Olet täällä

Varautuminen sähkökatkoon

Varaudu sähkökatkoon - pidä valmiina kotona ja mökillä 

• ladattuina matkapuhelimet, tabletit ja vara-akut 
• taskulamppu, paristoja, kynttilöitä ja tulitikkuja sekä sulakkeita
• polttopuita, jos käytössäsi on takka tai puuhella
• juomavettä ja ruoka-aineita, joista teet ruokaa ilman sähköä
• UPS-laitteella sammutat tietokoneen ja sähkölaitteet turvallisesti
• hanki aggregaatti, jos sähkönsaanti on välttämättömyys
• raivaus ja työt sähköverkossa on turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä
• tallenna puhelimeesi vikapalvelunumeromme 020 690 911

Tilaa maksuton tekstiviestipalvelu

Tilaamalla maksuttoman palvelun, saat  tekstiviestillä ja/tai sähköpostitse ilmoituksen tiedossamme olevasta sähkökatkosta ja arvion korjausajasta. Kun sähköt ovat taas päällä, lähetämme sinulle uuden viestin.

Huom! Vian ollessa keskijännitteisessä runkoverkossa, saamme automaattisen vianrajauksen avulla sähköt palautettua nopeasti osalle asiakkaista. Näissä tapauksissa  emme lähetä enää viestiä arvioidusta korjausajasta tai sähkökatkon aiheuttajasta.

Tilaa maksuton tekstiviestipalvelu Elenia Aina -palvelussa .
Tekstiviestipalvelu on käytössä vuorokauden kuluttua tilauksesta.
Tutustu sopimusehtoihin.

Linkkejä

Energiateollisuus ry:n ohjeita sähkökatkon varalle

Ilmatieteen laitoksen ohjeita myrskypuuskiin

Opas pitkäkestoiseen sähkökatkoon varautumisesta

            

Elenia aina valmiina sähkökatkoihin                                                         

Myrskyt ja lumikuormat yllättävät enää harvoin, sillä sääennusteet kertovat sään ääri-ilmiöistä usein varsin osuvasti. Ukkosia on vaikeampi ennustaa, sillä niitä saattaa syntyä arvaamattoman nopeasti. Sähkökatkoja – erityisesti sähkönjakelun suurhäiriöitä – varten käytössämme on jatkuvasti ajantasainen varautumissuunnitelma. Se määrittelee Elenian ja kumppaneittemme tehtävät yhteiseen varautumiseen ja toimintaan sähkökatkoissa.

2000-luvun alusta lähtien olemme oma-aloitteisesti toimittaneet sähkönjakelun suurhäiriön varautumissuunnitelman viranomaisille. Sähkömarkkinalakiin lisättiin vuonna 2013 sähköverkkoyhtiöille vaatimus varautumissuunnitelman toimittamisesta aluksi huoltovarmuuskeskukselle ja nyt Energiavirastolle. Nykyään sähköverkkoyhtiöt toimittavat ajantasaisen suunnitelman joka kolmas vuosi. Pelkästään tämä ei ohjaa varautumista, vaan myös yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa on määritelty vaatimuksia varautumissuunnittelulle. Energia-ala tekee tiivistä yhteistyötä varautumissuunnittelussa.   

Suurhäiriöpelikirja - varautumisen uusi ulottuvuus     

Keväällä 2018 olemme ottaneet käyttöön yhdessä kumppaneidemme kanssa tehdyn Elenian Suurhäiriöpelikirjan. Se syventää entisestään yhteistyötä ja osaamista sähkönjakelun suurhäiriöissä. Suurhäiriönpelikirja kuvaa millaisia ovat vakavuudeltaan eriasteiset myrskyjen,  lumikuormien ja ukkosten aiheuttamat suurhäiriöt. Siihen on tiivistetty yhteistyön periaatteet varautumiseen sekä pelisäännöt suurhäiriön tehokkaaseen ja kaikille turvalliseen hoitoon. Tutustu kirjaan tästä.

0