Matalapaine ja ukkoset tuovat kovia puuskatuulia – Elenia valmiina sähkökatkojen hoitoon

Tiistai-illasta alkaen ja jatkuen yöhön on matalapainerintaman mukana tulossa puuskaisia tuulia, jotka voivat aiheuttaa sähkökatkoja Elenian verkkoalueella Hämeessä ja Pirkanmaalla. Lisäksi ukkosia voi esiintyä laajasti Etelä-Suomessa.

Toinen puuskarintama rankkasateineen ja ukkosineen on saapumassa keskiviikkona aamupäivästä jatkuen iltaan saakka. Tuuli puhaltaa kovaa koko keskiviikkopäivän laajalti Etelä- ja Keski-Suomessa, pahimmillaan mahdollisesti 17-20 metriä sekunnissa. Aamu- ja keskipäivällä tuulet vaikuttavat Hämeessä ja Pirkanmaalla. Iltapäivällä tuulet voimistuvat myös Keski-Suomessa. Tuulen suunta on etelä-kaakosta. Säärintama väistyy yöhön mennessä.

Sääennusteissa vaikeimmin ennakoivia ovat erityisesti ukkossolut ja niiden yhteydessä esiintyvät voimakkaat puuskatuulet. Nyt sääennusteissa esitetyt ukkoset näyttäisivät jyrisevän pääosin eteläisessä Suomessa ja länsirannikolla.

Olemme tiistain aikana varautuneet sekä yön että keskiviikon ukkosiin. Asentajat ryhtyvät sähkökatkojen korjaukseen maastoon siinä vaiheessa, kun ukkonen ei varmasti aiheuta asentajien työlle turvallisuusriskejä.  

Huolenpitoa erityisryhmille pitkissä sähkökatkoissa

Haluamme varmistaa esimerkiksi terveydentilan tai ikääntymisen vuoksi erityistarpeita omaavien asiakkaidemme varautumisen ja tiedonsaannin sähkökatkoissa.

Tarjoamme ympäri vuorokauden palvelevan päivystyslinjan sekä kohdennettua tiedottamista sähkönjakelun laajoissa häiriötilanteissa. Palvelulupauksella tarjoamme ohjepaketin sähkökatkoihin varautumisessa, varautumisviestin ennen laajoja suurhäiriötilanteita ja erillisen puhelinlinjan sähkökatkotilanteesta kysymiseen.

Ilmoita, jos sinä tai läheisesi tarvitsette ohjeet pitkiin sähkökatkoihin varautumisessa ja opastavaa tietoa sähkökatkon aikana. Tutustu palvelulupaukseemme täällä ja liity mukaan täältä.

Vikapalvelumme päivystää vuorokauden ympäri puh. 0800 100 100

• Ajantasaista tietoa Elenian sähköverkon katkoista löydät karttapalvelustamme.
• Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat.
 Näin varaudut sähkökatkoon
• Toimi näin sähkökatkon sattuessa

Varoitus

Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 0800 100 100.