etteivät lattialämmitykset ole turhaan liian lämpimällä. Jos kosteassa tilassa ei ole muuta lämmitystä, on lattialämmitys tarpeen tilan kosteusvaurioiden estämiseksi. Säädä teho silti kohtuulliselle, yleensä noin 24 asteen lämpötila on riittävä kosteissa tiloissa.

Varaudu kesähelteisiin

Älä päästä hellettä sisään ja vältä lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä: Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, vedä ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet , sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä, avaa ikkunat varjon puolelta ja hyödynnä yön viileämpää ilmaa tuuletuksessa.

Lämpöpumpulla viileyttä maltillisesti

Kesähelteellä lämpöpumppu viilentää huoneilman ihanasti. Lämpöpumppu voi kuitenkin olla aikamoinen sähkösyöppö, joten jäähdytä maltillisesti.

Ikkunat

Tiivistä ikkunat ja ovet

Ikkunoiden ja ovien tiivistys kannattaa tarkistaa, sillä noin kolmannes kodin lämmöstä karkaa ikkunoiden kautta. Säästät energiaa, ja samalla vähennät vedon tunnetta sekä ikkuna- ja ovirakenteiden kunnossapitotarvetta.

Nauti luonnonvalosta avaamalla verhot 

Silloin kun aurinko täällä Pohjolassa paistaa, siitä kannattaa nauttia. Hyödynnä keväinen luonnonvalo ja auringon tarjoama ilmainen lämmitysenergia avaamalla verhot tai kaihtimet. Säästö näkyy mukavasti myös pienempänä sähkölaskuna.

Pikaisella tuuletuksella säästyy lämpöhukkaa

Kodin tuuletus raittiilla ilmalla on hyvä idea. Talvella liian pitkä tuuletus lennättää lämpöä pihalle ja vaikuttaa lämmityskuluihin. Jos kotona on sähköpatterit, sulje ne tuuletuksen ajaksi. Kannattaa tuulettaa nopeasti ristivedolla avaten ikkunat tai ovet vastakkaisilta puolilta kotia. Hetki riittää raikastamaan ilman, eivätkä huoneet ehdi kylmetä. Pitkä tuuletus voi olla aikamoinen sähkösyöppö.

Tulisijat

Hyödynnä tulisijan lämpö ja säästä lämmityskustannuksissa

Viilenevässä ja pimenevässä syksyssä juuri mikään ei ole tunnelmallisempaa kuin käpertyä tulisijan lämpöön nauttimaan olostaan – mitä enemmän tätä teet, sitä enemmän voit samalla säästää lämmityskuluissa.

Auto

Auton lämmitykseen riittää tunti

Auton moottorin käynnistäminen talvipakkasilla ilman lämmitystä rasittaa moottoria ja ympäristöä. Kylmä ja huurteinen auto ei ole liikenteessä turvallinen, eikä kuskille kiva ajaa. Auton lämmitys ennen lähtöä on fiksua, se lisää turvallisuutta ja mukavuutta. Pakkasella voi säästää pitkän pennin sähkössä  ajastamalla lämmityksen oikein. Autoa ei kannata jättää piuhan päähän koko yöksi. Kun pakkasta on alle 15 astetta, tunnin lämmitys riittää mainiosti.

Ota käyttöösi Elenia Aina

Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Heti etusivulta näet viimeaikaisen sähkön kulutuksesi, yhteenvedon aiempien vuosien kulutuksesta sekä uusimmat laskusi. Elenia Aina on sinulle maksuton. Rekisteröidy tästä

KODIN ARKI

Pienet valinnat voivat tuottaa isoja säästöjä.

Ruoanlaitto

Älä haaskaa lämpöä, jälkilämmölläkin voi vielä paistaa

Uunissa valmistuvat kätevästi pata- ja laatikkoruoat vaikka isommallekin perheelle. Uunia käyttäessä kannattaa muistaa hyödyntää myös uunin esi- ja jälkilämpö. Esimerkiksi uunissa, jonka lämpötila on 200 °C, on vielä 30 minuuttia sammuttamisen jälkeen lämpöä noin 120 °C.

Pyykinpesu

Puolityhjä pesukone  tuhlaa energiaa

Pyykin- ja astianpesukone käyttää yleensä saman sähkö- ja vesimäärän riippumatta siitä, kuinka täysi kone on. Pesemällä täysiä koneellisia, saat täyden hyödyn käyttämästäsi sähköstä.

Pyykit kuivaksi pyykkinarulla

Kuivata pyykit pihalla tai parvekkeella silloin kun sää sallii. Saat raikkaan tuoksun ja pyykit kuivuvat ilmaisella energialla. Pyykin koneellista kuivatusta kannattaa välttää, jos vain mahdollista, sillä kuivausrumpu vie paljon energiaa. Sisällä kuivausteline tai pyykkinarut ovat hyvä vaihtoehto.

Kylmälaitteet

Hyödynnä pakkanen - sulata pakastin

Talvella on hyvä aika sulattaa pakastin, voit viedä pakasteet ulos tai parvekkeelle sulatuksen ajaksi. Pakastin kannattaa sulattaa kerran vuodessa, samalla säästyy sähköä. Jos jäätä kertyy paksulti, pakastin kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä.

Liika kylmyys pakastimessa on turhaa

Säädä kylmälaitteet oikeaan lämpötilaan: Kun säädät pakastimen lämpötilan -23 asteesta -18 asteeseen, säästät energiakuluissa 10 euroa 9 kuukaudessa. Pakastus: Kytke pakastin pakastusasentoon noin ½–1 vrk ennen kuin alat pakastaa. Jäähdytä pakastettavat tuotteet ennen pakastamista. Kytke pakastuskytkentä pois noin vuorokauden kuluttua. Älä unohda sitä päälle. Se lisää pakastimen energiankulutusta 30–55 %.

Vanha jääkaappi joutaa vaihtoon 

Vanha jääkaappi kannattaa vaihtaa uuteen, säästät sähköä ja rahaa. Esimerkiksi 15 vuotta vanha jääkaappi kuluttaa noin kaksinkertaisen määrän sähköä verrattuna uuteen. Energiatehokkaimmat laitteet ovat A+++ luokkaa.

Sauna

Ei löylyt odottamalla parane

Sähkölämmitteiseen saunaan kannattaa mennä heti, kun lämpö on kohonnut tarpeeksi. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen ja loput löylylämpötilan ylläpitämiseen.

Lempeillä löylyillä säästät energiakustannuksissa

Nauti lempeistä löylyistä säätämällä kiukaan lämpötila 70-80 asteeseen. Kolmesti viikossa saunomalla säästät energiakuluissa 10 euroa jo kolmessa kuukaudessa verrattuna 100 asteisen saunan energiakuluihin.

Vedenkulutus

Nopea suihku säästää energiaa

Vartin suihku kuluttaa energiaa yhden saunomiskerran verran. Turha lotraaminen ei kannata, minuutti suihkussa maksaa keskimäärin kymmenen senttiä.

Suihku vai amme?

Suihku on energiataloudellisempi valinta kuin amme – ammeen käyttö yleensä tuplaa vedenkulutuksen.

Hammasmukilla säästöä vedenkulutukseen

Käytä hampaiden pesussa hammasmukia sen sijaan, että peset hampaat juoksevan veden alla. Kolmen minuutin hampaiden harjaus hana auki voi viedä jopa 30 litraa vettä.

Muuta

Ikkunoiden pesu on energiateko

Ikkunapinnoille kertyvä pöly ja lika estävät valon ja lämmön pääsyn ikkunoiden läpi. Talven pölyt ja noet kannattaa pestä pois keväällä.. Lika ja pöly voivat viedä valon tehosta jopa 40 %.

Ota käyttöösi Elenia Aina

Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Heti etusivulta näet viimeaikaisen sähkön kulutuksesi, yhteenvedon aiempien vuosien kulutuksesta sekä uusimmat laskusi. Elenia Aina on sinulle maksuton. 

Rekisteröidy tästä

VALAISTUS

Valaistuksen osuus on noin kymmenen prosenttia kodin taloussähköstä.

 

Valaistus on hyvä tarkistaa vuodenaikojen vaihtuessa

Keväisin ja syksyisin on aika tarkistaa valaistus.  Ohjaa valaistus hämäräkytkimillä ja liiketunnistimilla ja säädä pihavalaistus päälle pimeän ajaksi. Sammuta sisällä valot, joita et tarvitse. Näin säästät huomaamatta sähköä. Energiansäästölamput sopivat parhaiten yleisvalaistukseen, ledit ja halogeenit kohde-, korostus- ja tunnelmavalaistukseen.

Vaihda vanhat hehkulamput energiatehokkaisiin ledeihin

Vaihda sisä- ja  ulkovalaisimien lamput ledeiksi. Led-valot ovat pitkäikäisiä, sillä niiden paloaika on vähintään 10 000 tuntia. Ne myös kuluttavat muihin valolähteisiin verrattuna vähemmän sähköä. Samalla säästät energiakuluissa. Jos kodissasi on paljon valaisimia, voit säästää jopa kympin parissa kuukaudessa.

Pienillä muutoksilla valaistuskustannukset alas

Pienillä muutoksilla voit laskea valaistuksen energiankulutusta jopa 20 prosenttia. Vaihda hehkulamput energiansäästölamppuihin, sammuta valot kun poistut huoneesta. ja asenna ajastimia, hämäräkytkimiä ja liiketunnistimia.

Ota käyttöösi Elenia Aina

Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Heti etusivulta näet viimeaikaisen sähkön kulutuksesi, yhteenvedon aiempien vuosien kulutuksesta sekä uusimmat laskusi. Elenia Aina on sinulle maksuton.

Rekisteröidy tästä

 

VIIHDE-ELEKTRONIIKKA

Viihdelaitteet voivat muodostaa ison osan kodin sähkönkulutuksesta.

 

Sulje telkkari, kun sitä ei katsota

TV kannattaa sulkea silloin kun sitä ei katsota.  Pienellä vaivalla saat säästöä sähkölaskulle ja aikaa nauttia vapaa-ajasta perheen tai ystävien kanssa.

Valmiustilakin kuluttaa sähköä

Älä jätä televisiota tai muuta elektroniikkaa  stand by –tilaan. Katkaise virta kokonaan, säästyy sähköä.

Läppäri on kätevä ja sähköä säästävä

Onko taloudessasi sekä pöytä- että kannettava tietokone? Kumpaa käytät mieluummin? Kannettava tietokone on energian säästämisen kannalta parempi ratkaisu, sillä se kuluttaa yli 80 % vähemmän sähköä kuin pöytätietokone. Lisäksi kannettavan voit siirtää itsellesi mieluisaan työskentelypaikkaan, vaikka sohvalle tai kesällä terassille.

Ota käyttöösi Elenia Aina

Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Heti etusivulta näet viimeaikaisen sähkön kulutuksesi, yhteenvedon aiempien vuosien kulutuksesta sekä uusimmat laskusi. Elenia Aina on sinulle maksuton.

Rekisteröidy tästä

 

MÖKKEILY

Kesämökilläkin kuluu sähköä, ja sitä kannattaa seurata Elenia Aina -palvelussa.

 

Mökin sähkösyöpöt kuriin

Mökille kasaantuu helposti vanhoja kodinkoneita, jotka ovat sähkösyöppöjä. Kaksikymmentä vuotta vanha jääkaappi kuluttaa jopa kaksi kertaa enemmän sähköä kuin uusi laite. Keväällä mökkikauden alkaessa on hyvä aika vaihtaa myös vanhat hehkulamput energiatehokkaisiin ledeihin.

Lämmitys irtopattereilla

Jos lämmität mökkiä irtopattereilla, älä pidä patteria päällä jatkuvasti. Esimerkiksi 2 kilowatin irtopatteri kuluttaa sähköä lähes 50 kWh  vuorokaudessa, jos patteri on päällä koko ajan. Kesän aikana kustannuksia kertyy satoja euroja. 

Varaudu kesähelteisiin

Älä päästä hellettä sisään ja vältä lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, vedä ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet , sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä, avaa ikkunat varjon puolelta ja hyödynnä yön viileämpää ilmaa tuuletuksessa.

Viilennä viisaasti kesällä

Kesähelteillä sähköä tarvitaan jäähdyttämiseen.  Kesämökillä lämpöpumppu viilentää huoneilman, mutta se voi viedä paljon sähköä.  Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Huoneita voi myös viilentää verhoilla ja kaihtimilla, eikä maksa mitään. Koneelliseen jäähdytykseen on turvauduttava sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät riitä. 
Lähde ja lisätietoja: www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/ajankohtaista_nyt/viilenna_viisaasti_kesalla

Ota käyttöösi Elenia Aina

Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Heti etusivulta näet viimeaikaisen sähkön kulutuksesi, yhteenvedon aiempien vuosien kulutuksesta sekä uusimmat laskusi. Elenia Aina on sinulle maksuton.

Rekisteröidy tästä