Nyt aurinkosähköstä kaikki hyöty irti – netotus ja hyvityslaskenta pientuottajille

Kotitaloudet ja muut aurinkosähkön pientuottajat saavat vuoden 2023 alusta alkaen kaiken hyödyn irti omasta sähköntuotannostaan, kun aurinkosähkön netotus ja energiayhteisöjen hyvityslaskenta on otettu käyttöön. Kaikki Suomen verkkopalveluyhtiöt toimittavat mittaustiedot asiakkaittensa sähkönkulutuksesta ja tuotannosta kansalliseen datahubiin, joka mahdollistaa nyt myös nämä uudet palvelut. Datahubia hallinnoi kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Netotus mahdollistaa aiempaa paremmin pientuottajien oman sähkön tuotannon hyödyntämisen. Asiakas saa nyt tehokkaasti käyttöönsä aurinkosähkötuotantonsa ja säästää samalla energiaveroissa, arvonlisäveroissa ja verkkopalvelumaksuissa. Aurinkosähkön netotus toteutetaan kohteissa, joiden sähkön tuotantoteho on enintään 100 kVA.

Aurinkosähkön netotus tarkoittaa sitä, että asiakkaan sähköverkosta kuluttama sähkö ja saman mittausjakson aikana sähköverkkoon siirtynyt, aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö, lasketaan yhteen siten, että verkkoon siirtynyt asiakkaan oma tuotanto vähentää hänen verkosta käyttämäänsä sähkön määrää.

Hyvityslaskenta laajentaa taloyhtiöiden aurinkosähkön hyödyntämistä

Hyvityslaskenta on malli, jonka avulla on mahdollista toteuttaa kiinteistön sisäinen energiayhteisö. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiö, joka hankkii aurinkopaneelijärjestelmän voi muodostaa energiayhteisön taloyhtiön osakkaiden kesken.

Hyvityslaskennan avulla taloyhtiön aurinkopaneelien ylijäämä tuotanto voidaan jakaa asukkaille. Hyvityslaskennan myötä taloyhtiö ja asukkaat pystyvät hyödyntämään aurinkopaneelien tuotantoa myös huoneistojen sähkönkulutukseen, jolloin aurinkosähkön käyttömahdollisuudet taloyhtiöissä laajenevat. Asukkaat saavat hyötyä verojen, energiamaksujen ja verkkopalvelumaksujen osalta.

Energiayhteisöjen laskenta on käyttöpaikkakohtainen. Asukkaan vaihtuessa netotusta jatketaan uuden asiakkaan sopimuksilla.

Energiayhteisön perustamisesta pitää aina ilmoittaa omalle verkkopalveluyhtiölle. Elenialla siitä voi ilmoittaa Elenia Aina -palvelussa Energiayhteisö-lomakkeen kautta. Katso lisätietoa energiayhteisön ilmoittamisesta Elenian verkkosivuilta.

Tutustu tarkemmin energiayhteisöihin Elenian ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteistyössä tuottamasta Energiayhteisökäsikirjasta.