Elenian verkossa lähes kuudesosa maan uudesta pientuotantokapasiteetista

Energiaviraston alustavien tietojen mukaan aurinkosähkön tuotanto Suomessa nousi vuoden 2023 aikana 1000 megawattiin, josta suurin osa oli pientuotantoa. Koko maan uudesta pientuotantokapasiteetista lähes kuudesosa on Elenian verkkoalueella.

Energiavirasto uutisoi 17.6.2024 aurinkosähkökapasiteetin kasvusta Suomessa. Uutisen mukaan vuoden 2023 lopussa Suomessa oli asennettuna aurinkosähkökapasiteettia noin 1000 megawattia, josta pientuotantoa oli 936 megawattia ja teollisen kokoluokan laitosten kapasiteettia 50 megawattia. Verkkoon kytkemätöntä kapasiteettia oli noin 23 megawattia.

Valtaosa sähköverkkoon liitetystä aurinkosähkökapasiteetista on pientuotantoa. Aurinkosähkön pientuotannolla tarkoitetaan alle yhden megawatin (MW) tuotantolaitteistoja. Pientuotantokapasiteetti kasvoi vuoden 2023 aikana 299 megawatilla, mikä tarkoittaa noin 47 prosentin kasvua. Kokonaiskasvusta Elenian verkkoon on kytketty 47 MW, joka on lähes kuudesosa koko Suomen uudesta pientuotantokapasiteetista.

Energiaviraston tietojen mukaan Suomessa oli vuonna 2023 sähköverkkoon liitettyä sähköntuotantokapasiteettia kokonaisuudessaan noin 23 000 megawattia. Tästä aurinkosähkön osuus oli noin neljä prosenttia. Aurinkosähkön tuotanto vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta noin 0,8 prosenttia.

Energiavirasto kerää tiedot jakeluverkkoyhtiöiltä vuosittain. Vuoden 2023 pientuotantokapasiteetin luvut ovat alustavia ja voivat vielä tarkentua.

Lue Energiaviraston alkuperäinen uutinen täältä (siirryt Energiaviraston sivuille)

Tutustu aurinkosähköön ja sähkön pientuotantoon

Muista myös Aurinkosähkölaskuri Elenia Ainassa

Aurinkopaneelit talon katolla