Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen: ”Sähköpulan tiedonkulkuun on valmistauduttu monin tavoin”

Suomen verkkopalveluyhtiöt ovat kesän ja syksyn ajan varautuneet Fingridin johdolla talven pakkaskausina mahdollisesti edessä olevaan sähköpulaan. Jos sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan maamme sähkökulutusta, voi syntyä sähköpula. Tällöin Suomessa otetaan käyttöön alueittain kiertävät sähkökatkot, joita Fingrid määrää sähkönjakeluyhtiöt toteuttamaan.

”Jos sähköpulaan joudumme, on luonnollisesti kaikilla niin kodeissa, yrityksissä kuin yhteiskunnassa tarve tiedolle milloin ja missä sähkökatkoja voi tulla. Sekä ennakkotiedotukseen että viestintään mahdollisten sähkökatkojen alkaessa tulemme käyttämään useita tapoja tavoittaa asiakkaamme”, sanoo Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen.

Tietoa tekstareista someen

”Siihen kuinka hyvin onnistumme varoittamaan ennakkoon mahdollisesta sähköpulasta vaikuttaa ennen kaikkea ajankohta, milloin alkaa olemaan todennäköistä, että sähköä ei ole tarpeeksi kulutukseen nähden”, Paananen korostaa.

Jos sähköpula on uhkaamassa aamun tunteina ja tämä tiedetään jo edellisenä päivänä, Elenia tiedottaa illan aikana tekstiviestein ja sähköpostein mahdollisesta sähköpulasta.

”Tiedottaminen tapahtuu tietenkin sen mukaan, että meillä on asiakkaan yhteystieto käytettävissä. Kätevä tapa ottaa ilmaiset tekstiviestit tai sähköpostit käyttöön on Elenia Aina -palvelumme, jossa saa viestipalvelun heti päälle”, Paananen kertoo.

Tekstiviestien ohella Elenian sähkökatkokartan Tulevat huoltokatkot -osioon tulee tietoa sähköpulan alueellisten katkojen kohdentumisista, samoin Elenia tekee uutisointia webbisivustolle ja sosiaaliseen mediaan.

”Muistutan silti, että vaikka viestimme useilla tavoilla, on mahdollista, että tieto ei kaikkia tavoita. Jokaisen pitää olla valpas ja auttaa omaa elämänpiirinsä läheisiä seuraamaan tilannetta ja pärjäämään.”

Voiko sähköpulan välttää? Joustot auttavat

Paanasen mukaan yhdessä voidaan tehdä paljon, kun kaikki osallistuvat sähkön joustavaan käyttöön ja sähkön jatkuvaan säästöön. Erityisen tärkeää joustot ja säästöt ovat kireiden pakkasten aikaan. Teollisuuden ja yritysten sähkönkäytön joustojen rinnalla myös kotien kulutuksen sopeuttamisella on merkitystä.

”Mitä enemmän sähkönkäyttöä saadaan pois niin sanotuilta huippukulutustunneilta, sen paremmin edistämme Suomen selviämistä tästä talvesta. Käytännössä eniten kulutusta on arkisin aamulla kello 7-10 ja illalla 16-19. Ajat ovat juuri ne, kun kodit ja yritykset sähköä tarvitsevat, silti kaikki jousto sähkönkäytössä näihin aikoihin auttaa,” Paananen kannustaa.

Yhteiskunnan Astetta alemmas -kampanja on tehnyt tarvetta sähkön säästöön tutuksi laajalti. ”Elenian verkkoalueella asiakkaat ovat syys-marraskuussa vähentäneet sähkönkäyttöään noin 9 prosenttia, josta suuri kiitos”, Paananen kiittää.

”Jokainen säästetty kilowatti on nyt tarpeen ja uskon, että keinoja löytyy itse kultakin. Vaikkapa suihkussa käynnin ajoittamisesta ja pesukoneiden käytöstä arkiaamujen ja -alkuiltojen ulkopuolelle. Näistä perusasioista se lähtee”, Paananen vakuuttaa.

Elenian käyttöpäällikkö uskoo myös vahvasti suomalaisten arkisiin taitoihin sopeutua.

”Jos joudumme sähköpulaan, ei tilanne todennäköisesti jatku pitkään, vaikkakin se voi toistua riippuen pakkasista. Pärjäämme pari tuntia ilman sähköä, kun huolella varaudumme ennakkoon ja pidämme toisistamme huolta. Varautumisen voi aloittaa oman verkkopalveluyhtiönsä nettisivujen neuvoilla sekä tutustumalla 72tuntia.fi,” Paananen vinkkaa.

Lisätietoa: www.elenia.fi/sähköpula