Olet täällä

Varautuminen sähkökatkoon


Varaudu sähkökatkoon - pidä valmiina kotona ja mökillä 

• ladattuina matkapuhelimet, tabletit ja vara-akut 
• taskulamppu, paristoja, kynttilöitä ja tulitikkuja sekä sulakkeita
• polttopuita, jos käytössäsi on takka tai puuhella
• juomavettä ja ruoka-aineita, joista teet ruokaa ilman sähköä
• UPS-laitteella sammutat tietokoneen ja sähkölaitteet turvallisesti
• hanki aggregaatti, jos sähkönsaanti on välttämättömyys
• raivaus ja työt sähköverkossa on turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä
• tallenna puhelimeesi vikapalvelunumeromme 020 690 911

Tilaa maksuton tekstiviestipalvelu

Tilaamalla maksuttoman palvelun, saat  tekstiviestillä ja/tai sähköpostitse ilmoituksen tiedossamme olevasta sähkökatkosta ja arvion korjausajasta. Kun sähköt ovat taas päällä, lähetämme sinulle uuden viestin.

Huom! Vian ollessa keskijännitteisessä runkoverkossa, saamme automaattisen vianrajauksen avulla sähköt palautettua nopeasti osalle asiakkaista. Näissä tapauksissa  emme lähetä enää viestiä arvioidusta korjausajasta tai sähkökatkon aiheuttajasta.

Tilaa maksuton tekstiviestipalvelu Elenia Aina -palvelussa .
Tekstiviestipalvelu on käytössä vuorokauden kuluttua tilauksesta.
Tutustu sopimusehtoihin.

Linkkejä

Energiateollisuus ry:n ohjeita sähkökatkon varalle
Ilmatieteen laitoksen ohjeita myrskypuuskiin
Opas pitkäkestoiseen sähkökatkoon varautumisesta

   

Elenia on aina varautunut sähkökatkoihin

Keskeinen osa toimintaamme on varautua myrskyihin, lumikuormiin ja ukkosiin. Tarkkojen sääennusteiden ansiosta myrskyt eivät tule yllätyksenä vaan kattavat varautumistoimenpiteet on tehty ennen myrskyn alkua. Tietyt sääilmiöt kuten lumikuormat ja ukkoset on vaikeampi ennustaa ja siksi Elenialla kumppaneineen on jatkuva valmius laajamittaiseen sähköverkon viankorjaukseen ja sähköjen palautukseen. Tämän valmiuden pohjana toimii varautumissuunnitelma, joka on päivitetty vuonna 2019. Suunnitelma määrittelee varautumis- ja toimintaperiaatteemme sekä sääilmiön aiheuttamissa häiriöissä että muissa poikkeavissa tilanteissa.

Varautumissuunnittelua olemme tehneet jo 20 vuotta. Aluksi oma-aloitteisesti ja vuodesta 2013 lähtien lakisääteisen velvollisuuden pohjalta. Toimitamme säännöllisin välein varautumissuunnitelmakokonaisuutemme Energiavirastolle. Myös yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa on määritelty vaatimuksia varautumissuunnittelulle ja koko energia-ala tekee tiivistä yhteistyötä varautumissuunnittelussa. Sähköverkkojen toimitusvarmuuden parantuessa maakaapeloinnin myötä varautumisasioissa huomioidaan säiden aiheuttamien häiriöiden lisäksi myös muita poikkeustilanteita.

Suurhäiriöpelikirja - varautumisen uusi ulottuvuus

Keväällä 2018 olemme ottaneet käyttöön yhdessä kumppaneidemme kanssa tehdyn Elenian Suurhäiriöpelikirjan. Se syventää entisestään yhteistyötä ja osaamista sähkönjakelun suurhäiriöissä. Suurhäiriönpelikirja kuvaa millaisia ovat vakavuudeltaan eriasteiset myrskyjen,  lumikuormien ja ukkosten aiheuttamat suurhäiriöt. Siihen on tiivistetty yhteistyön periaatteet varautumiseen sekä pelisäännöt suurhäiriön tehokkaaseen ja kaikille turvalliseen hoitoon. Tutustu kirjaan tästä.

0