Elenia ja vastuullisuus 2022 -raportti: Energiakriisi on korostanut huoltovarmuuden ja puhtaan energian tärkeyttä

Helmikuussa 2022 alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on muuttanut turvallisuus- ja energiaympäristöä perusteellisesti. Sodasta seurannut energiakriisi ravisteli erityisesti viime vuonna yhteiskuntia, energia-alaa ja ihmisten arkea. Kriisin vaikutukset ovat mukana myös juuri julkaistussa Elenia ja vastuullisuus 2022 -raportissa.  

”Huoltovarmuuden tärkeys on noussut uudelle tasolle, sillä tärkein tehtävämme on osaltamme turvata arjen sujuvuus. Energiakriisin seurauksena vahvistimme varautumista sähköpulaan sen varalta, että Suomessa ei olisikaan ollut talvikaudella riittävästi sähköä. Leudon talven vuoksi tämä onneksi vältettiin”, sanoo toimitusjohtaja Tapani Liuhala.

Energiakriisin ohella Energiaviraston syksyllä 2021 tekemät poikkeukselliset muutokset aiemmin vahvistettuun valvontamalliin vaikuttivat vuonna 2022 Elenian toimintaan katkaisemalla sähköverkon investointisuunnittelun ennakoitavuuden. Tämän vuoksi tehdyt investointileikkaukset hidastavat ikääntyvän sähköverkon uudistamista sekä verkkopalveluiden kehittämistä.

Poikkeuksellinen aika korostaa entisestään asiakkaiden tyytyväisyyden ja luottamuksen ylläpitoa. Vuosien 2021–2025 sähkönkulutuksen mittausuudistuksessamme asiakkaillemme asennetaan uudet älykkäät sähkömittarit, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia palveluiden kehittämiseen.

”Tehokkaat älykkään sähköverkon ratkaisut varmistavat myös, että aurinko- ja tuulivoiman kasvusta saadaan täysi hyöty irti ja että, sääriippuvaisen tuotannon vaatimat kulutuksen joustoratkaisut voidaan tulevaisuudessa yhä laaja-alaisemmin toteuttaa”, Liuhala toteaa. 

Ilmastoteot ovat erottamaton osa vastuullisuuttamme. Elenia on sitoutunut tieteeseen perustuviin Science Based Targets -ilmastotavoitteisiin. Merkittävänä maalina on Net Zero, eli kohti nollaa Elenian omien päästöjen osalta vuoteen 2035 mennessä. Päästövähennysten tiekarttamme ohjaa ilmastotyötä yhdessä kumppaneidemme kanssa.

”Näkemyksemme on, että kestävä energiajärjestelmä tulee perustumaan sähköön ja fossiilisista polttoaineista luopumiseen”, Liuhala toteaa. 

Elenian laaja-alainen vastuullisuustyö näkyy muun muassa kansainvälisessä infra-alan GRESB-vastuullisuusarvioinnin erinomaisessa tuloksessa.

Avaa sisältö uudessa ikkunassa

Katso videolta asiakkuus- ja sidosryhmäpäällikkömme Sanni Haralan nostot vastuullisuusraportistamme.