Olet täällä

Energiansäästövinkit

TAMMIKUUN VINKKI

1 ºC huonelämpötilassa = 5 % lämmityskuluissa

Sisäilmastotutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen huonelämpötila on hieman yli 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin, kun lämpötila on tämän allekin. Mittaa lämpötila keskeltä huonetta, reilun metrin korkeudelta lattiasta.

Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat vedottomissa olosuhteissa:

 • oleskelutilat 20-21 ºC
 • makuuhuoneet 18-20 ºC
 • kerrostalojen porrashuoneet 17-18 °C
 • varasto 12 ºC
 • autotalli 5 ºC

Lähde: Motiva

Seuraa sähkönkäyttöäsi Elenia Aina -palvelussa

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ja  paljon muuta. 

Lue lisää Elenia Aina -palvelusta

 Rekisteröidy tästä

LÄMMITYS

Sopivalla lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöllä voi säästyä energiaa mukavasti.

Hallitse huonelämpötiloja
Sisäilmastotutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen huonelämpötila on hieman yli 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin, kun lämpötila on tämän allekin. Mittaa lämpötila keskeltä huonetta, reilun metrin korkeudelta lattiasta.

Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat vedottomissa olosuhteissa:

 • oleskelutilat 20-21 ºC
 • makuuhuoneet 18-20 ºC
 • kerrostalojen porrashuoneet 17-18 °C
 • varasto 12 ºC
 • autotalli 5 ºC

Tiesitkö tämän? 1 ºC huonelämpötilassa = 5 % lämmityskuluissa.

Lähde: Motiva

Hyvä ja terveellinen sisäilma
Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua monella tavalla. Liian lämpimässä vireystila laskee ja lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa. Matalampi lämpötila myös pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.

Lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een vähentää useimmiten sisäilmaoireiden määrää 1/3:lla. Huoneilman lämpötilan jyrkkää muutosta kesken lämmityskauden kannattaa välttää: ihminen tottuu 0,5-1,0 asteen suuruiseen huonelämpötilanpudotukseen noin viikossa. Mielyttävänä pidetään oleskelutilaa, jossa on vedotonta ja huonelämpötila noin 21 °C.

Lattialämmitys kylpytiloissa
Kannattaa huolehtia, etteivät lattialämmitykset ole turhaan liian lämpimällä. Jos kosteassa tilassa ei ole muuta lämmitystä, on lattialämmitys tarpeen kosteusvaurioiden estämiseksi. Yleensä noin 24 asteen lämpötila on riittävä kosteissa tiloissa.

Ikkunoiden tiivistys
Ikkunoiden ja ovien tiivistys kannattaa tarkistaa, jottei lämpö karkaa sitä kautta. Säästät energiaa, ja samalla vähennät vedon tunnetta.

Poissa kotoa
Jos koti jää tyhjilleen useammaksi päiväksi, voit huoletta säätää termostaatit muutaman asteen pienemmälle.

Lähde: Motiva

Jo asteen laskulla on vaikutusta
Jos kotonasi on sähkölämmitys, saattaa sähkönkulutuksesta peräti puolet mennä lämmitykseen.  Huonelämpötilan yhden asteen lasku voi säästää jopa 5 % lämmityskuluissa. Asteen pudotukseen tottuu pian. Aloita asteen pudotuksella makuuhuoneessa, viileässä nukkuukin paremmin. Villasukat lämmittävät ja sohvalla on mukava käpertyä viltin sisään.

Sopiva lämpö varpaille ja kukkarolle
Lattialämmityksen lämpötilan tuntee paitsi paljaissa varpaissa myös sähkölaskussa. Kylpyhuoneen ja muiden pesutilojen lämmitys voi olla kodin suurimpia sähkösyöppöjä. Kannattaa huolehtia, etteivät lattialämmitykset ole turhaan liian lämpimällä. Jos kosteassa tilassa ei ole muuta lämmitystä, on lattialämmitys tarpeen tilan kosteusvaurioiden estämiseksi. Säädä teho silti kohtuulliselle, yleensä noin 24 asteen lämpötila on riittävä kosteissa tiloissa.

Varaudu kesähelteisiin
Älä päästä hellettä sisään ja vältä lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä: pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, vedä ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet , sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä, avaa ikkunat varjon puolelta ja hyödynnä yön viileämpää ilmaa tuuletuksessa.

Kesähelteellä lämpöpumppu viilentää huoneilman ihanasti. Lämpöpumppu voi kuitenkin olla aikamoinen sähkösyöppö, joten jäähdytä maltillisesti. Kannattaa lukea Motivan fiksut ja helpot viilennysvinkit sekä ehkäistä asuntojen lämpenemistä ennalta. Näin kodin tai kesämökin sisälämpötila pysyy viileämpänä ja sähköä kuluttavien jäähdytyslaitteiden käyttöä voi siirtää myöhemmäksi.

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvitse lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona sekä välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä. Huolehdi ilmanvaihdosta ja säädöistä. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle.

Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys (sähkö), se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.

 • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
 • Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.
 • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.
 • Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.
 • Valitse energiatehokas ilmastointilaite.

Lähde: Motiva

Ikkunat

Tiivistä ikkunat ja ovet
Ikkunoiden ja ovien tiivistys kannattaa tarkistaa, sillä noin kolmannes kodin lämmöstä karkaa ikkunoiden kautta. Säästät energiaa, ja samalla vähennät vedon tunnetta sekä ikkuna- ja ovirakenteiden kunnossapitotarvetta.

Nauti luonnonvalosta avaamalla verhot 
Silloin kun aurinko täällä Pohjolassa paistaa, siitä kannattaa nauttia. Hyödynnä keväinen luonnonvalo ja auringon tarjoama ilmainen lämmitysenergia avaamalla verhot tai kaihtimet. 

Pikaisella tuuletuksella säästyy lämpöhukkaa
Kodin tuuletus raittiilla ilmalla on hyvä idea. Talvella liian pitkä tuuletus lennättää lämpöä pihalle ja vaikuttaa lämmityskuluihin. Jos kotona on sähköpatterit, sulje ne tuuletuksen ajaksi. Kannattaa tuulettaa nopeasti ristivedolla avaten ikkunat tai ovet vastakkaisilta puolilta kotia. Hetki riittää raikastamaan ilman, eivätkä huoneet ehdi kylmetä. 

Tulisijat

Hyödynnä tulisijan lämpö ja säästä lämmityskustannuksissa
Viilenevässä ja pimenevässä syksyssä juuri mikään ei ole tunnelmallisempaa kuin käpertyä tulisijan lämpöön nauttimaan olostaan – mitä enemmän tätä teet, sitä enemmän säästät energiaa.

Auto

Auton lämmitykseen riittää tunti
Auton moottorin käynnistäminen talvipakkasilla ilman lämmitystä rasittaa moottoria ja ympäristöä. Kylmä ja huurteinen auto ei ole liikenteessä turvallinen, eikä kuskille kiva ajaa. Auton lämmitys ennen lähtöä on fiksua, se lisää turvallisuutta ja mukavuutta.  Autoa ei kannata jättää piuhan päähän koko yöksi. Kun pakkasta on alle 15 astetta, tunnin lämmitys riittää mainiosti.

Ota käyttöösi Elenia Aina

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ja  paljon muuta. 

Rekisteröidy tästä

KODIN ARKI

Pienilla valinnoilla pienennät energiankäyttöäsi.

Ruoanlaitto

Älä haaskaa lämpöä, jälkilämmölläkin voi vielä paistaa
Uunissa valmistuvat kätevästi pata- ja laatikkoruoat vaikka isommallekin perheelle. Uunia käyttäessä kannattaa muistaa hyödyntää myös uunin esi- ja jälkilämpö. Esimerkiksi uunissa, jonka lämpötila on 200 °C, on vielä 30 minuuttia sammuttamisen jälkeen lämpöä noin 120 °C.

Pyykinpesu

Puolityhjä pesukone  tuhlaa energiaa
Pyykin- ja astianpesukone käyttää yleensä saman sähkö- ja vesimäärän riippumatta siitä, kuinka täysi kone on. Pesemällä täysiä koneellisia, saat täyden hyödyn käyttämästäsi sähköstä.

Pyykit kuivaksi pyykkinarulla
Kuivata pyykit pihalla tai parvekkeella silloin kun sää sallii. Saat raikkaan tuoksun ja pyykit kuivuvat ilmaisella energialla. Pyykin koneellista kuivatusta kannattaa välttää, jos vain mahdollista, sillä kuivausrumpu vie paljon energiaa. Sisällä kuivausteline tai pyykkinarut ovat hyvä vaihtoehto.

Astioiden tiskaus

Astiat puhtaaksi energiatehokkaasti
Astianpesun energiankulutus muodostuu veden kulutuksesta ja lämmityksestä sekä sähköstä.  Lämminvesiliitäntä lyhentää pesuaikaa ja sähkönkulutus pienenee reippaasti.

 • Pese täysiä koneellisia, niin käytät energiaa ja vettä tehokkaammin.
 • Astioita ei tarvitse huuhdella ennen pesua juoksevan veden alla. Riittää kun poistat suuret ruoantähteet.
 • Tarkasta koneen roskasihti säännöllisesti, ja poista sinne kertynyt lika.
 • Tarkasta myös suihkuvarret. Jos reikiin on tarttunut roskaa, heikentävät ne pesutulosta.
 • Puhdas kone puhdistaa astiat tehokkaammin.
 • Kun peset astioita käsin, älä juoksuta vettä. Pese ja huuhdo astiat tiskialtaassa.

Kylmälaitteet

Hyödynnä pakkanen - sulata pakastin
Talvella on hyvä aika sulattaa pakastin, voit viedä pakasteet ulos tai parvekkeelle sulatuksen ajaksi. Pakastin kannattaa sulattaa kerran vuodessa, samalla säästyy sähköä. Jos jäätä kertyy paksulti, pakastin kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä.

Liika kylmyys pakastimessa on turhaa
Säädä kylmälaitteet oikeaan lämpötilaan: pudota pakastimen lämpötila -23 asteesta -18 asteeseen. Pakastus: kytke pakastin pakastusasentoon noin ½–1 vrk ennen kuin alat pakastaa. Jäähdytä pakastettavat tuotteet ennen pakastamista. Kytke pakastuskytkentä pois noin vuorokauden kuluttua. Älä unohda sitä päälle. Se lisää pakastimen energiankulutusta 30–55 %.

Vanha jääkaappi joutaa vaihtoon 
Vanha jääkaappi kannattaa vaihtaa uuteen. Esimerkiksi 15 vuotta vanha jääkaappi kuluttaa noin kaksinkertaisen määrän sähköä verrattuna uuteen. Energiatehokkaimmat laitteet ovat A+++ luokkaa.

Sauna

Ei löylyt odottamalla parane
Sähkölämmitteiseen saunaan kannattaa mennä heti, kun lämpö on kohonnut tarpeeksi. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen ja loput löylylämpötilan ylläpitämiseen.

Lempeillä löylyillä säästät energiakustannuksissa
Nauti lempeistä löylyistä säätämällä kiukaan lämpötila 70-80 asteeseen. Samalla säästät energiaa.

Sauna lämpimäksi kerralla koko perheelle
Kiuas on teholtaan kodin suurin sähkölaite. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen. Tämän vuoksi sauna kannattaa lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle. Turhinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään.

Lämmityskertojen lisäksi energiankulutukseen vaikuttaa saunomisen kesto ja lämpötila. Lempeät löylyt 70 - 80 asteessa ovat energiataloudelliset, kun taas sadan asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20-30 %.

Lähde: Motiva, Kodin Energiaopas

Vedenkulutus

Nopea suihku säästää energiaa
Vartin suihku kuluttaa energiaa yhden saunomiskerran verran. Turha lotraaminen ei kannata,.

Suihku vai amme?
Suihku on energiataloudellisempi valinta kuin amme – ammeen käyttö yleensä tuplaa vedenkulutuksen.

Hammasmukilla säästöä vedenkulutukseen
Käytä hampaiden pesussa hammasmukia sen sijaan, että peset hampaat juoksevan veden alla. Kolmen minuutin hampaiden harjaus hana auki voi viedä jopa 30 litraa vettä.

Muuta

Ikkunoiden pesu on energiateko
Ikkunapinnoille kertyvä pöly ja lika estävät valon ja lämmön pääsyn ikkunoiden läpi. Talven pölyt ja noet kannattaa pestä pois keväällä.. Lika ja pöly voivat viedä valon tehosta jopa 40 %.

Ota käyttöösi Elenia Aina

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ja  paljon muuta. 

Rekisteröidy tästä

VALAISTUS

Valaistuksen osuus on noin kymmenen prosenttia kodin taloussähköstä.

Valaistus on hyvä tarkistaa vuodenaikojen vaihtuessa
Keväisin ja syksyisin on aika tarkistaa valaistus.  Ohjaa valaistus hämäräkytkimillä ja liiketunnistimilla ja säädä pihavalaistus päälle pimeän ajaksi. Sammuta sisällä valot, joita et tarvitse. Näin säästät huomaamatta sähköä. Energiansäästölamput sopivat parhaiten yleisvalaistukseen, ledit ja halogeenit kohde-, korostus- ja tunnelmavalaistukseen.

Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää valaistuksessa aina, kun se on mahdollista. Asentamalla liike- ja hämärätunnistimet valot syttyvät oikeaan aikaan ja sammuvat itsestään valoisalla tai silloin, kun kukaan ei ole paikalla.

Led-lamput kuluttavat hehkulamppuihin verrattuna jopa 80 prosenttia vähemmän energiaa. Led-valot ovat myös pitkäikäisiä.

Valaistuksen osuus on noin kymmenen prosenttia kodin taloussähköstä. Valaistuksen energiankulutuksen vähentäminen pienentää sen tuottamia kasvihuonekaasupäästöjä ja siten ilmastovaikutuksia.

Vaihda vanhat hehkulamput energiatehokkaisiin ledeihin
Vaihda sisä- ja  ulkovalaisimien lamput ledeiksi. Led-valot ovat pitkäikäisiä, sillä niiden paloaika on vähintään 10 000 tuntia. Ne myös kuluttavat muihin valolähteisiin verrattuna vähemmän sähköä. Samalla säästät energiakuluissa. Jos kodissasi on paljon valaisimia, voit säästää jopa kympin parissa kuukaudessa.

Pienillä muutoksilla valaistuskustannukset alas
Pienillä muutoksilla voit laskea valaistuksen energiankulutusta jopa 20 prosenttia. Vaihda hehkulamput energiansäästölamppuihin, sammuta valot kun poistut huoneesta. ja asenna ajastimia, hämäräkytkimiä ja liiketunnistimia.

Ota käyttöösi Elenia Aina

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ja  paljon muuta. 

Rekisteröidy tästä

VIIHDE-ELEKTRONIIKKA

Viihdelaitteet voivat muodostaa ison osan kodin sähkönkulutuksesta.

Sulje telkkari, kun sitä ei katsota
TV kannattaa sulkea silloin kun sitä ei katsota.  Pienellä vaivalla saat säästöä sähkölaskulle ja aikaa nauttia vapaa-ajasta perheen tai ystävien kanssa.

Valmiustilakin kuluttaa sähköä
Älä jätä televisiota tai muuta elektroniikkaa  stand by –tilaan. Katkaise virta kokonaan, säästyy sähköä.

Läppäri on kätevä ja sähköä säästävä
Onko taloudessasi sekä pöytä- että kannettava tietokone? Kumpaa käytät mieluummin? Kannettava tietokone on energian säästämisen kannalta parempi ratkaisu, sillä se kuluttaa yli 80 % vähemmän sähköä kuin pöytätietokone. Lisäksi kannettavan voit siirtää itsellesi mieluisaan työskentelypaikkaan, vaikka sohvalle tai kesällä terassille.

Sammuta viihde- ja elektroniikkalaitteet käytön jälkeen
Viihde-elektroniikan määrä kotona lisääntyy jatkuvasti ja niitä myös uusitaan nopeassa tahdissa. Uusi yksittäinen laite kuluttaa hyvin vähän sähköä, mutta yhteensä ne lohkaisevat jo 7 prosenttia kotitaloussähkön käytöstä – enemmän kuin ruoan kylmäsäilytys. Jos me kaikki sammutamme verkkopäätelaitteen joka päivä 8 tunniksi, sähköä säästyy 1 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

Kannettavat tietokoneet ovat suorituskykyisiä ja soveltuvat niin työ- kuin pelikoneiksikin. Ne kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet. Tärkein kotona vaikuttava teko on huolehtia kaikkien viihdelaitteiden sammuttamisesta käytön päätyttyä.

Viihdekäyttäjän vinkkilista

 • Hanki käyttötarpeisiisi sopivia, mahdollisimman vähän kuluttavia laitteita.
 • Sammuta laitteista virta aina, kun et käytä niitä. Hyödynnä myös virransäästöominaisuuksia.
 • Sulje mobiililaitteista virtaa kuluttavat paikannuspalvelut ja sovellukset, kun et aktiivisesti käytä niitä.
 • Hyödynnä tietokoneen kiinteää verkkoa (ethernet) isojen tietomäärien siirtoon, esimerkiksi videoiden katseluun.
 • Kierrätä laitteet asianmukaisesti. Niistä saadaan arvokkaita materiaaleja uusiokäyttöön.

Lähde: Motiva

Ota käyttöösi Elenia Aina

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ja  paljon muuta. 

Rekisteröidy tästä

MÖKKEILY

Kesämökilläkin kannattaa seurata sähkönkäyttöä.

Mökin sähkösyöpöt kuriin
Mökille kasaantuu helposti vanhoja kodinkoneita, jotka ovat sähkösyöppöjä. Kaksikymmentä vuotta vanha jääkaappi kuluttaa jopa kaksi kertaa enemmän sähköä kuin uusi laite. Keväällä mökkikauden alkaessa on hyvä aika vaihtaa myös vanhat hehkulamput energiatehokkaisiin ledeihin.

Lämmitys irtopattereilla
Jos lämmität mökkiä irtopattereilla, älä pidä patteria päällä jatkuvasti. Esimerkiksi 2 kilowatin irtopatteri kuluttaa sähköä lähes 50 kWh  vuorokaudessa, jos patteri on päällä koko ajan. 

Varaudu kesähelteisiin
Älä päästä hellettä sisään ja vältä lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä, vedä ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet , sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan lämmitystä, avaa ikkunat varjon puolelta ja hyödynnä yön viileämpää ilmaa tuuletuksessa.

Viilennä viisaasti kesällä
Kesähelteillä sähköä tarvitaan jäähdyttämiseen.  Kesämökillä lämpöpumppu viilentää huoneilman, mutta se voi viedä paljon sähköä.  Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Huoneita voi myös viilentää verhoilla ja kaihtimilla, eikä maksa mitään. Koneelliseen jäähdytykseen on turvauduttava sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät riitä. 

Lähde ja lisätietoja: www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/ajankohtaista_nyt/viilenna_viisaasti_kesalla

Ota käyttöösi Elenia Aina

Maksuttomassa Elenia Aina -palvelussa voit seurata vinkkien vaikutusta sähkönkäyttöösi. Palvelussa näet sähkön kulutuksesi kuukauden, viikon tai jopa tunnin tarkkuudella ja voit asettaa hälytysrajan kulutuksellesi. Ja  paljon muuta. 

Rekisteröidy tästä