Olet täällä

Varautuminen sähkökatkoon

Myrskyt, ukkoset tai lumituiskut voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta:

  • pidä helposti saatavilla taskulamppu, paristoja, kynttilöitä ja tulitikkuja sekä sulakkeita
  • pidä ladattuina matkapuhelimet, tabletit ja vara-akut                                                                                                             
  • varaa polttopuita, jos käytössäsi on takka tai puuhella
  • varaa juomavettä ja ruoka-aineita, joista teet ruokaa ilman sähköä
  • UPS-laitteella sammutat tietokoneen ja sähkölaitteet turvallisesti
  • hanki aggregaatti, jos sähkönsaanti on välttämättömyys
  • raivaus ja työt sähköverkossa ovat turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä  
  • tallenna puhelimeesi maksuton vikapalvelunumeromme 0800 100 100

Tilaa maksuton viestipalvelu 

Tilaa maksuton palvelu ja saat  tekstiviestillä ja/tai sähköpostitse ilmoituksen tiedossamme olevasta sähkökatkosta ja arvion korjausajasta. Kun sähköt ovat taas päällä, lähetämme uuden viestin.  Saat ilmoitukset myös suunnitelluista huoltokatkoista.

Huom! Vian ollessa keskijännitteisessä runkoverkossa, saamme automaattisen vianrajauksen avulla sähköt palautettua nopeasti, jolloin emme lähetä viestiä arvioidusta korjausajasta tai sähkökatkon aiheuttajasta.

Tilaa maksuton viestipalvelu Elenia Aina -palvelussa .Palvelu on käytössä vuorokauden kuluttua tilauksesta. Tutustu sopimusehtoihin.

                                                                 

Elenia on aina varautunut sähkökatkoihin

Keskeinen osa toimintaamme on varautua sähkökatkoihin. Sääennusteiden ansiosta myrskyt eivät tule yllätyksenä, vaan varautumistoimenpiteet tehdään ennen myrskyn alkua. Meillä ja kumppaneillamme on jatkuva valmius sähköverkon viankorjaukseen ja sähköjen palautukseen.  Varautumissuunnitelmamme määrittelee varautumis- ja toimintaperiaatteemme sekä sääilmiön aiheuttamissa häiriöissä että muissa poikkeavissa tilanteissa.

Varautumissuunnittelua olemme tehneet jo 20 vuotta. Aluksi oma-aloitteisesti ja vuodesta 2013 lähtien lakisääteisen velvollisuuden pohjalta. Toimitamme säännöllisin välein varautumissuunnitelmamme Energiavirastolle. Myös yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa on vaatimuksia varautumissuunnittelulle, jossa koko energia-ala tekee tiivistä yhteistyötä. Sähkön toimitusvarmuuden parantuessa maakaapeloinnin myötä  huomioidaan varautumisessa säiden aiheuttamien häiriöiden lisäksi myös muita poikkeustilanteita.

Suurhäiriöpelikirja - varautumisen uusi ulottuvuus

Käytössämme on yhdessä kumppaneidemme kanssa suurhäiriöpelikirja. Kirja kuvaa millaisia ovat vakavuudeltaan eri asteiset myrskyjen,  lumikuormien ja ukkosten aiheuttamat suurhäiriöt. Siihen on tiivistetty yhteistyön periaatteet varautumiseen ja pelisäännöt suurhäiriön tehokkaaseen ja turvalliseen hoitoon. Tutustu kirjaan tästä.

1